Acasă Actualitate Timişorenii şi-au plâns eroii căzuţi în Revoluţie

Timişorenii şi-au plâns eroii căzuţi în Revoluţie

482
DISTRIBUIȚI

17 decembrie a fost zi de doliu în Timişoara. Timişorenii şi-au plâns morţii care au căzut pentru libertate. Sunt cei care au luptat pentru ca noi să trăim într-o altfel de lume, sunt cei care au rupt lanţurile comunismului şi au plătit acest lucru cu viaţa lor. Joi, la Timişoara, au avut loc depuneri de coroane şi s-au ţinut slujbe de pomenire pentru cei care au murit la Revoluţia din Decembrie 1989.  Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 a organizat o slujbă de pomenire a eroilor martiri, la Catedrala Mitropolitană Timişoara. La ora 12,00 a avut loc deplasarea la Biserica Martirilor din Timişoara, urmată de un recviem pentru eroii martiri şi depunere de coroane la Biserica Martirilor. A avut loc şi un parastas la Cimitirul Eroilor Martiri din Timişoara şi depunere de coroane. La ora 15.00 – depunere de coroane la Cimitirul Săracilor. De asemenea, s-a organizat şi un concert de muzică sacră, la Catedrala Mitropolitană Timişoara (Filarmonica Banatul). La ora 20 – Spectacolul – dezbatere "Limitele Aşteptării", cu participarea lui Ion Caramitru, la Teatrul Naţional Timişoara, spectacol oferit de TVR, Librăriile Cărtureşti şi Teatrul Naţional Timişoara.

Vineri, 18 decembrie

Manifestările cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 continuă. La ora 10.00, membrii Asociaţiei Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 Timişoara participă la un pelerinaj organizat de Primăria Timişoara, la monumentele Eroilor Revoluţiei, cu plecare din faţa Primăriei. Vor fi depuneri de coroane, rugăciuni şi colinde, aprindere de lumânări la monumentele ridicate în memoria timişorenilor căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. Ora 12 – Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara – întâlnire cu invitaţii şi reprezentanţii oraşelor înfrăţite, care participă la programul din data de 18 decembrie, prezentare proiect Liceul Lenau, dedicat Revoluţiei şi expoziţie de poze pe totemuri în faţa Sălii de Consiliu – 20 de ani de Libertate. Ora 16 – 19.00 – Simpozion-dezbatere cu tema generică: Revoluţia Română din decembrie 1989 – fapte, semnificaţii şi implicaţii – ediţia 20, partea I, în Sala mare a Consiliului Judeţean Timiş (Asociaţia "Victoria" a Luptătorilor în Revoluţie din Timişoara). Ora 17 –  Pornirea iluminatului clădirii din Piaţa Maria (Strada Timotei Cipariu, nr. 1), plecarea cu torţe spre Catedrala Mitropolitană Timişoara; aprinderea de lumânări pe treptele Catedralei Mitropolitane Timişoara.

"Requiem" de Giuseppe Verdi

La ora 18 are loc Concertul "Requiem" de Giuseppe Verdi – Piaţa Operei sau Sala Operei Române din Timişoara (în funcţie de starea vremii) – spectacol susţinut de orchestrele şi corurile reunite ale Filarmonicii şi Operei din Timişoara, cu imagini oferite de TVR Timişoara şi texte de Viorel Marineasa şi Herta Muller (câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2009), sub coordonarea artistică a directorului Operei de Stat din Viena, dl Ioan Holender, Dirijor: Guillermo Garcia Calvo. Îşi vor da concursul actori de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara: Victor Manovici şi Sabina Bijan; de la Teatrul German de Stat Timişoara: Ioana Iacob şi Alexandru Halka  şi de la Teatrul Maghiar de Stat Timişoara Csiky Gergely: Balázs Attila. De remarcat participarea extraordinară a lui Victor Rebengiuc, de la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacolul va fi transmis în direct de TVR Timişoara, TVR 3 şi Radio Timişoara.
 

Comentarii

comentarii