Acasă Economic Timişoara, oraşul cu cele mai ieftine apartamente

Timişoara, oraşul cu cele mai ieftine apartamente

681
DISTRIBUIȚI

Indicele naţional imobiliare.ro: 1.163 euro/mp util – în ultimii doi ani şi jumătate, apartamentele nu au fost niciodată mai ieftine

www.imobiliare.ro prezintă, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna iunie 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din România. Cu o valoare medie la nivel naţional de 1.163 euro/mp util, Indicele imobiliare.ro atinge un nou nivel minim de la începutul crizei imobiliare. Cu două excepţii, Iaşi şi Cluj-Napoca, unde au fost înregistrate uşoare creşteri, în Capitală şi în celelalte mari oraşe, trendul a fost de scădere. Dintre toate cele şase oraşe analizate, segmentul rezidenţial este cel mai serios afectat în Timişoara, cel mai dezvoltat centru din vestul ţării devenind, surprinzător, oraşul cu cele mai ieftine apartamente. Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna iunie 2010 indică o scădere importantă de -2,8% ajungând la 1.163 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată în România de la începutul crizei imobiliare. Diferenţa faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.245 euro/mp, este de 6,6%. În schimb, dacă ne raportăm la perioada de vârf a pieţei imobiliare autohtone, martie 2008, când pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă, preţul mediu cerut sărea de 2.000 de euro, remarcăm o scădere de aproape 44%. Per ansamblu, luna iunie a continuat în mod firesc evoluţia înregistrată în lunile anterioare, fiind atinse noi praguri minime la diferite categorii de apartamente în majoritatea oraşelor analizate. Totuşi, remarcăm o evoluţie atipică a preţurilor solicitate pentru locuinţele din două dintre marile oraşe din ţară: Cluj-Napoca şi Iaşi, unde nivelul indicelui a înregistrat uşoare creşteri.
« Situaţia pe piaţa imobiliară din România este tot mai complicată pe zi ce trece. Reducerea puterii de cumpărare care va fi resimţită în perioada imediat următoare nu va întârzia să-şi arate efectele asupra segmentului rezidenţial. Cererea va scădea în continuare sau va fi în mică măsură solvabilă, ceea ce va impacta în mod direct nivelul preţurilor apartamentelor. Singura evoluţie pe care o putem estima în acest moment pentru perioada următoare este una de scădere », subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Timişoara: premieră în imobiliare, oraşul cu cele mai ieftine apartamente

Ritmul de scădere a preţului mediu cerut la apartamentele scoase la vânzare în cel mai mare oraş din vestul ţării a fost atât de accentuat în luna iunie, încât Timişoara a devenit cel mai ieftin oraş dintre cele analizate. Trendul de scădere vizibil în ultimele luni s-a accentuat în iunie, astfel încât preţul mediu cerut pe metru pătrat de suprafaţă utilă a scăzut cu 4,5%, coborând până la valoarea de 874 euro. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ este de 12,6%. La fel ca în luna anterioară, în iunie, cea mai mare scădere a fost înregistrată la apartamentele vechi: -4,4%, preţul mediu actual ajungând la valoarea de 869 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 3,8%, până la valoarea de 904 euro/mp util. De remarcat faptul ca luna iunie este a treia lună consecutivă în care Indicele imobiliare.ro pentru Timişoara atinge un nou nivel minim, situaţie fără precedent pe piaţa imobiliară bănăţeană.
În iunie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 869 euro, cu 4,4% mai puţin decât în luna precedentă. Cele mai afectate au fost apartamentele cu una şi două camere a căror preţ a scăzut cu 4,4%, respectiv 4,7%. Apartamentele cu trei camere au cunoscut un ritm de scădere asemănător: 4%. Preţul apartamentelor cu patru camere a scăzut cu 3,1%, în ultimele treizeci de zile.

Bucureşti: prag minim atins în iunie

Indicele imobiliare.ro pentru luna iunie indică o valoare medie de 1.275 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în scădere cu 2,1%, faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, scăderea este de 3,7%. Totodată, aceasta este cea mai mică valoare înregistrată pentru Bucureşti, de la începutul crizei imobiliare până în prezent. Tendinţa de scădere a fost resimţită atât la nivelul apartamentelor vechi din Capitală, cât şi la nivelul celor noi, ritmul de scădere fiind însă diferit. Astfel, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a scăzut cu 0,5%, în timp ce preţul solicitat pentru apartamentele vechi a scăzut cu 3% în intervalul analizat.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna iunie la 1.440 euro/mp de suprafaţă utilă, în scădere cu 0,5% faţă de luna mai, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.447 euro. În comparaţie cu luna iunie a anului trecut, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 12,9% mai mic. Cea mai interesantă evoluţie au avut-o apartamentele noi cu patru camere care s-au ieftinit cu 5,5% în ultimele 30 de zile şi cu peste 23% în ultimele 12 luni. Apartamentele noi cu o cameră s-au scumpit cu 1,6% în ultima lună, iar cele cu două camere cu 0,3%. Apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit, înregistrând în ultimele treizeci de zile o scădere de preţ de 0,8%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţele actuale de preţ sunt cuprinse între -6,1% pentru apartamentele cu o cameră şi -23,7% pentru cele cu patru camere.
Apartamentele vechi din Capitală au avut o evoluţie dinamică în luna iunie a acestui an. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.213/euro mp de suprafaţă utilă, cu 3% mai puţin decât în luna precedentă. Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor au înregistrat scăderi. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 3%, urmate de cele cu o cameră, 2,9%, respectiv cele cu trei camere, 2,5%. Apartamentele cu patru camere au înregistrat o scădere de preţ de 1,7%.

