Acasă Actualitate Terenuri agricole incendiate în Dudeștii Noi și Satchinez. Ce au făcut Garda...

Terenuri agricole incendiate în Dudeștii Noi și Satchinez. Ce au făcut Garda de Mediu Timiș, Poliția și ISU?

DISTRIBUIȚI

În data de 2 aprilie 2020, comisarii Gărzii Naționale de Mediu -Comisariatul Județean (GNM CJ) Timiș – s-au autosesizat cu privire la producerea unui incendiu de vegetație și deșeuri pe terenurile agricole situate  pe raza comunelor Dudeștii Noi și Satchinez.

Alina Călușeru, comisar șef, a explicat că situația era gravă, fiind afectată atât calitatea solului, a aerului, cât și a faunei sălbatice, terenurile agricole și vegetația fiind habitat prielnic pentru multe animale sălbatice. 

În același timp, a fost solicitată intervenția ISU BANAT care a acționat pentru stingerea incendiului și a Secției Rurale de Poliție pentru continuarea cercetărilor în vederea identificării făptuitorului.

Totodată, comisarii GNM CJ Timiș au solicitat APIA Timiș și Primăriei Comunei Satchinez date cu privire la deținătorii terenurilor, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun.

”Pentru combaterea  fenomenului de incendiere a resturilor vegetale de pe terenurile agricole, la nivelul instituţiilor APIA, IGSU şi GNM este  încheiat un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, iar persoanele identificate că nu respectă aceste cerințe legale vor suporta toate consecințele legale.

Încălcarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice, conform OUG nr.195/2005 privind protecția mediului”, atrage atenția Călușeru.

Beneficiarii care depun cereri unice de plată la A.P.I.A. şi solicită sprijin financiar aferent schemelor şi măsurilor de sprijin că, potrivit Anexei la Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr. 352/636/54 din 2015 privind aprobarea normelor de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, trebuie să respecte una dintre cerinţele obligatorii aferente standardului pentru bunele condiţii agricole şi de mediu GAEC 6.2.

“Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente”.

Obiectivul standardului GAEC 6.2 îl reprezintă “menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile.

În situaţia în care beneficiarii mai sus menţionaţi nu respectă GAEC 6.2 în orice moment în cursul anului calendaristic în cauză, acestora li se aplică o sancţiune administrativă.

Sancţiunea administrativă se aplică prin reducerea plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă a plăţilor menţionate mai sus, care au fost acordate sau urmează a fi acordate beneficiarilor respectivi în baza cererilor de ajutor pe care aceştia le-au transmis sau urmează să le transmită în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea. Sancţiunea administrativă este aplicată fermierilor pentru fiecare schemă de plată accesată”.

În contextul evoluției epidemiologice a noului tip de coronavirus COVID 19, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș atrage din nou atenția tuturor agenților economici și persoanelor fizice asupra necesității gestionării corespunzătoare a deșeurilor, care, în situația actuală, capătă o importanță covârșitoare asupra sănătății populației. 

Este foarte important, mai ales în această perioadă, ca deșeurile generate din orice activitate să fie colectate separat și stocate temporar, în condiții adecvate, până la preluarea de către operatorii economici autorizați. Este total interzisă incendierea deșeurilor, abandonarea acestora precum și amestecarea deșeurilor periculoase cu cele nepericuloase.

”Avertizăm că, ori de câte ori vor constata asemenea fapte, comisarii GNM-CJ Timiș vor aplica sancțiunile contravenționale cele mai severe prevăzute de lege și vor dispune măsurile legale pentru remedierea neconformităților”, a conchis Alina Călușeru.

Comentarii

comentarii