Acasă Administraţie Tiberiu Negrei, președintele sindicatului din Primăria Timișoara, îi amenință pe Fritz cu...

Tiberiu Negrei, președintele sindicatului din Primăria Timișoara, îi amenință pe Fritz cu instanța

DISTRIBUIȚI
Tiberiu Negrei, președintele sindicatului angajaților din primărie

Luni, 10 ianuarie, Tribunalul Timiș a decis suspendarea concursului de recrutare a 22 de funcționari publici în Primăria Timișoara. Asta se întâmpla cu numai o zi înainte de data stabilită pentru proba scrisă. Primarul Dominic Fritz nu a primit prea bine vestea și, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a lansat mai multe atacuri la adresa sindicatului salariaților, cel care a cerut suspendarea – dar și anularea – concursului. Tiberiu Negrei, președintele sindicatului, spune că acuzele sunt nejustificate și îi cere primarului să retragă acuzațiile și să își ceară public scuze. În caz că Fritz nu se conformează, Negrei va merge în instanță.

Printre altele, Dominic Fritz spunea că unii membri ai sindicatului, cu referire la șefii demiși, ar fi „mici feudali”. Despre sindicat, la modul general, tot primarul afirma că este „dubios”, că „face afaceri cu imobile de lux pe litoral” și că ar fi făcut „campanie, pe față, în 2012 fostului primar Nicolae Robu”. Negrei dă replică: „afirmații vădit neadevărate”.

În consecință, președintele sindicatului a trimis o adresă oficială primarului: „În urma prejudiciului de imagine suferit de sindicat ca urmare a postării denigratoare apărute pe pagina dumneavoastră personală pe rețeaua de socializare Facebook în data de 10 ianuarie 2022 (…) vă solicităm: (1) Retractarea alegațiilor de mai sus, ce aduc atingere imaginii sindicatului, postate pe pagina dumneavoastră personală de pe rețeaua de socializare Facebook în data de 10 ianuarie 2022. (2) Publicarea declarației de retractare pe pagina dumneavoastră personală de Facebook, pentru o perioadă de 30 zile și într-un cotidian de largă audiență. În situația neîndeplinirii solicitării noastre, ne rezervăm dreptul de a formula acțiunea civilă pentru constatarea prejudiciului de imagine produs și obligarea dumneavoastră la îndeplinirea  măsurilor de mai sus, precum și plata de daune morale”.

Disputele între Fritz și Negrei nu sunt noi. Acestea au început în momentul în care primarul a anunțat noua organigramă, dar au „explodat” în momentul în care aceasta a fost supusă votului consilierilor locali. Fritz a refuzat să ia în considerare cererea sindicatului de a fi organizată o dezbatere, iar la un moment dat consilierii USR nu i-au permis nici lui Negrei să ia cuvântul în plen. De atunci, luptele s-au dus prin tribunale, câștig de fiecare dată având sindicatul: cu suspendarea organigramei în cauză – atât în primă instanță, cât și după recursul primăriei –, în privința „lămuririlor privind întinderea” acelor decizii, dar și cu suspendarea concursului amintit.

Între cele două părți, pe lângă procesele „pe fond” privind anularea HCL-ului de aprobare a organigramei și anularea dispoziție de organizare a concursului, ar mai urma să fie și alte procese: legate de modul de alcătuire al comisiei de disciplină, de modul de alcătuire al comisiei paritare și, posibil, și de concursul pentru un nou director la Poliția Locală, dacă primarul nu pune în aplicare cererea sindicaliștilor de a avea câte un reprezentant în cele două comisii: de concurs și de contestații.

Recent, Negrei vorbea și de alt posibil proces pe care ar urma să îl deschidă împotriva conducerii primărieri, după ce o angajată, Marinela Lucuț, a trimis tuturor angajaților un e-mail în care se prezentau pașii prin care se poate cere retragerea din sindicat și renunțarea la plata cotizației. Și acest lucru s-ar fi făcut „cu acceptul conducerii primăriei”, spune președintele organizației sindicale. Ilegal ar fi și faptul că i s-a permis angajatei să trimită acest e-mail tuturor angajaților pe rețeaua internă (allpmt), pentru motive nejustificate.

Comentarii

comentarii