Acasă Actualitate Timişoara sub teroarea motocicliştilor

Timişoara sub teroarea motocicliştilor

DISTRIBUIȚI

Marian Eperieş, comisar la Garda de Mediu Timiş, susţine că pentru stoparea acestor curse trebuie să se implice Primăria Timişoara şi Poliţia Comunitară, pe lângă Garda de Mediu şi Poliţia Rutieră Timiş.
Marian EperiesÎn zona Stadionului “Dan Păltinişanu” Timişoara, pe Calea Şagului, str. Popa Şapcă, Vasile Alexandrii, Liviu Rebreanu, zona Piaţa Maria sau bd. Cetăţii, de fapt, oriunde în Timişoara, unde există străzi mai lungi şi netede, zeci de tineri proprietari de motociclete şi mopede organizează curse ilegale pe timp de noapte şi deranjează într-un mod insuportabil liniştea şi somnul oamenilor. Aceste fărădelegi au loc de ani de zile, iar pe măsură ce anii trec devin tot mai tulburătoare şi ajung chiar să îmbolnăvească timişorenii de nervi şi insomnie, fiindcă chiar că nu poţi dormi, iar daca adormi te trezeşte zgomotul infernal. Situaţia e cu atât mai gravă, cu cât cursele au loc noaptea după ora 23 sau chiar pe la orele 2 –3 sau 4. Chestiunea este că aceste mopede şi motociclete sunt echipate cu tobe de eşapament omologate în străinătate, dar care în zonele noastre urbane creează un nivel de sunet şi vibraţii foarte înalte şi, prin urmare, de nesuportat.

Nivelurile de zgomot sunt depăşite foarte mult

“În zonele de locuinţe, sunt depăşite nivelurile de zgomot foarte, foarte mult.
Garda de Mediu Timiş pentru a putea face ceva cu aceste surse mobile de poluare fonică trebuie să aibă acţiuni cu Poliţia Rutieră Timiş. De fapt, anul trecut, poliţiştii şi comisarii de la Garda de Mediu au desfăşurat acţiuni de despistare a acestor persoane care tulbură liniştea publică noaptea, dar şi ziua, dar fără rezultate spectaculoase”, a declarat Marian Eperieş, comisar din cadrul Gărzii de Mediu Timiş.
Pentru surprinderea asupra faptului a acestor motociclişti, este nevoie de o cameră de luat vederi, un aparat de măsurat zgomotul, iar pe baza unui buletin de analiză emis se poate aplica sancţiuni pentru depăşirea nivelului de zgomot. Problema este că procedura nu este clară nici în stasurile existente la ora actuală pe măsurarea nivelului de zgomot. Eperieş susţine că pentru stoparea acestor curse trebuie să se implice Primăria Timişoara şi Poliţia Comunitară, pe lângă Garda de Mediu şi Poliţia Rutieră Timiş.
“Problema este că, pe lângă faptul că, în Timişoara, este un trafic auto foarte încărcat, datorită numărului mare de maşini şi a insuficienţei locurilor de parcare, există aceste curse de motociclete ce se fac de obicei după ora 23 în Zona Stadionului şi a Sălii Olimpia şi pe mai multe străzi ale Timişoarei.
Problema şi mai gravă este că se produc accidente, fiindcă se circulă în mare viteză pe motociclete, iar zgomotul este foarte supărator. Poliţia invocă faptul că nu există reglementări legale, dar nimeni nu îi opreşte să facă propuneri legislative, iar pe căi democratice – prin intermediul parlamentarilor de Timiş, Consiliului Local Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş –să reglementăm situaţia. Eu ca cetăţean contribuabil nu pot accepta asemenea scuză, că nu sunt reglementări legale. Fenomenul poate fi stopat în termeni legali”, a declarat Viorel Coifan, preşedintele Comisiei de Adminstraţie Publică Locală din cadrul Consiliului Judeţean Timiş.
  
Timişorenii să anunţe imediat Poliţia Rutieră !

Toţi sunt de acord şi chiar aşa este că aceste curse nebuneşti pe străzile Timişoarei creează cele mai multe evenimente rutiere, chiar accidente mortale, în sezonul estival, când vine căldura. Poliţia Rutieră Timiş susţine că ia măsuri drastnice când îi prinde asupra faptului pe aceşti ilegalişti că – organizează curse pe timp de noapte sau zi – dar rezultatele sunt aproape inutile.
Oamenii legii le ridică chiar talonul de conducere şi le dau amenzi contravenţionale, când îi prind că depăşesc viteza, dar se pare că tot degeaba. Ilegaliştilor nu le pasă deloc şi continuă să deranjeze liniştea timişorenilor atât ziua, cât mai ales noaptea, când este cel mai insuportabil, fiindcă trezeşte omul din somn. Săptămânal poliţiştii de la rutieră dau peste 100 de amenzi acestor indivizi  care sfidează traficul rutier şi mai ales liniştea publică.
“Aceste cazuri sunt în atenţia noastră şi Poliţia Rutieră Timiş nu tolerează  abaterile de la traficul rutier, în special, acest disconfort fonic prin depăşirea vitezei pe care îl produc aceşti mutociclişti. Fac apel la timişoreni să ne solicite prin telefon sau prin posturile de poliţie zonale când ştiu unde există aceste curse de motociclete şi mopede pentru ca noi să trimitem imediat echipajele de poliţie.
Ce ţine de Poliţia Rutieră se iau toate măsurile”, a declarat Florin Bolboş, şeful Poliţiei Rutiere Timiş.
Până una alta, idei de stopare a acestor curse nebuneşti şi ilegale şi a zgomotui infernal sunt, acţiuni se mai întreprind, dar se pare că Timişoara continuă să trăiască sub teroarea motocicliştilor.

Comentarii

comentarii