Acasă Economic Timişoara – oraşul cu cele mai ieftine apartamente

Timişoara – oraşul cu cele mai ieftine apartamente

DISTRIBUIȚI

Indicele imobiliare.ro: preţurile la apartamente reduse aproape la jumătate faţă de vârful perioadei de boom

www.imobiliare.ro a realizat, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna iunie 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din România. Valoarea medie înregistrată la nivel naţional, 1.151 euro/mp util, reprezintă un nou nivel minim al ultimilor ani pentru segmentul rezidenţial. Pe parcursul lunii iulie au fost înregistrate scăderi în aproape toată ţara. Cea mai accentuată rată de scădere, de 3,2%, a fost resimţită în Braşov. Urmează Timişoara cu o scădere de 2,6% şi Bucureştiul cu 2,4%. În Iaşi şi Constanţa, ritmul de scădere a fost moderat : 1,9%, respectiv 1,4%. Cluj-Napoca reprezintă în continuare excepţia de pe piaţa imobiliară din România, aici înregistrându-se şi în luna iulie, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi, o uşoară creştere, de 0,1%, în ciuda faptului că apartamentele vechi s-au ieftinit. Per ansamblu, scăderea este mai moderată decât în lunile precedente.

Cât de mult mai pot scădea preţurile la apartamente?

Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna iulie 2010 indică o scădere de 1%, ajungând la 1.151 euro/mp util, cu 12 euro/mp util mai puţin decât în luna precedentă, aceasta fiind cea mai mică valoare înregistrată în România de la începutul crizei imobiliare. Diferenţa faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.225 euro/mp, este de 6%, iar în comparaţie cu perioada de vârf a pieţei imobiliare autohtone, începutul anului 2008, remarcăm o scădere de aproape 45%. Chiar dacă şi în iulie, preţurile au confirmat evoluţia înregistrată în lunile anterioare, fiind atinse noi praguri minime la diferite categorii de apartamente în majoritatea oraşelor analizate, ritmul de scădere a fost mai puţin spectaculos. De altfel, ultima săptămână a intervalului a adus o uşoară revigorare a preţului în majoritatea oraşelor din ţară, ceea ce ridică semne serioase de întrebare cu privire la modul în care vor continua să evolueze în viitorul apropiat preţurile practicate la segmentul rezidenţial.
”Analizând principalii factori care influenţează preţurile apartamentelor, puterea de cumpărare, raportul dintre cerere şi ofertă, situaţia macroeconomică în ansamblul ei, starea de încredere a clienţilor, precum şi evoluţia din ultimele luni, în mod firesc suntem tentaţi să mizăm în continuare pe reduceri de preţuri. Totuşi, în ultima săptămână, am avut creşteri cuprinse între 0,2 şi 0,5% în patru din cele şase oraşe analizate”, sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Timişoara rămâne oraşul cu cele mai ieftine apartamente

Cu o scădere de 2,6% în iulie şi un preţ mediu de 851 euro/mp util, Timişoara rămâne în continuare cel mai ieftin dintre oraşele analizate. Astfel, trendul de scădere din ultimele luni a continuat în iulie, înregistrându-se astfel o nouă valoare minimă pentru principalul oraş din vestul ţării. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ s-a accentuat, depăşind 13%. La fel ca în luna anterioară, , cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele vechi: -2,6%, preţul mediu actual ajungând la valoarea de 846 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 2,1%, până la valoarea de 885 euro/mp util. Iulie este a patra lună consecutivă în care Indicele imobiliare.ro pentru Timişoara atinge un nou nivel minim. Totuşi, în comparaţie cu luna precedentă, rata de scădere este mai puţin evidentă.
În iulie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 846 euro, cu 2,6% mai puţin decât în luna precedentă. Cele mai afectate au fost apartamentele cu trei camere şi garsonierele a căror preţ a scăzut cu 4,1%, respectiv 2,3%. Apartamentele cu două şi patru camere au cunoscut un ritm de scădere de 1%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 12 şi 14,9%, diferenţa cea mai mare fiind înregistrată la apartamentele mari.

Bucureşti: un nou prag minim atins în iulie

Indicele imobiliare.ro pentru luna iulie indică o valoare medie de 1.245 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în scădere cu 2,4%, faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 6% mai mici. În iulie, preţul apartamentelor din Bucureşti a atins un nou prag minim de la începutul crizei imobiliare până în prezent. Tendinţa de scădere a fost resimţită atât la nivelul apartamentelor vechi din Capitală, cât şi la nivelul celor noi, chiar dacă ritmul de scădere a fost total diferit. În timp ce preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a scăzut în ultima lună cu 0,9%, preţul solicitat pentru apartamentele vechi a scăzut cu 2,8% în intervalul analizat.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iulie la 1.427 euro/mp de suprafaţă utilă, în scădere cu 0,9% faţă de luna iunie, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.440 euro. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,8% mai mic. Cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi cu trei camere care s-au ieftinit cu 4,6% în ultimele 30 de zile şi cu peste 14% în ultimele 12 luni. Preţul apartamentelor noi cu o cameră a înregistrat o uşoară creştere de 0,1% în ultima lună, iar preţul apartamentelor cu două camere a crescut cu 1,2%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţele actuale de preţ sunt cuprinse între -3% pentru apartamentele cu o cameră şi -14,2% pentru cele cu trei camere.
În iulie, preţul apartamentelor vechi din Capitală a avut o evoluţie dinamică, în scădere. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.179/euro mp de suprafaţă utilă, cu 2,8% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 5,6% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor au înregistrat scăderi. De remarcat faptul că rata de scădere a fost foarte apropiată la toate tipurile de apartamente. Garsonierele s-au ieftinit cel mai mult, cu 3,1%, urmate de apartamentele cu două şi trei camere, 3%. Apartamentele cu patru camere au înregistrat o scădere de preţ de 1,3%.