Braşov: preţul apartamentelor vechi se duce la vale

In Braşov, conform Indicelui imobiliare.ro, în luna iunie, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 937 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de luna precedentă, asistăm la o scădere de 1%, iar în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 2,7% mai mic. Cu o valoare medie de 1.079 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene au înregistrat, totuşi, o creştere în ultima lună: +0,7%, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea sunt mai scumpe cu 11,2%. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat în luna iunie a ajuns la 923 euro/mp, cu 1% mai puţin faţă de luna precedentă.
 In luna iunie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1% ajungând la valoarea medie de 923 euro/mp util, cea mai mică valoare înregistrată de Indicele imobiliare.ro până în prezent pentru această categorie. Apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 0,5%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două camere a fost mai mic în iunie cu 2,2% decât în mai. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 0,4%, preţul cerut ajungând la 919 euro/mp util. Pe de altă parte însă, preţul cerut pentru apartamentele cu patru şi mai multe camere a crescut în ultima lună cu 1,7%.

Cluj-Napoca: oraşul care sfidează criza

În ciuda unei scăderi deloc de neglijat a preţului mediu cerut pentru apartamentele din Cluj-Napoca în luna mai, iată ca iunie aduce o uşoară creştere de preţ. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru luna iunie prezintă o valoare medie de 1.022 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca, în creştere cu 0,5% faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală este cu 2,5% mai mică. Apartamentele noi s-au ieftinit şi în această lună cu 0,9%, preţul cerut pentru această categorie scăzând de la 976 euro/mp la 967 euro/mp util. Preţul apartamentelor vechi a crescut în intervalul analizat. Creşterea de preţ înregistrată în luna iunie pentru această categorie imobiliară este de 1,2%, iar preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă este în prezent 1.055 euro/mp util.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.055 euro/mp util, în creştere cu 1,2% faţă de luna iunie. Interesant este faptul că toate tipurile de apartamente vechi din Cluj-Napoca au înregistrat creşteri de preţ. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră, unde creşterea este de 3,5%. Apartamentele cu două camere s-au scumpit cu 0,6%, în timp ce apartamentele cu trei camere au înregistrat o creştere de preţ de 2,1%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 3,5% mai mici, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu o cameră.

Constanţa: apartamentele vechi în continuare mai scumpe decât cele noi

Apartamentele din Constanţa s-au ieftinit cu 0,7% în luna iunie, când Indicele imobiliare.ro a înregistrat valoarea de 1.021 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu peste 9,8% mai mică. În luna analizată, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 1,6% faţă de luna precedentă, preţul mediu solicitat pentru această categorie crescând de la 990 euro/mp util până la 1.006 euro/mp util. În continuare, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor noi din Constanţa este mai ieftin decât al celor vechi.
Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de cu 1,1% în luna iunie, coborând la valoarea de 1.024 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 9,5%. De altfel, toate tipurile de apartamente vechi din Constanţa s-au ieftinit în ultima lună. Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele cu o cameră, a căror preţ mediu s-a ieftinit cu 2%. Apartamentele cu două camere s¬au ieftinit cu 1,1%, în timp ce apartamentele vechi cu trei camere afişează un preţ mediu cu 0,7% mai mic decât în luna precedentă. De altfel, apartamentele cu două şi trei camere nu au fost niciodată mai ieftine ca în prezent în ultimii doi ani şi jumătate. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu o singură cameră, 11,5%, iar cea mai mică apare în cazul apartamentelor cu trei camere, 8,5%.

Iaşi: creşteri de preţ la apartamentele noi, scăderi la cele vechi

Luna iunie aduce o uşoară creştere a preţului mediu cerut la apartamentele scoase la vânzare în Iaşi, tendinţa de creştere fiind întâlnită doar la Iaşi şi la Cluj-Napoca. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi indică, în luna iunie, valoarea de 916 euro/mp util, în creştere cu 0,9% faţă de luna mai. Apartamentele noi au înregistrat o creştere de 1%, ajungând la valoarea medie de 997 euro/mo util. Cu o scădere de 0,3%, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Iaşi este în prezent 890 euro/mp. Diferenţa de preţ între cele două categorii imobiliare este semnificativă.
Spre deosebire de dezvoltatorii imobiliari, pretenţiile proprietarilor apartamentelor vechi din Iaşi au scăzut şi în luna iunie. Apartamentele cu o cameră reprezintă categoria imobiliară care a înregistrat cea mai mare scădere, 3,3%. În schimb, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a scăzut cu cu 0,3%, în timp ce în cazul apartamentelor cu trei camere, valoarea actuală este cu doar 0,1% mai mică decât în luna precedentă. În Iaşi, apartamentele mici rămân în continuare cele mai scumpe.

Metodologie

Indicele imobiliare.ro reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari.
Indicele este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 7 zile faţă de ziua de raportare, la nivel naţional şi ia în calcul, în medie, 22.000 de oferte publicate lunar în 41 de judeţe.
Indicele imobiliare.ro la nivel de oraşe reprezintă preţul exprimat în euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă al apartamentelor de vânzare situate în blocuri de apartamente cu destinaţie rezidenţială în fiecare oraş analizat, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţii imobiliare şi proprietari. Este calculat zilnic în baza ofertelor introduse în ultimele 30 zile faţă de ziua de raportare. La nivel de oraşe, Indicele imobiliare.ro este disponibil pentru: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
Pentru a oferi o estimare cât mai precisă, Indicele imobiliare.ro are la bază un algoritm de calcul care permite eliminarea ofertelor nereprezentative din piaţă prin: identificarea şi eliminarea ofertelor duplicat şi a celor cu preţuri sau suprafeţe greşite, respectiv stabilirea ponderilor apartamentelor noi/vechi, respectiv a celor cu una, două, trei, patru sau mai multe camere.
 

Comentarii

comentarii