Acasă Economic Timişoara are cele mai ieftine apartamente cu trei camere din ţară

Timişoara are cele mai ieftine apartamente cu trei camere din ţară

616
DISTRIBUIȚI

Indicele naţional imobiliare.ro atinge un nivel minim

www.imobiliare.ro a realizat, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna mai 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din România. Cu o valoare medie la nivel naţional de 1.196 euro/mp util, Indicele imobiliare.ro atinge un nou nivel minim de la începutul crizei imobiliare. Preţurile apartamentelor au evoluat diferit în marile oraşe ale ţării: dacă în Capitală şi în Constanţa am asistat surprinzător la creşteri de preţuri atât la apartamentele vechi cât şi la cele noi, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte mari oraşe analizate. Timişoara este oraşul cu cel mai accentuat ritm de scădere a preţurilor la apartamente. În Iaşi diferenţele de preţ dintre apartamentele noi şi vechi rămân considerabile. Clujul s-a aliniat în cele din urmă trendului de scădere, în timp ce Braşovul devine, încet dar sigur, un oraş scump.

Evoluţie atipică în Bucureşti, ieftiniri în ţară

În comparaţie cu luna precedentă, valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a cincea lună din an arată o scădere de -0,4% ajungând la 1.196 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată de la începutul crizei imobiliare. Totuşi, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, scăderea nu este spectaculoasă: 1,2%. În schimb, dacă ne raportăm la perioada de vârf a pieţei imobiliare autohtone, martie 2008, când pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă, preţul mediu cerut era de 2.058 euro, remarcăm o scădere de aproximativ 42%. Per ansamblu, luna mai a continuat în mod firesc evoluţia înregistrată în aprilie, astfel încât au fost atinse noi praguri minime la diferite categorii de apartamente. Totuşi, remarcăm o evoluţie atipică a preţurilor solicitate pentru locuinţele din Capitală, unde asistăm la creşteri de preţ la majoritatea categoriilor de apartamente.
« Preţurile apartamentelor sunt dictate de piaţă, iar în prezent, puterea este la cumpărătorul final care se confruntă cu mari probleme în momentul de faţă. Puterea sa cumpărare este proporţională cu venitul său mediu net, astfel încât, deşi există cerere, în condiţiile actuale aceasta este în mică măsură solvabilă. Cu alte cuvinte, tranzacţiile se vor materializa atunci când preţurile practicate vor fi pe măsura puterii de cumpărare a consumatorului final », susţine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Timişoara: cele mai ieftine apartamente cu trei camere din ţară

Trendul de scădere vizibil în luna aprilie a continuat şi în mai pe piaţa imobiliară din Timişoara. Preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă a scăzut, astfel, cu 2,9%, până la valoarea de 915 euro, atingându-se un nou prag minim. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ este de 8,1%. Spre deosebire de luna aprilie, în mai, cea mai mare scădere a fost înregistrată la apartamentele vechi: -3,4%, preţul mediu actual ridicându-se la valoare de 909 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 1,4%, până la valoarea de 940 euro/mp util. De remarcat faptul ca luna mai este a doua lună consecutivă în care Indicele imobiliare.ro pentru Timişoara atinge un nou nivel minim de la începutul perioadei de criză.
In mai, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 909 euro, cu 3,4% mai puţin decât în luna precedentă. Cel mai puţin afectate au fost apartamentele cu o cameră, de altfel singura categorie de apartamente vechi a cărei preţ se menţine încă peste pragul de 1.000 euro/mp. Apartamentele cu două şi trei camere au cunoscut un ritm de scădere asemănător: 3,7%, respectiv 3,5% în ultimele 30 de zile. Pe de altă parte, preţul apartamentelor cu patru camere a scăzut cu 5,5%, în luna mai, semn că cererea pentru această categorie imobiliară este în prezent foarte redusă.

Bucureşti: preţurile apartamentelor din Capitală nu ţin cont de criză

Indicele imobiliare.ro pentru luna mai indică o valoare medie de 1.302 euro/mp pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în uşoară creştere, +0,6%, faţă de luna precedentă. Bucureştiul este singurul oraş din ţară unde atât preţurile apartamentelor noi, cât şi al celor vechi au înregistrat creşteri, chiar dacă ritmul a fost diferit. Astfel, preţul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1%, în timp ce preţul solicitat pentru apartamentele vechi a crescut cu 0,7% în intervalul analizat.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna aprilie la 1.447 euro/mp de suprafaţă utilă, în creştere cu 0,1 % faţă de luna aprilie, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.445 euro. În comparaţie cu luna mai a anului trecut, preţurile sunt cu 11,7% mai mici. Cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi cu patru camere care s-au scumpit cu 1,8% în intervalul analizat. Apartamentele noi cu o cameră s-au scumpit cu 0,7%, iar cele cu două camere cu 0,4%. Apartamentele noi cu trei camere au cunoscut o evoluţie diferită, fiind singura categorie de apartamente care a înregistrat o scădere de preţ în ultimele treizeci de zile: -1,3%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţele actuale de preţ sunt cuprinse între -9,7% şi -18,9%.
Şi apartamentele vechi din Capitală au avut o evoluţie dinamică în luna mai. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.250/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,7% mai mult decât în luna precedentă. Apartamentele cu o cameră s-au scumpit cel mai mult, cu 2.1%, în timp ce apartamentele cu două, respectiv patru camere s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 0,6%. Preţul apartamentelor cu trei camere a rămas neschimbat în luna mai.

