Acasă Economic Timişenii au depus 136 de dosare în Programul “Casa Verde”

Timişenii au depus 136 de dosare în Programul “Casa Verde”

DISTRIBUIȚI

Fondurile alocate judeţului Timiş se ridică la 3.439.507 lei, în acest program

Până în prezent, timişenii au depus 136 de dosare de finanţare la Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Timiş, iar valoarea totală solicitată este de 843.409,35 de lei. “Preluarea dosarelor continuă până la epuizarea fondurilor alocate judeţului Timiş, care sunt în sumă de 3.439.507 lei”, a spus Alina Căluşeru, directorul APM Timiş. APM Timiş a început din 1 iulie 2010 să preia solicitările timişenilor de accesare a finanţării nerambursabile pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, în cadrul programului denumit popular "Casa Verde", adresat exclusiv persoanelor fizice. Dosarele se preiau zilnic de APM Timiş, de luni până joi, între orele 9 –16, şi vineri, între orele 9 –12 – str. Amurgului nr. 1, Timişoara, tel. 0256.491.845.

Lemnele de foc sunt baza

Confom Patronatului Energiilor Regenerabile din România (RENERG), valorificarea potenţialului de energie din surse regenerabile este în România, în prezent, în fază incipientă. Ponderea cea mai importantă în total o au lemnele de foc – energia regenerabilă cea mai uşor de obţinut şi folosit. Pentru ţara noastră, ţinta prevăzută de Directiva nr. 29 din 2009 a Comisiei Europene este, la nivelul anului 2020, de 24% ca pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie. Aceasta reprezintă o creştere de 6,2% faţă de anul de referinţă 2005 (valoarea de referinţă pentru 2005 a fost de 17.8%). Este semnificativ că ponderea cererii finale de căldură în consumul final de energie este de 75-80%, energia electrică şi carburanţii având ponderi practic egale, de 10-15%. Din cererea finală de căldură se estimează că 60% este sub 100°C. În domeniul energiei eoliene, capacitatea instalată în 2009 era de numai 14 MW, însă au fost aprobate realizarea a 3.800 MW din care se aşteaptă să fie finalizate în cursul anului 2010 peste 500 MW.

Neclarităţi şi birocraţie excesivă

Specialiştii susţin că legislaţia din România privind domeniul energiilor regenerabile este incoerentă şi incompletă, dând naştere la neclarităţi şi birocraţie excesivă. Dacă firmele mari din domeniul energetic au capacitatea de a trece de hăţişul autorizărilor, firmele mici au greutăţi aproape de netrecut. Oricum, cadrul legislativ din România privind domeniul energiilor regenerabile este orientat spre dezvoltatori şi operatori care să ofere energie din asemenea surse şi ignoră interesele consumatorilor finali, de mici dimensiuni sau casnici. “Practic, România nu face nimic să încurajeze consumatorii casnici să folosească energia regenerabilă, iar dacă instalarea unui sistem de producere a energiei verzi durează o săptămână obţinerea avizelor poate dura şi o jumătate de an”, susţine RENERG.
 

Comentarii

comentarii