Acasă Actualitate Tiberiu Lelescu recomandă muzica simfonică şi delicatesele pentru vacile de lapte

Tiberiu Lelescu recomandă muzica simfonică şi delicatesele pentru vacile de lapte

DISTRIBUIȚI

“Sunt puţine ferme în ţară, în care se face terapie prin muzică simfonică. Muzica aduce o stare de confort suplimentar. La vacile de lapte, un plus de producţie. Muzica difuzată în surdină aduce un aport de 10-15%”, susţine Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DJA) Timiş.

Alături de muzică, trebuie şi delicatese la “masă”

Conform DJA Timiş, muzica simfonică este un ingredient care, alături de micro-climat, furajare, adăpost, tratamente, contribuie la bunăstarea animalului, aspect esenţial într-o fermă, dacă vrei cu adevărat să ai rezultate foarte bune. Muzica le aduce  animalelor linişteşte şi elimină stresul.
Esenţială este urmărirea caracterelor fiecărui exemplar. La vacile în lactaţie, depozitarea datelor referitoare la producţia de lapte dă posibilitatea pe de o parte la corecţiile necesare de hrană sau de genetică pentru a aduce animalul la capacitatea de producţie standard a rasei, iar pe de altă parte, oferă „premiul“ zilnic de hrană, „delicatese“ din furaje combinate, pentru o producţie bună de lapte. Suplimentul se capătă automat, în boxe speciale, prin citirea cipului; dacă animalul are o producţie foarte bună de lapte şi este astfel evidenţiat în calculator, un senzor conectat la computer îi declanşează raţia de hrană. Tăuraşii îngrăşaţi şi sacrificaţi pot fructifica specificitatea Montbeliarde, rasă de carne-lapte, şi ajunge la 600-650 kg în 14-16 luni.

Vaci pentru lapte carne, în loc de carne lapte

De câţiva ani, specialiştii fac metisări succesive între Montbeliarde şi Red Holstein. Rasa Red Holstein vine şi corectează producţia de lapte a Montbeliardului şi diminuează dominanta de carne, dar se vrea să se păstreze însuşirile calitative ale laptelui şi rezistenţa rasei franceze. Cu timpul, se doreşte  să se obţină un Montbeliarde de lapte-carne, în loc de carne-lapte. Materialul seminal este important din Franţa. Tot prin intervenţii genetice (material seminal sexat), se încearcă să încline balanţa fătărilor, în sensul de a avantaja apariţia femelelor. Raportul normal aproximativ al fătărilor este de 50-50%. Prin materialul sexat (material seminal în care cromozomii X au fost separaţi de cromozomii Y), un fermier poate obţine doar femele sau doar masculi. Dezavantajul ar fi că prin folosirea materialului sexat rezultă mai puţine gestaţii, aspect care nu favorizează foarte mult o fermă profilată pe producţia de lapte. Vacile Monbeliarde produc, în medie, 24 litri de lapte pe zi.  Prin metisare se vrea mărirea producţiei la 26-27 litri pe zi. “Producţia depinde, însă, nu doar de însuşirile rasei, ci şi de armonizarea microclimatului  şi a hranei”, spune Lelescu.

Comentarii

comentarii