Acasă Actualitate Timişorenii fug în weekend la Budapesta

Timişorenii fug în weekend la Budapesta

DISTRIBUIȚI

Capitala Ungariei are multe locuri numai bune de vizitat
Pe străzile Budapestei ai ocazia să auzi din ce în ce mai des vorbindu-se româneşte, mai ales dacă te prinde weekendul în această capitală europeană. O adevărată capitală europeană, cu locuri de vizitat şi de… neuitat. O capitală care este călcată şi explorată în egală măsură de români, englezi, americani, chinezi şi mulţi alţii din diferite colţuri de lume. „Budapesta parcă a fost făcută pentru a fi vizitată”, spunea, în weekendul ce tocmai a trecut, un timişorean ce se plimba prin marele oraş. De fapt, nu era singurul. Mulţi timişoreni fug, la sfârşit de săptămână, spre ţara învecinată şi o bună parte dintre ei au ca punct terminus Budapesta. Şi au şi de ce. Au foarte multe locuri de vizitat în acest oraş, iar distanţa până la capitala Ungariei, venind dinspre Timişoara, nu este deloc mare. Ieşi din ţară pe la Cenad, o iei prin Szeged, după care te urci pe autostradă şi ajungi direct în Budapesta. În 3-4 ore eşti în acest oraş bun de vizitat. Mulţi timişoreni merg şi în excursii de o zi – pleacă dimineaţa şi vin seara – în Budapesta, deşi pentru şofat, acest regim este unul obositor, ţinând cont că cel mai indicat e să vizitezi capitala Ungariei mergând pe jos. Aşa fac cam toţi turiştii, de fapt. Oameni cu care te-ai întâlnit la anumite obiective turistice ai să-i găseşti şi la alte locuri interesante din Budapesta.

Colina Gellert şi biserica din grotă
Totuşi, pentru a putea spune că ai vizitat cu adevărat Budapesta, ai nevoie de câteva zile pentru a-i colinda străzile. Se poate vizita colina Gellert, unde se află şi o biserică săpată în piatră, se poate vizita Bastionul Pescarilor şi multe alte atracţii ale Budapestei. Biserica din grotă a fost înfiinţată de călugării Ordinului Sf. Pavel, după vizita lor la Lourdes, Franţa, în 1926. În prezent, biserica aparţine, ca şi pe vremuri, acestui ordin. Pe colină se află monumentul Gellert. Legenda spune că Sfântul şi în acelaşi timp patronul oraşului, episcopul Gellert, a fost aruncat de pe colina care acum îi poartă numele, pentru încercarea de a-i converti pe locuitorii Budapestei, inclusiv pe tânărul prinţ Imre, fiul lui Ştefan (Istvan), la creştinism. Acest lucru s-a întâmplat în secolul XI. Locuitorii Budapestei au hotărât să dea acestei coline numele episcopului, în speranţa că vor fi iertaţi de Domnul.

Labirintul întunecat şi vinul de la robinet
Podurile peste Dunăre sunt nenumărate în Budapesta şi fac legătura între Buda şi Pesta. Spre exemplu, Podul cu Lanţuri, terminat în 1848, care este prima cale de legătură permanentă între Buda şi Pesta. Pe ambele laturi se află două turnuri imense care susţin lanţurile uriaşe ale podului. O altă atracţie deosebit de interesantă a acestui oraş este şi Labirintul din Budavar. Se presupune că aceste grote au fost formate de apa unor izvoare termale, cu o jumătate de milion de ani în urmă. În anii 10.000 î.Hr., aici îşi găseau adăpost vânătorii, iar în timpul bombardamentelor din cel de-Al  Doilea Război Mondial, locuitorii oraşului. Trebuie să ai o inimă puternică pentru a intra în labirint. Copiii trebuie supravegheaţi bine, pentru a nu-i pierde în această multitudine de camere. Atmosfera este una întunecată şi din ziduri izbucnesc diverse sunete. Din când în când, un bec situat la nivelul solului îţi luminează calea.  Experienţa trecerii prin aceste catacombe este  într-adevăr una unică, un lucru neobişnuit care poate avea efecte diferite. Te poţi uita oricând, cu inima cât un purice, după următorul colţ, să vezi ce te aşteaptă. Totul trece atunci când ajungi într-o încăpere unde la robinet curge vin în loc de apă. Te poţi odihni pe o bancă de piatră şi să admiri minunea din inima labirintului. Totuşi, nu este recomandat să bei din acest vin, deoarece este recirculat. Dar te saturi şi cu o privire…

Bastionul şi panorama Pestei
O atracţie a Budapestei este şi Bastionul Pescarilor. Toţi care trec prin capitala Ungariei ajung şi acolo. O arhitectură impresionantă te aşteaptă acolo şi o panoramă superbă a Budapestei. Străzile sunt pline de restaurante cu mâncare specific ungurească şi de magazine care vând minunatele vinuri Tokai. Din turnuleţele pitoreşti ale Bastionului Pescarilor se deschide o privelişte superbă asupra Pestei. Bastionul a fost construit în 1895, în stilul neo-romantismului, drept monument pentru Ghilda Pescarilor. Sunt multe locuri de vizitat în Budapesta, iar ungurii ştiu să le pună în valoare. Au şi ce şi ştiu şi cum. Un oraş frumos, plin de turişti, care merită să fie vizitat zile la rând…

Comentarii

comentarii