Acasă Actualitate Timişoara participă la un proiect european pentru a-şi afla minusurile şi punctele...

Timişoara participă la un proiect european pentru a-şi afla minusurile şi punctele forte

DISTRIBUIȚI
Cum este Timişoara, în comparaţie cu alte oraşe europene?, Sunt acţiunile Municipiului Timişoara mai bune sau mai puţin bune decât ale altor oraşe similare?, Care sunt punctele forte ale Timişoarei?, Ce trebuie făcut pentru a creşte performanţa privind sustenabilitatea?, Are Timişoara managementul şi instrumentele de guvernare corecte? – acestea sunt întrebările la care Timişoara caută răspuns prin participarea la proiectul „INFORMED CITIES INITIATIVE”, derulat de către ICLEI – Local Governments for Sustainability.

 Consilierii locali ai Timişoarei vor stabili, prin vot, dacă aprobă sau nu participarea la proiectul „INFORMED CITIES INITIATIVE”, în cadrul căruia municipiul de pe Bega a fost invitat ca participant, alături de alte peste 100 de localităţi din întreaga Europă. „Participarea Municipiului Timişoara la acest proiect nu presupune cheltuieli din partea bugetului local al municipiului Timişoara, aşa cum rezultă din invitaţia lansată. Implementarea proiectului  vizează un exerciţiu care se bazează pe două instrumente care vizeazăsustenabilitatea managementului urban (sustainable urban management): Local Evaluation 21 şi Urban Ecoystem Europe”, se arată în referatul Proiectului de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Timisoara la Proiectul INFORMED CITIES INITIATIVE derulat de către ICLEI – Local Governments for Sustainability. “Considerăm că, participarea Municipiului Timişoara ar putea să constituie o oportunitate şi un exerciţiu pozitiv în vederea evaluării de către părţi terţe a acţiunilor, măsurilor, rezultatelor şi politicilor locale din domeniul dezvoltării sustenabile”, se motivează în referatul proiectului de hotărâre.  
 
Timişoara ar putea ieşi rău, dar poate învăţa din asta
 
Reprezentanţii Primăriei Timişoara consideră că participarea la proiect ar putea scoate în evidenţă unele minusuri ale administraţiei timişorene, aspect ce s-ar putea dovedi ca fiind constructiv, întrucât prin asumarea realităţii s-ar putea ajunge la rezolvarea problemelor. „Există însă şi inconveniente legate de anumite puncte slabe ale municipiului Timişoara, cum ar fi de exemplu calitatea aerului, în speţă depăşiri ale valorilor limită la PM10, lipsa unui management de mediu şi a sistemului de achiziţii publice verzi, care ar situa municipiul într-o poziţie uşor defavorabilă. Dintr-un alt punct de vedere însă, asumarea acestei realităţi şi implementarea Planului de acţiune cu măsuri concrete privind îmbunătăţirea calităţii mediului urban poate constitui o motivaţie şi un impuls pentru planurile şi politicile de mediu pe termen scurt şi mediu. Desigur, angrenarea municipiului Timişoara într-o evaluare a performanţelor privitoare la dezvoltarea sustenabilă a localităţii va reliefa în mod inevitabil  şi diferenţe cantitative  şi calitative faţă  de   autorităţile locale cu tradiţie şi experienţă în implementarea politicilor de mediu şi principiilor de dezvoltare sustenabilă”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.  Pentru a participa la proiect, Timişoara trebuie să colecteze şi să comunice o serie de date din diferite domenii: profilul oraşului, date privind  factorii de mediu: aer, apă, planificare urbană, mobilitate, energie, deşeuri, zgomot, achiziţii publice ecologice  şi  management de mediu. Aceste date din diversele sectoare constituie o bază de evaluare privind dezvoltarea sustenabilă a municipiului, ţinând cont de instrumentele de guvernare locală şi indicatorii cantitativi. Astfel, oraşele participante la proiect vor avea posibilitatea de a face o comparaţie între activităţile locale proprii şi activităţile  altor autorităţi locale.
 

Comentarii

comentarii