Acasă Actualitate Timişoara – un imens coş de gunoi

Timişoara – un imens coş de gunoi

DISTRIBUIȚI

Nesimţirea unor timişoreni pare a fi fără margini. Dacă în Piaţa Operei Timişoara sau Piaţa Unirii, ei aruncă pe jos chiştoace sau ţigări pe jumătate arse, transformând centrul oraşului într-o imensă scrumieră, mai încolo, pe str. V. Lucaci sau pe str. Demetriade, de-a lungul căii ferate, în spatele garajelor, unii timişoreni certaţi cu bunul simţ aruncă saci de gunoaie.
Până la 1.000 lei amendă pentru aruncarea de chiştoace pe stradă

Deşi există coşuri speciale pentru chiştoace, în tot centrul Timişoarei şi în Piaţa Unirii, nesimţiţii preferă să arunce resturile de ţigări pe jos. Mai grav, ei preferă zona amenajată de la rădăcina copacilor. “Conform HCL 371/2007, aruncarea sau abandonarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare sau nealimentare, scuipatul şi consumul de seminţe, precum şi orice alte deşeuri pe domeniul public se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei pentru persoane fizice”, a precizat Georgina Velicu, PR Poliţia Locală Timişoara. Marţi, 3 octombrie, am găsit pe str. Demetriade: peturi, hârtii, ambalaje, sticle, borcane, saci plini de deşeuri, mormane de crengi şi haine vechi, putrezite. Pe lângă faptul că în aer persistă un iz greu de murdărie, locul reprezintă raiul şobolanilor şi un focar de infecţie pentru timişoreni. Blocurile cu locatari sunt la câţiva metri. Problema este că Retim nu se bagă în acele locaşuri pentru a ridica deşeurile. Livian Hotico, PR Retim, a spus că nu intră în atribuţia societăţii de salubrizare să adune gunoiele aflate de-a lungul căii ferate, după garaje. Retim strânge deşeurile numai de pe străzile oraşului.

Str. Demetriade – în atenţia Poliţiei Locale Timişoara

Poliţia Locală Timişoara desfăşoară activităţi de urmărire şi îi amendează pe nesimţiţii care aruncă gunoiele pe domeniul public sau chiştoacele de ţigări pe stradă şi pe trotuare. Din păcate, poliţiştii sunt în număr prea mic pentru a fi prezenţi în toate locurile. Georgina Velicu ne-a transmis că în cadrul Serviciului Protecţia Mediului din cadrul Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara îşi desfăşoară activitatea un număr de 8 poliţişti locali. În anul 2011 (în primele 8 luni), s-au aplicat 899 sancţiuni pe linie de protecţia mediului şi gospodărirea municipiului de către poliţiştii, iar 385 de sancţiuni au fost aplicate conform OG nr.78/2000, privind regimul deşeurilor. La nivelul Timişoarei, în zonele în care sunt formate rampe clandestine de deşeuri se efectuează pânde şi controale pentru depistarea celor care abandonează deşeuri pe spaţii verzi, căi de circulaţie, locuri publice sau în alte locuri nepermise. În prezent, Serviciul Protecţia Mediului a demarat o acţiune în vederea identificării proprietarilor terenurilor virane neîmprejmuite şi nesalubrizate pentru luarea împotriva acestora a măsurilor prevăzute de legislaţia în vigoare referitoare la nesalubrizarea şi neîmprejmuirea terenurilor (HCL nr.371/2007 modificat, art.2 ), întrucât şi pe aceste terenuri se formează frecvent rampe clandestine. “Pentru locaţia amintită, de pe str. Demetriade, conducerea Direcţiei Poliţiei Locale a dispus efectuarea de verificări şi luarea măsurilor legale”, a mai spus Velicu.

 

Comentarii

comentarii