Acasă Economic Timişoara este oraşul care rupe ritmul preţurilor la închirierea spaţiilor comerciale

Timişoara este oraşul care rupe ritmul preţurilor la închirierea spaţiilor comerciale

424
DISTRIBUIȚI

www.imobiliare.ro a realizat o analiză referitoare la dinamica preţurilor, înregistrată în ultimele 24 de luni, la spaţiile comerciale scoase la închiriere pe principalul portal imobiliar din România. Analiza a luat în calcul anunţuri valide care vizează închirierea spaţiilor comerciale în zone centrale din Capitală şi în principalele oraşe din ţară. În ultimele 24 de luni, preţul mediu al chiriilor spaţiilor comerciale a scăzut cu un procent cuprins între 13,3% şi 45%.
În Capitală preţul cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale urmează trendul de scădere înregistrat şi în cazul celorlalte sectoare imobiliare. Astfel, dacă la mijlocul lunii mai 2008 preţul mediu cerut pentru închirierea unui spaţiu comercial era de 42 euro/mp, la mijlocul aceleaşi luni mai în 2010, valoarea preţului mediu a ajuns la 28 euro/mp. S-a înregistrat astfel o scădere de peste 33%. Doar în ultimele 12 luni, preţul de închiriere a pierdut aproape un sfert din valoarea sa.
„În ultimii doi ani sectorul spaţiilor comerciale a fost foarte dinamic. Pe de-o parte am asistat la inaugurări de centre comerciale, pe de altă parte mulţi proprietari de spaţii comerciale din zone centrale sau semi-centrale au întâmpinat dificultăţi. Oferta este mare, atât în Capitală cât şi în principalele oraşe din ţară, iar cererea s-a redus simţitor. O consecinţă firească a acestui fapt este scăderea preţului", afirmă Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.
În Braşov preţul mediu cerut pentru închirierea unui spaţiu comercial era de 20 euro/mp la data de 15 mai 2008. Reducerile de preţ s-au produs treptat, menţinându-se o valoare destul de ridicată, de 15 euro/mp, până în luna ianuarie a acestui an, după care a urmat un nou val de scăderi. În prezent, proprietarii spaţiilor comerciale braşovene cer în medie 13 euro/mp. Observăm astfel o scădere de 35% între momentul mai 2008 şi mai 2010.
Spre deosebire de evoluţia sectorului rezidenţial, preţurile chiriilor la spaţiile comerciale din Cluj-Napoca au cunoscut un trend descrescător constant în ultimele 24 de luni. Dacă în mai 2008 preţul mediu de închiriere solicitat de proprietarii spaţiilor comerciale era de 28 euro/mp, la mijlocul acestei luni, această valoare a ajuns la 20 euro/mp, înregistrându-se astfel o scădere de aproape 29%.
La începutul crizei economice, preţul mediu cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale din Constanţa era de 15 euro/mp. Minimul atins până acum a fost înregistrat în luna februarie a acestui an când valoarea acestuia a ajuns la 9 euro/mp, cu 40% mai puţin. În prezent, preţul mediu cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale din Constanţa este de 10 euro/mp.
Şi în Iaşi, preţul de închiriere al spaţiilor comerciale a urmat acelaşi trend scădere ca şi în majoritatea celorlalte mari oraşe ale ţării. Dacă la mijlocul lunii mai 2008, preţul mediu cerut era de 20 euro/mp, în luna mai a acestui an proprietarii se declarau satisfăcuţi şi cu 11 euro/mp. De altfel, Iaşiul înregistrează cea mai mare rată de scădere: 45%. Doar în ultimele 12 luni, pretenţiile proprietarilor ieşeni au scăzut cu peste 20%.
Dacă Clujul este excepţia în sectorul rezidenţial, Timişoara este oraşul care rupe ritmul în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la închirierea spaţiilor comerciale. Aici preţurile au oscilat, iar perioadele de scădere au alternat cu cele de creştere. Totuşi, per ansamblu, în ultimele 24 de luni, preţul cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale au scăzut cu 13%, de la 15 euro/mp, până la 13 euro/mp. In primăvara anului trecut însă, preţul mediu înregistrat era de 16 euro/mp, mai mare decât la începutul crizei.

Comentarii

comentarii