Acasă Actualitate Timişorenii din zona Continental AP cer sprijinul lui Traian Băsescu

Timişorenii din zona Continental AP cer sprijinul lui Traian Băsescu

DISTRIBUIȚI

Pentru a fi oprită poluarea cu noxe
O scrisoare-protest cu 2.175 de semnături ale cetăţenilor care locuiesc în zona SC Continental AP Timişoara a fost trimisă către Traian Băsescu, preşedintele României, prin parlamentarul de Timiş Maria Barna, în aceste zile. Printre semnatarii documentului se numără: Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Fundaţia SINE IRA, Asociaţia Proprietarilor din Zone Rezidenţiale, Consiliul Consultativ de Cartier Lipovei, dar şi Timpolis. Documentul este postat şi pe site-ul Grupului de Promovare a Opiniei (oxigenpentrucartierulmeu.weblog.ro), creat de cetăţeni cu scopul de a lupta împotriva poluării din zonă. “Subsemnaţii, cu datele de identitate menţionate în conţinutul tabelului anexat, vă rugăm ca, în virtutea rolului dumneavoastră constituţional de supraveghere a bunei funcţionări a autorităţilor statului, să ne sprijiniţi în apărarea dreptului nostru constituţional la mediu sănătos.
Acest drept ne este vătămat în mod repetat prin poluarea generată de către S.C. Continental AP, firma situată în mijlocul unui cartier de locuinţe din Timişoara.
Apelăm la înţelegerea dumneavoastră după ce, în prealabil, am epuizat fără succes toate formele de petiţionare publică către instituţiile responsabile cu protejarea şi ocrotirea mediului”, se arată în protest.

“Nu mai putem respira din cauza poluării cu noxe de cauciuc!”

Timişorenii din partea de Nord-Est a oraşului se plâng în scrisoare că SC Continental AP se află la o distanţa nepermis de mică faţă de zona rezidenţială de 10.000 de locuitori, unde mai există patru grădiniţe, două şcoli, două licee, trei spitale, zona de recreere, Grădina Zoologică şi Muzeul Satului. Locuitorii susţin că, în urma procesului de producţie desfăşurat de Continental AP, în atmosferă sunt degajate diferite gaze percepute de oameni sub formă de mirosuri sufocante de cauciuc ars, iar când este respirat, le provoacă stări de vomă, ameţeală şi le obturează căile respiratorii.
Sunt amintite şi aceste substanţe: oxizii de azot, dioxidul de sulf, hidrocarburile aromatice policiclice, compuşii organici volatili, aldehidă acetică, acrilonitril, benzen, 1.3-butadiena, di-butil-ftalat, etil-benzen, n-hexan, metal-etil-cetonă, fenol, stiren, toluene, clorură de vinil monomer, xileni, acetofenonă, bisulfură de carbon, pulberi de cadmiu, crom, cobalt, plumb, nichel.
“Întrucât desfăşurarea activităţii de producţie a firmei Continental AP  pe actualul amplasament are un impact negativ major asupra stării noastre de sănătate şi a stării de comfort ambiental, lezându-ne grav calitatea vieţii, am considerat necesar să ne precizăm poziţia noastră atât la dezbaterile publice organizate de Agenţia de Mediu Timiş, cât şi prin organizarea unor acţiuni cetăţeneşti.
În ciuda solicitărilor de a interveni activ în protejarea intereselor noastre legitime şi prevalându-se de rezultatul unor analize tehnice incomplete privind calitatea aerului şi a unor studii de olfactometrie efectuate de societăţi “selectate şi plătite” de către poluator (conflict de interese), autorităţile de mediu sesizate au susţinut că nu pot face nimic pentru înlăturarea poluării generate de această societate întrucât reclamaţiile nu sunt susţinute de probe.
Studiind concret şi punctual situaţia, putem spune, fără a exagera că, fără complicitatea autorităţilor aceasta stare de lucruri nu ar fi apărut.
Astfel, în anul 1999 firma Continental AP a obţinut autorizaţia de construcţie a fabricii de anvelope pe actualul amplasament, în ciuda existenţei unui Plan Urbanistic Zonal care interzicea definitiv orice construcţie industrială generatoare de noxe, poluare sau miros în zonă”, relevă documentul trimis lui Traian Băsescu.

Continental AP susţine că nivelul emisiilor este în limitele admisibile

Scrisoarea este foarte lungă, iar locuitorii îşi argumentează cu claritate disperarea şi solicită sprijinul preşedinţiei, ca o ultimă speranţă, fiindcă ei consideră că autorităţile locale şi chiar justiţia i-au uitat.
“Din luna ianuarie 2007, firma Continental a rămas fără autorizaţie de mediu ca urmare a expirării valabilităţii celei pe care o deţinuse anterior, fiind amendată de Garda de Mediu pentru funcţionare fără autorizaţia de mediu.
Profitând de o legislaţie de mediu ambiguă, operatorul economic a contestat în justiţie amenda aplicată, motiv care a condus la suspendarea aplicării măsurii de sistare a funcţionării fabricii.
Din luna februarie 2007 şi până în prezent, respectiva cauză a parcurs o mişcare de rotaţie completă din punct de vedere procedural (judecată în primă instanţă şi în recurs) ajungând în locul de unde a plecat, mai precis în faza de judecată a primei instanţe (ca urmare a unei casări cu trimitere spre rejudecare la instanţa de fond). Întrucât nu s-a epuizat încă, a doua rejudecare pe fond a cauzei, existând ulterior posibilitatea parcurgerii unui nou grad de jurisdicţie (instanţa de recurs), ne aşteptăm ca această cauză să se finalizeze undeva în luna martie-aprilie 2009.
Aşadar din ianuarie 2007 şi până în prezent, Continental AP funcţionează fără a fi în posesia unei autorizaţii de mediu, pe baza de suspendare a măsurii contravenţionale şi va mai funcţiona aşa multă vreme”, se arată în plângere. Trebuie să amintim că societatea Continental AP se află în procesul de obţinere a autorizaţiei de mediu, un proces ce durează mulţi ani.
De asemenea, Continental AP susţine că nivelul emisiilor de noxe de la fabrică este în limitele admisibilie şi, prin urmare, nu pune viaţa oamenilor în pericol, aşa cum arată şi rezultatul măsurătorilor.
Amintim că laboratorul care a realizat măsurătorile a fost angajat de către firmă (conflict de interese), ceea ce i-a nemulţumit foarte tare pe cetăţeni, care nu cred în justeţea acestor rezultate.

Comentarii

comentarii