Braşov: încet, dar sigur, Braşovul devine un oraş scump

În Braşov, conform Indicelui imobiliare.ro, în luna mai, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 946 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de luna precedentă, asistăm la o creştere de 1.2%, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi, însă în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 6% mai mic. Cu o valoare medie de 1.071 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene au înregistrat cea mai mare creştere în ultima lună: +15,5%, după ce în aprilie, acestea au ajuns la un minim istoric. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat în luna mai a ajuns la 934 euro/mp, cu 0,1% mai puţin faţă de luna precedentă.
In luna mai, în Braşov, apartamentele vechi de mici dimensiuni au continuat să se ieftinească, în timp ce apartamentele mari cu 3 şi 4 camere s-au scumpit uşor, continuând evoluţia observată deja în luna aprilie. Apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 1,2%, iar cele cu două camere s-au ieftinit cu 0,3%, ajungând la 958 euro/mp util. Şi în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor apartamentelor mari, luna mai a fost în ton cu luna precedentă, astfel încât apartamentele cu trei şi patru camere din Braşov s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 1,8%.

Cluj-Napoca: inevitabilul s-a produs, preţurile se reaşează după trei luni de creştere

Creşterile de preţ înregistrate în Cluj-Napoca în intervalul februarie – aprilie nu au putut fi susţinute în mai, astfel încât ceea ce era de aştept s-a produs: după trei luni de creştere, asistăm la scăderi de preţuri şi la Cluj. Aşadar, Indicele imobiliare.ro pentru luna mai prezintă o valoare medie de 1.017 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca, în scădere cu 3,7% faţă de luna precedentă şi cu 4,6% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult în intervalul analizat, 4,5%, preţul cerut pentru această categorie scăzând de la 1.022 euro/mp la 976 euro/mp util. Şi preţul apartamentelor vechi a scăzut în intervalul analizat. Scăderea înregistrată în luna mai pentru această categorie imobiliară este de 2,8%, iar preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă este în prezent 1.042 euro.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.042 euro/mp util, în scădere cu 2,8% faţă de luna mai. În mai, cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră, unde scăderea a depăşit 5%. Scăderi de preţuri constatăm şi în cazul apartamentelor cu două şi trei camere: 3%, respectiv 2,3%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 8,4% mai mici, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor mici.

Constanţa: apartamentele vechi mai scumpe cu 5% decât cele noi

Apartamentele din Constanţa s-au scumpit cu 0,6% în luna mai când Indicele imobiliare.ro a înregistrat valoarea de 1.028 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu peste 11,4% mai mică. În luna analizată, dinamica preţului apartamentelor noi a fost mai puţin spectaculoasă decât în luna precedentă, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescând cu 0.4%, până la 990 euro/mp util. În continuare, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor noi din Constanţa este considerabil mai ieftin decât al celor vechi, diferenţa fiind de aproape 5%.
Preţul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanţa a crescut cu 0,5% în luna mai, ajungând la 1.035 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 10,8%. De altfel, toate tipurile de apartamente vechi s-au scumpit în ultima lună. Cea mai mare creştere a fost atinsă de apartamentele cu o cameră, a căror preţ mediu a crescut cu 1%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,2%, în timp ce apartamentele vechi cu trei camere afişează un preţ mediu cu 0,6% mai ridicat decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu o singură cameră, 12,9%.

Iaşi: creştere importantă la apartamentele noi

După o relativă revigorare a pieţei imobiliare din Iaşi în ultimele luni, luna mai prezintă un nou val de reduceri de preţuri la apartamentele scoase la vânzare în cel mai mare oraş din Moldova. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică în luna mai cea mai mică valoare medie înregistrată de la începutul crizei, 908 euro/mp util, în scădere cu 1,2% faţă de luna aprilie. Apartamentele noi au înregistrat o creştere importantă de 4,7%, ajungând la valoarea medie de 987 euro/mo util. Cu o scădere de 2,2%, preţul mediu la apartamentele vechi din Iaşi este în prezent 893 euro/mp. Diferenţa de preţ între cele două categorii imobiliare este de 10% şi se menţine în continuare mai ridicată decât în celelalte mari oraşe din ţară.
Pretenţiile proprietarilor apartamentelor vechi din Iaşi au scăzut în luna mai. Apartamentele cu o cameră reprezintă singura categorie cu o evoluţie atipică, preţul lor mediu crescând sensibil, cu 0,1%. În schimb, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a scăzut cu 1,5%, în timp ce în cazul apartamentelor cu trei camere, valoarea actuală este cu 3,5% mai mică. Evoluţia lunii mai nu face decât să întărească ideea conform căreia, în Iaşi, sunt căutate cu precădere apartamentele mici.

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe. Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara. Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.
 

Comentarii

comentarii