Acasă Actualitate Timişoara – oraşul florilor şi al pârloagelor de cartier

Timişoara – oraşul florilor şi al pârloagelor de cartier

DISTRIBUIȚI

Zeci de terenuri dintre blocuri stau în paragină, deşi ele figurează în documente, la Primăria Timişoara, ca spaţii verzi
“Orice teren care, din punct de vedere juridic, apare la urbanism ca zonă verde, nu se poate construi pe el. Primăria Timişoara este în instanţă cu multe terenuri din acestea”, a declarat Vasile Ciupa (foto), directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara.

Oraşul Timişoara, supranumit cândva “oraşul florilor” sau “oraşul parcurilor” se confruntă, în acest moment, cu o situaţie paradoxală.
Există foarte multe terenuri aflate în pârloagă, printre blocuri, în toate cartierele, pe care se depozitează gunoaie, ori sunt parcări de maşini, ori sunt locuri pustii, unde copiii bat mingea şi joacă şotron, dar în documentele Primăriei Timişoara apar ca zone verzi.
Numai în Calea Aradului, în zona str. Liniştii, am identificat vreo cinci-şase. Mai mult, această stare de lucruri se extinde şi la nivelul terenurilor-domeniu public.
Multe dintre acestea se află în aceeaşi stare deplorabilă de paragină. Se cunoaşte foarte bine că oraşul nostru stă destul de prost în ceea ce priveşte poluarea fonică şi cu noxe, iar terenurile continuă să stea într-o stare gravă de degradare, la 20 de ani de la revoluţia din 1989.

“Eu vreau sa construiesc acolo!”

În această stare de lucruri, merită să prezentăm opinia unui investitor timişorean: “Am identificat câteva parcele de 100 –200 metri pătraţi în intravilanul Timişoarei şi am solicitat Primăriei Timişoara acordarea terenului conform unei hotărâri de consiliu local.
Am primit următorul răspuns: “Amplasamentul solicitat identificat prin CF figurează ca spaţii verzi şi alei, iar conform OUG nr. 114, schimbarea destinaţiei terenurilor, amenajate ca spaţii verzi sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea sau strâmtorarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic”.
Eu vreau să construiesc şi voi crea şi locuri de muncă, dar acest OUG 114 ne anulează orice fel de iniţiativă.
Oare ne putem permite ca, acum, în perioada de criză economică, să fim mai catolici decât Papa? Asimilăm cu spaţii verzi terenuri cu bălării, mocirlă şi pietriş dintre blocuri, terenuri care nu ştim dacă vor fi amenajate vreodată ca spaţii verzi”, a declarat Ioan Pricop, investitor.

E nevoie de oxigen pentru Timişoara

În acest moment, situaţia este foarte complicată în multe dintre aceste locaţii, fiindcă se află în litigiu şi nu se ştie cui aparţin, Primăriei Timişoara sau persoanelor private.
Întrebarea este: de ce nu se mai finalizează procesele?
Petru Olariu (foto), preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, a declarat că, până se clarifică situaţia juridică a pământurilor şi pentru a nu sta în paragină, ar trebui ca Primăria Timişoara să le amenajeze ca spaţiu verde şi când va apărea o persoană şi le va revendica cu documente clare, atunci, toţi banii ce i-a investit primăria să fie restituiţi, dar acel teren să rămână ca destinaţie ca spaţiu verde, nicidecum să se construiască acolo.
Dimpotrivă, dacă terenul respectiv este pârloagă şi aparţine unei persoane private, ar trebui ca acea persoană să fie amendată, pentru că nu a îngrijit pământul.
Aceste terenuri trebuie să rămână ca spaţiu verde, oxigen pentru Timişoara”, a subliniat Olariu. “Pământurile denumite virane şi intravilane apar în posesia statului român ca şi zone verzi.
Acest fapt este deosebit de important, fiindcă reprezintă rezerva de spaţii verzi a Timişoarei, care şi aşa este foarte mică şi nu este satisfăcătoare pentru oraş, având în vedere gradul de poluare.
În al doilea rând, dacă terenul respectiv este proprietate privată, amintesc că există OUG 114, din 2007, ce completează OUG nr. 195 din 2005.
ceasta ordonanţă spune clar că orice teren ce, din punct de vedere juridic, apare la urbanism ca zonă verde, nu se poate construi pe el. Primăria Timişoara este în instanţă cu multe terenuri din acestea”, a declarat Vasile Ciupa.

Comentarii

comentarii