Acasă Actualitate Timişorenii nu vor fi obligaţi să plătească medicul de familie

Timişorenii nu vor fi obligaţi să plătească medicul de familie

DISTRIBUIȚI

În timp ce, la nivel naţional, românii vor trebui să plătească dacă vor apela la serviciile medicilor de familie, Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Timiş a hotărât să nu ceară niciun ban pacienţilor. „Noi am decis să nu percepem taxă, începând cu marţi, 14 iunie”, a spus dr. Dan Sârbovan (foto), preşedintele PMF Timiş, joi, 9 iunie.

Încă nu s-au rezolvat revendicările

Cauza principală pentru care PMF Timiş continuă protestul şi nu vrea să semneze Contractul Cadru 2011 –2012 este faptul că medicii au obţinut numai promisiuni de la casa de asigurări, până în acest moment. “Aşteptăm ca aceste promisiuni să se traducă în fapte. Încă nu s-au rezolvat revendicările noastre”, a spus Sârbovan.

În judeţul Timiş, sunt 420 de medici de familie care au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş, iar numărul celor înscrişi în PMF Timiş este peste 200. “Sunt unii care nu sunt membrii patronatului, care au semnat, în judeţul Timiş. Nu ştiu procentul”, a spus dr. Sârbovan. Conform CJAS Timiş, marţi, erau peste 100 de doctori care semnaseră documentul. Cristian Careba, directorul CJAS Timiş, a transmis că cerinţele medicilor de familie sunt cuprinse în normele contractului cadru, veniturile le-au crescut cu 10% şi nu vede niciun motiv ca doctorii să nu semneze documentele.

Farmaciştii au sesizat Comisia Europeană

Colegiul Farmaciştilor din România a informat, joi, 9 iunie, că neînţelegerile dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii stau la baza nenumăratelor reglementări haotice din sistemul sanitar, reglementări care au creat degringoladă în rândul medicilor şi farmaciştilor, afectând grav drepturile pacienţilor. Acte normative de importanţă vitală pentru buna funcţionare a sistemului sanitar, precum Contractul-Cadru şi normele de implementare, au ajuns să fie modificate pe ultima sută de metri şi publicate în ziua în care toţi cei implicai în proces ar fi trebuit să fie la curent cu noile modificări şi să le implementeze. Ceea ce lipseşte sistemului sanitar din România nu este doar finanţarea, ci şi lipsa de implicare şi responsabilitate a decidenţilor, dublată de o luptă politică între CJAS şi MS, luptă ce nu poate fi decât în detrimentul pacienţilor. Colegiul Farmaciştilor din România a informat că, joi, 9 iunie, a depus o petiţie la Parlamentul European şi o sesizare la Comisia Europeană, privind încălcarea tratatelor Uniunii Europene, în privinţa nerespectării obligaţiilor statului de a asigura funcţionarea serviciilor de interes public şi abuzul de putere al acestuia.

Comentarii

comentarii