Acasă Economic Timişoara este oraşul cu cele mai ieftine apartamente noi din ţară

Timişoara este oraşul cu cele mai ieftine apartamente noi din ţară

563
DISTRIBUIȚI

Indicele imobiliare.ro a avut evoluţii spectaculoase în ultima săptămână

În a treia săptămână din luna mai, Indicele imobiliare.ro a evoluat spectaculos, modificând topul oraşelor cu cele mai scumpe apartamente din ţară. Au fost atinse noi valori minime ale preţurilor medii solicitate la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe www.imobiliare.ro. Cea mai spectaculoasă evoluţie a fost înregistrată în Timişoara, unde la anumite categorii de apartamente, preţurile au ajuns pentru prima dată la nivelul celor din Iaşi sau chiar sub acestea. Cunoscut ca oraşul cu cele mai scumpe apartamente din provincie, Cluj-Napoca pierde teren în faţa Constanţei. Deşi preţul apartamentelor vechi din Iaşi este în continuare sub media înregistrată în celelalte mari oraşe din ţară, cel mai mare oraş din Moldova nu mai poate fi catalogat drept un oraş ieftin când vine vorba despre apartamentele noi. La Braşov diferenţe de preţ între apartamentele noi şi vechi sunt considerabile în acest moment. În ceea ce priveşte Capitala, preţurile tuturor categoriilor de apartamente se menţin în continuare mult peste cele practicate în oraşele din provincie.

Preţurile apartamentelor din Timişoara le-au egalat pe cele din Iaşi

Per ansamblu, preţurile apartamentelor din Timişoara au înregistrat o scădere de 1,2% în săptămâna 17 – 23 mai, ajungând la valoarea de 907 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată de la începutul crizei. Astfel, Timişoara concurează laşiul în topul marilor oraşelor cu cele mai mici preţuri la apartamente.
Scăderile de preţ din ultima perioadă vizează toate tipurile de apartamente scoase la vânzare în cel mai mare oraş din vestul ţării. Aşadar, cu o scădere de 1,1% în ultima săptămână, Timişoara este de departe oraşul cu cele mai ieftine apartamente noi din ţară dintre cele analizate: 932 euro/mp util faţă de 964 euro/mp util în Cluj-Napoca, 1.003 euro/mp util în Constanţa, 1.011 euro/mp în laşi, 1.070 euro/mp în Braşov, respectiv 1.451 euro/mp în Capitală.
În ceea ce priveşte evoluţia apartamentelor vechi, deşi în Timişoara a fost înregistrată cea mai mare scădere în ultima săptămâna, 1,3%, nivelul actual al preţurilor, 901 euro/mp util, se menţine încă uşor mai ridicat decât în laşi unde pentru un metru pătrat util proprietarii solicită 887 euro. C o valoare de 939 euro/mp util, şi Braşovul se situează sub pragul psihologic de 1.000 euro. Evoluţiile din ultimele luni au făcut ca nivelul preţurilor la apartamentele vechi din Cluj-Napoca şi Constanţa să fie foarte apropiate : 1.032 euro/mp util, respectiv 1.038 euro/mp util. Cu o valoare de 1.252 euro/mp, Bucureştiul are cea mai scumpă ofertă şi la apartamentele vechi.
Apartamentele cu 1 cameră
Cele mai ieftine apartamente vechi cu 1 cameră se găsesc la Braşov, unde preţul solicitat pe metrul pătrat este de 939 euro. Preţuri puţin mai ridicate se găsesc la laşi: 953 euro/mp util. În toate celelalte oraşe analizate, preţul cerut pe metru pătrat util trece de 1.000 euro: Timişoara – 1.004 euro/mp, Cluj-Napoca – 1.017 euro/mp, Constanţa – 1.067 euro/mp, respectiv Bucureşti – 1.351 euro/mp.

Preţul apartamentelor cu două camere

La laşi, preţul pe metru pătrat scade odată cu creşterea numărului de camere. Proprietarii din laşi cer în medie pentru un apartament cu două camere 899 euro/mp. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit considerabil şi la Timişoara: 920 euro/mp. Pe locul trei se situează Braşovul – 960 euro/mp, urmat de Constanţa – 1.039 euro/mp, Cluj-Napoca – 1.055 euro/mp, respectiv Bucureşti – 1.292 euro/mp.

Preţul apartamentelor cu trei camere

Surprinzător, cele mai ieftine apartamente cu trei camere se găsesc în mod la Timişoara: 860 euro/mp util. Preţuri foarte apropiate sunt şi la laşi: 862 euro/mp util. În Braşov, preţul solicitat este de 923 euro/mp util, iar la Cluj-Napoca 999 euro/mp util, în provincie existând apartamente mai scumpe doar la Constanţa – 1.031 euro/mp. În Capitală proprietarii apartamentelor vechi cu trei camere solicită în prezent un preţ mediu de 1.194 euro/mp.

Metodologie

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. lndicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe. Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, laşi şi Timişoara. Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.

Comentarii

comentarii