Acasă Actualitate Timişoara mai poate fi numită „Oraşul florilor şi al parcurilor”?

Timişoara mai poate fi numită „Oraşul florilor şi al parcurilor”?

DISTRIBUIȚI

FOTO

După 22 de ani

Ignoranţa cu care sunt tratate spaţiile verzi dintre blocurile din Timişoara este foarte dăunătoare atât sănătăţii oamenilor, cât şi imaginii oraşului. Oriunde mergi, în loc să întâlneşti oaze de verdeaţă, vezi numai pârloage unde nesimţiţii îşi parchează maşinile sau aruncă deşeuri. După 22 de ani se mai poate numi Timişoara „Oraşul florilor şi al parcurilor?”

 

Spaţii verzi înseamnă sănătatea oraşului

 

„Restrângerea spaţiilor verzi accentuează puternic riscurile ecologice urbane şi are un impact negativ imediat asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei. Din perspectivă ecologică, spaţiile verzi urbane sunt un adevărat moderator al impactului activităţilor umane asupra mediului înconjurător. Acestea au o contribuţie importantă la epurarea chimică a atmosferei. Ca spaţii publice, spaţiile verzi contribuie la creşterea incluziunii sociale prin crearea de oportunităţi pentru ca persoanele de toate vârstele să interacţioneze prin contact social informal, cât şi prin participarea la evenimentele comunităţii. Spaţiile verzi bine întreţinute joacă un rol semnificativ în promovarea sănătăţii populaţiei urbane”, a precizat Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT). În oraşul de pe Bega, spaţiile dintre blocuri sunt înregistrate la Primăria Timişoara drept spaţii verzi, dar, în realitate, sunt pline de bălării, distruse de maşini, pline de gropi şi bălţi sau ocupate de garaje iegale.

Pedepsele!

Conform Hotărârii Consiliului Local Timişoara nr. 371 din octombrie 2007, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, constituie contravenţie şi se sancţionează următoarele fapte: distrugerea sau deteriorarea spaţiilor verzi prin depozitarea de reziduuri menajere şi din construcţii; circulaţia sau staţionarea autovehiculelor sau a vehiculelor de orice fel pe spaţiile verzi;  neefectuarea lucrărilor de întreţinere a zonei verzi limitrofe imobilelor sau blocurilor de locuinţe, până la limita carosabilului, fie prin mijloace proprii, fie prin societăţi comerciale specializate în executarea lucrărilor horticole, prin încheierea de contracte de prestări servicii; necosirea ierbii, a gazonului, din spaţiile verzi aferente sau limitrofe imobilului curţii, grădinii sau blocurilor de locuinţe, până la limita carosabilului; cosirea fără autorizaţie în parcuri, zone verzi, scuaruri sau grădini publice; cultivarea de legume şi zarzavaturi pe domeniul public; împrejmuirea zonei verzi – domeniu public – fără autorizaţie sau  executarea de tăieri de corecţii şi defrişări arbori şi arbuşti, fără acordul serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, distrugerea sau deteriorarea gardului viu; distrugerea, deteriorarea sau murdărirea băncilor; distrugerea sau deteriorarea coşurilor sau recipientelor pentru gunoi stradal, stâlpilor ornamentali, a altor obiecte de mobilier urban. Fiindcă a venit primăvara şi unii cetăţeni obişnuiesc să văruiască trunchiul arborilor, amintim că această practică este interzisă şi cine va fi prins va fi sanţionat cu amendă.

Comentarii

comentarii