Acasă Actualitate Timişorenii fac cele mai multe mizerii în staţiile de taxi şi RATT

Timişorenii fac cele mai multe mizerii în staţiile de taxi şi RATT

DISTRIBUIȚI

E nevoie de educaţie sau de măsuri coercitive?
“Noi avem un personal limitat şi ne este greu să depistăm aceste fapte, dar avem şi parteneriate cu Poliţia Comunitară şi Primăria Timişoara şi încercăm să facem faţă acestor fenomene”, a spus Mihai Cepeha, şeful Gărzii de Mediu Timiş.
“Aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare şi nealimentare, inclusiv chiştoace de ţigări, scuipatul şi consumul de seminţe şi aruncarea oricărui alt deşeu pe domeniul public se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 de lei”, a declarat Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara.
Din păcate, este nevoie de foarte multă educaţie şi de măsuri coercitive pentru ca unii timişoreni să fie convinşi să respecte normele de convieţuire socială şi să nu arunce resturile de la ţigări şi hârtii pe stradă. Chiar Adrian Orza, viceprimarul Timişoarei, a declarat într-o dezbatere în cadrul campaniei “Nu te pune cu Timişorenii!” că unii cetăţeni înţeleg prin simpla educaţie să nu facă mizerie pe stradă, dar alţii nu pot fi convinşi decât prin măsuri coercitive.

A aruncat chiştocul pe fereastra deschisă a taxiului

Astfel, în primele 9 luni ale anului 2009, Poliţia Comunitară Timişoara a dat 1.008 amenzi. Cele mai multe sunt pentru aruncarea chiştoacelor de ţigări. Mulţi timişoreni nu au respectat legea şi au aruncat mizerii în staţiile de taxi şi RATT. Chiar în zona centrală, există coşurile de gunoi, dar degeaba. Campania “Nu te pune cu timişorenii!” desfăşoară de mai mult de jumătate de an activităţi de educare a publicului larg, pentru a fi evitată mica poluare în oraşul de pe Bega (abandonarea de deşeuri pe domeniul public, chiştoace sau hârtii pe stradă etc.), dar se pare că unii şoferi nu vor să înţeleagă deloc că nu este normal să arunce chiştoacele pe fereastra maşinii. Astfel, chiar joi, 22 octombrie, la ora 11.30, la intersecţia Căii Aradului cu strada Miresei, taximetristul de la volanul maşinii cu numărul AR-07-YSK a dat drumul restului de ţigară pe stradă prin fereastra deschisă. El chiar a fost atenţionat de o doamnă şofer că nu este frumos gestul lui. Mihai Cepeha, şeful Gărzii de Mediu Timiş, a declarat că este nevoie de multă educaţie pentru ca unele persoane să înţeleagă că astfel se încalcă legea şi pot fi pedepsite. “Noi avem un personal limitat şi ne este greu să depistăm aceste fapte, dar avem şi parteneriate cu Poliţia Comunitară şi Primăria Timişoara şi încercăm să facem faţă acestor fenomene. Vrem să declanşăm o campanie în media timişoreană nu numai în ceea ce priveşte evitarea aruncării de chiştoace, ci şi în ceea ce priveşte depozitarea gunoaielor pe domeniul public, fiindcă este o chestiune foarte gravă, alături de alte probleme ce ţin de poluare”, a declarat Cepeha.

  
720 de timişoreni sancţionaţi

O altă mare problemă a Timişoarei o reprezintă poluare cu noxe provenite de la autoturismele vechi şi de la maşinile de mare tonaj ieşite din parcurile auto ale agenţilor economici. Poliţia Rutieră Timiş, Registrul Auto Român Timiş şi Garda de Mediu Timiş a organizat multe controale în trafic şi au dat amenzi, dar pe străzi continuă să circule maşini care poluează intens aerul şi viaţa timişorenilor. Cepeha a declarat că aici este o problemă că, dacă unele maşini emană noxe puternice, dar corespund cărţii tehnice, chiar dacă maşina este veche, şoferii nu pot fi sancţionaţi. “Ne confruntăm şi cu problema asta”, a spus şeful Gărzii de Mediu Timiş.
De asemenea, potrivit Hotărârii de Consiliu Local Timişoara nr. 371/2007, modificată prin HCL 206/2009, oprirea şi staţionarea voluntară a autovehiculelor pe trotuare, piste obligatorii pentru biciclişti şi/sau pietoni, scuaruri, insule de dirijare a circulaţiei, cu excepţia zonelor marcate şi semnalizate corespunzător, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.200 lei pentru persoane fizice şi de la 1.500 la 2.000 lei pentru persoane juridice. Mai mult, conform aceleiaşi hotărâri de consiliu local, se poate dispune blocarea sau ridicarea autovehiculelor depistate în aceasta situaţie. Una din problemele depistate în teren şi care se încadrează în actul normativ menţionat este aceea a parcării pe trotuare, cu blocarea în totalitate a accesului pietonilor în zona care le este destinată. Ca urmare a sesizărilor primite de la timişoreni, care au reclamat în mai multe rânduri acest aspect şi faptul că parcarea pe trotuare le creează disconfort şi chiar le pune viaţa în pericol deoarece sunt nevoiţi să circule pe carosabil, Poliţia Comunitară Timişoara efectuează zilnic verificări în teren. De la începutul anului, un număr de 720 de persoane au fost sancţionate pentru că au încălcat hotărârea de consiliu local care reglementează staţionarea pe trotuare şi piste de biciclişti.

Comentarii

comentarii