Acasă Editorial Timfloralis, sămânță de scandal

Timfloralis, sămânță de scandal

DISTRIBUIȚI

Dacă și florile au ajuns să fie sămânță de scandal, atunci ar trebui să ne uităm mai atenți la noi înșine, dar și la pământul pe care ele cresc. Suntem dintr-un ”aluat” cu o componentă distructivă, otrăvită, amară, descris de-a lungul timpului, desigur în alți termeni, de scriitori, istorici, dar și de alți oameni. Nicolae Robu nu acceptă nici acum că a pierdut încrederea Timișoarei. Nu acceptă, nici în ruptul capului, că a fost înfrânt, că râde lumea de el, că este evaluat, chiar dacă uneori poate prea vulgar, ca ins pierdut, fără busolă. Nu înțeleg de ce nu se oprește, dar nu eu trebuie să înțeleg, cu cei care-i întrețin starea unei euforii penibile. Încă se crede salvatorul orașului, în vreme ce l-a lăsat plin de datorii, fără copaci, cu planuri ditirambic prezentate, cu tot delirul pe care-l face zilnic, pe facebook. Ce mai vrea?

Ei bine, vrea să profite de faptul că timișorenii, mă refer la cei care au știut ce a însemnat Timișoara, orașul florilor, ca și concept, dar și ca imagine, iubesc florile. Le iubesc pentru că sunt frumoase, creațiile lui Dumnezeu, și ele, dar și pentru că ele fac parte din imaginea Timișoarei, nu de acum, ci de două sute de ani. Timfloralis are o istorie. Ea trebuie cunoscută de către timișoreni. În 2014, mai exact vara lui 2014, Nicolae Robu era primarul orașului, ales ca primar USL, în 2012. A nu se confunda ultima litera! USL era PNL, plus PSD. Voturile lui din 2012, cam 73 000, erau colectate de la simpatizanții USL, adică PNL și PSD. Doi consilieri, pe atunci PDL, au propus festivalul Timfloralis. Proiectul a fost REFUZAT, adică respins în CLT. Cum era să fie aprobat proiectul… opoziției? Ulterior, toamna, se refac legăturile politice, se rupe alianța USL, se dizolvă PDL în PNL și… orice propunere a unui ”aliat” devine lege! Iată, Timfloralis! Era frumos, dar cam aglomerat, stilul balcanic prezent, flori peste flori, cu riscul de a părea într-un aranjament kitsch. Din punct de vedere al costurilor, era de-a dreptul extravagant. Cu banii aceia s-ar fi amenajat poate mai bine parcurile, grădinile orașului, spațiile verzi dintre blocuri.

Dacă acum, Dominic Fritz, primarul Timișoarei, consideră că nu există buget pentru acest festival, ceea ce nu cred că ar însemna să-l desființeze total, poate sunt soluții ca florile să ajungă în centrul Timișoarei, altfel. Poate sunt firme și oameni care ar face asta fără să ceară bani. Poate că un tip de participare pentru promovarea de flori și a muncii unor persoane creative ar fi benefică! Cred ca s-ar găsi soluții.

Frumosul și binele înving! Așa scria în cărțile pe care unii le-am citit. Din păcate, avem o otravă de care nu ne știm curăța. Din păcate, există o plăcere a aruncatului cu pietre, o plăcere morbidă a răului pe care cu greu le înțeleg. Una este critica, alta este hulirea.

Comentarii

comentarii