Acasă Eveniment Timişorenii care s-au lăsat de ţigări – invitaţi la lansarea „Manifestului românilor...

Timişorenii care s-au lăsat de ţigări – invitaţi la lansarea „Manifestului românilor care au renunţat la fumat”

DISTRIBUIȚI

Anual, tutunul cauzează moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători. Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de îmbolnăvire cauzat de fumat şi pentru a încuraja renunţarea la dependenţa de fumat, Institutul „Marius Nasta”, coordonator al Programului Naţional „Stop Fumat”, a stabilit „Mai – luna renunţării la fumat!”.

Tratament gratuit

Cetăţenii care se înscriu în Programului Naţional „Stop Fumat” pentru a încerca să renunţe la ţigări, în luna mai, beneficiază de tratament şi consiliere psihologică gratuite. Primul pas este accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800878673. Mai mult, pe 31 mai, timişorenii care s-au lăsat de ţigări cu ajutorul programului sunt invitaţi, începând cu ora 17.30, la Universitatea Bucureşti, unde va avea loc lansarea Manifestului românilor care au renunţat la fumat.

Programul Naţional „Stop Fumat” este un program al Ministerului Sănătăţii şi a luat fiinţă în urmă cu 4 ani. Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România, inclusiv în Timişoara, îşi propune să ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.

Cum poţi scăpa de fumat?

Programul include: consiliere privind renunţarea la fumat; linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, ori să acceseze pagina de internet a programului pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist.

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului, a precizat că tratamentul dureză între două şi trei luni. Pacientul vine din două în două săptămâni pentru a-i fi evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul. Şansele de a recidiva după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător. Cu cât pacientul a fost mai hotărât să renunţe la fumat, a îndeplinit recomandările psihologului şi a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumator sunt mai mari.

„Nu te apuca să renunţi la fumat fără a te auto-analiza în prealabil! Analizează-ţi viaţa de fumător: de ce fumezi, care sunt situaţiile, persoanele, locurile, obiectele care cer o ţigară. Recunoaşte-ţi ritualurile, dar şi momentele când aprinzi o ţigară fără să conştientizezi gestul. Găseşte un înlocuitor pentru fiecare tip de ţigară. Atenţie, trebuie să fie lucruri-activităţi care îţi fac plăcere! Scrie-ţi planul şi prinde-l cu o piuneză în locul-locurile cele mai dragi pentru fumat”, este mesajul specialiştilor pentru fumătorii care vor să se lase de tutun.

Comentarii

comentarii