Acasă Actualitate Timişoara a mai câştigat o rundă în lupta cu praful

Timişoara a mai câştigat o rundă în lupta cu praful

DISTRIBUIȚI

Dacă Timişoara era cât pe ce să piardă lupta cu praful în anul 2011, anul acesta oraşul de pe Bega şi-a revenit, a ieşit din corzi, iar depăşirile la poluarea cu PM10 (particule de praf cu diametrul mai mic de 10 microni) au scăzut. Cel puţin asta spun statisticile din acest an, realizate până în 9 noiembrie. Conform datelor reci ale hârtiei, la staţia de măsurare a poluării din Calea Şagului au fost, în 2011, 62 de depăşiri, iar în 2012, până în 9 noiembrie – 13 depăşiri ale poluării cu PM10. La staţia din Calea Aradului, în 2011 au fost 54 de depăşiri, iar în 2012, până la aceeaşi dată – 9 noiembrie – 20 de depăşiri. La staţia din Carani, la o aruncătură de băţ de Timişoara, s-au înregistrat, în 2011, 23 de depăşiri, iar în 2012 doar 11, până în 9 noiembrie. În ceea ce priveşte luna octombrie a acestui an, ei bine, în cele 31 de zile nu s-a înregistrat nici o depăşire a poluării cu PM10.

Frunzele şi îngheţul

În judeţul Timiş s-a format şi o comisie, formată la nivelul Instituţiei Prefectului, care luptă cu praful. Nu de alta, dar cei de la Comisia Europeană erau gata, gata să ne ardă rău la buzunar, deoarece în anii ce au trecut Timişaora era în top în ceea ce priveşte poluare cu praf. Iar datele de la aceste staţii de monitorizare a aerului se duc direct spre Bruxelles, fără vreun filtru prealabil… Acum, toamna, frunzele de la margine de drum sunt o sursă de praf, anul trecut a îngheţat mult mai repede şi acestea nu mai produceau praf. Oricum ar fi, situaţia e mai bună ca anul trecut, din  ce spun datele.

Comisie care se luptă cu praful

Din comisie fac parte reprezentanți ai Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timişoara, Primăriei Municipiului Timișoara, Consiliului Județean Timiş, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, Poliţiei Locale Timișoara, reprezentanţii instituţiilor deconcentrate din judeţul Timiş cu atribuţii în domeniu, respectiv  Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş – Serviciul Poliţiei Rutiere, Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, SC Drumuri Municipale Timişoara. Aceste reuniuni au loc lunar, pentru a se lua toate măsurile posibile, având în vedere iniţierea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, prin transmiterea avizului motivat (ultima etapă înainte de declanșarea procedurii de infrigement) în urma constatării depăşirii valorilor limită la PM10 (pulberi în suspensie cu un diametru mai mic de 10 microni) ca urmare a nerespectării obligaţiilor care îi revin României în temeiul Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Acum, conform datelor, Timişoara stă mult mai bine, dar lupta continuă, şi bine ar fi ca praful să se pună, în oraşul de pe Bega, doar pe amintiri…

Comentarii

comentarii