Braşov: oraşul cu cel mai mare ritm de scădere în iulie

Braşovul este oraşul unde preţurile apartamentelor au cunoscut cel mai mare ritm de scădere în iulie. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, în luna iulie, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 907 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 3,2% mai puţin decât îm luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 3,6% mai mic. O scădere accentuată s-a înregistrat şi în cazul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a căror preţ a coborât în iulie sub pragul psihologic de 1.000 de euro/mp, până la 946 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea sunt cu 10,4% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna iulie a ajuns la 905 euro/mp, cu 2% mai puţin faţă de luna precedentă.
În luna iulie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 2% coborând de la 923 euro/mp util la valoarea medie de 905 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată de Indicele imobiliare.ro până în prezent pentru această categorie. Apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 1,1%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două camere a fost mai mic în iulie cu 2,5% decât în luna precedentă. De altfel, preţul solicitat pe metrul pătrat util pentru aceste două categorii a ajuns la acelaşi nivel. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 2,7%, preţul cerut ajungând la 894 euro/mp util. Cea mai spectaculoasă evoluţie de preţ au avut-o apartamentele cu patru camere a căror preţ a scăzut în iulie cu 4,7%.

Cluj-Napoca: încă pe plus, dar ritmul de creştere s-a atenuat

În Cluj-Napoca, în luna iulie, preţurile apartamentelor au crescut uşor, cu 0,1%, continuând astfel tendinţa de creştere înregistrată în luna precedentă. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru a şaptea lună din an prezintă o valoare medie de 1.023 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală este uşor mai scăzută. De remarcat, totuşi, că în luna iulie rata de creştere a fost mult mai mică decât în lunile precedente. Apartamentele noi sunt cele care au tras piaţa în sus în această lună, preţul acestora a crescut cu 1,8% ajungând la 984 euro/mp util. Preţul apartamentelor vechi a scăzut după o perioadă mai mare de creştere în intervalul analizat. Scăderea înregistrată în luna iulie pentru această categorie imobiliară este de 1,4%, iar preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă este în prezent 1.040 euro/mp util.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.040 euro/mp util, în scădere cu 1,4% faţă de luna iunie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră, unde scăderea a fost de 3,5%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,4%, în timp ce apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 0,4%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 4,7% mai mici, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu o cameră.

Constanţa: după o lungă perioadă, apartamentele vechi au deveni mai ieftine decât cele noi

Apartamentele din Constanţa s-au ieftinit cu 1,4% în luna iulie, când Indicele imobiliare.ro a înregistrat valoarea de 1.007 euro/mp de suprafaţă utilă, ritmul de scădere fiind dublu faţă de luna anterioară. Şi la Constanţa, se atinge astfel un nou prag minim de la începutul crizei imobiliare. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu 6,4% mai mică. În iulie, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,4% faţă de luna precedentă, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescând de la 1.006 euro/mp util până la 1.034 euro/mp util. În schimb, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor vechi din Constanţa a scăzut cu 2,1%, până la 1.003 euro/mp util. Astfel, apartamentele vechi au fost în iulie, după mult timp, mai ieftine decât cele noi.
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere importantă, de 2,1% în luna iulie, coborând de la valoarea de 1.024 euro/mp de suprafaţă utilă până la 1.003 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 6,9%. Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele cu o cameră, urmate de cele cu trei camere, a căror preţ mediu s-a ieftinit cu 3,5%, respectiv 2,4%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,3%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu o singură cameră, 14,3%, iar cea mai mică apare în cazul apartamentelor cu trei camere, 3,7%.

Iaşi: preţurile s-au reaşezat în iulie

În ciuda creşterii din luna precedentă, luna iulie reaşează preţurile pe piaţa imobiliară din Iaşi. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi coboară, în luna iulie, sub pragul psihologic de 900 euro/mp util, până la 899 euro/mp util, în scădere cu 1,9% faţă de luna precedentă. Apartamentele noi au înregistrat o scădere consistentă de 3,4%, ajungând la valoarea medie de 963 euro/mp util. Totodată, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, acestea sunt cu 5% mai ieftine. Cu o scădere de 1,5%, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Iaşi a coborât în iulie la 877 euro/mp. Diferenţa de preţ între cele două categorii imobiliare este, în continuare, semnificativă.
În iulie, preţurile apartamentelor vechi au scăzut per ansamblu cu 1,5%. Tendinţa de scădere a fost vizibilă la toate categoriile de apartamente. Cea mai mare scădere a fost înregistrată la apartamentele cu o cameră care s-au ieftinit cu 2,1%. În schimb, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a scăzut cu 0,7%, în timp ce în cazul apartamentelor cu trei camere, valoarea actuală este cu 0,9% mai mică decât în luna precedentă. Cu o valoare de 922 euro/mp util, în Iaşi, apartamentele mici rămân în continuare mai scumpe decât celelalte categorii.

Comentarii

comentarii