Acasă Actualitate Timişorenii sunt invitaţi să semneze pentru 6% pentru Sănătate

Timişorenii sunt invitaţi să semneze pentru 6% pentru Sănătate

DISTRIBUIȚI

“Dorim să se aloce 6% din PIB pentru sectorul sanitar. Dorim să se aloce şi 12% medicinii de familie din bugetul Sănătăţii”, a declarat dr. Vlad Călin Sârbovan, preşedintele PMF Timiş.
Patronatul Medicilor de Familie (PMF) Timiş s-a alăturat medicilor de familie din întreaga ţară în campania naţională intitulată "Mergi la medicul de familie şi semneaza pentru sănătatea ta". Principalul obiectiv al campaniei este de a promova proiectul de lege, privind finanţarea Sănătăţii din România. Starea mizeră în care se află spitalele şi statutul medicului s-au deteriorat de la an la an, iar în această perioadă de criză economică situaţia este şi mai gravă.
Clădirile spitalelor stau să se prăbuşească, aparatura este veche şi ineficientă, iar mizeria şi degradarea din interiorul construcţiilor afectează puternic personalul medical şi pe pacienţi.
Efectul este clar: dezinteres pentru actul medical şi plecarea din ţară a doctorilor.
Concluzia generală este că Sănătatea se află, în acest moment, aproape de colaps şi toţi suferă – atât medicii, cât şi cetăţenii.

E nevoie de 5 milioane de semnături

“Medicii de familie din Timiş primesc tabele şi trebuie să-şi informeze pacienţii despre iniţiativa legislativă, prin care Sănătatea să primească 6% din Produsul Intern Brut şi 12% din Fondul Naţional de Sănătate pentru Medicina Familiei”, a declarat dr. Iftode Claudia, vicepreşedintele PMF Timiş.
În funcţie de numărul de pacienţi de pe listă, ţinta este ca un medic să adune semnături de la minim 60% din numărul total de pacienţii înscrişi pe listă, indiferent de statutul de asigurat.
Campania a fost declanşată de către Societatea Naţională de Medicina Familiei.
Pentru ca proiectul de lege publicat deja în Monitorul Oficial să devină lege este nevoie să se strângă 5 milioane de semnături, la nivel naţional.
Aşa că timişenii şi timişorenii sunt invitaţi la cabinetele medicilor de familie pentru a semna, în scopul finanţării reale a Sănătăţii, pentru spitale curate şi aparatură nouă, modernă şi eficientă şi pentru ca medicii să nu mai fie trataţi cu ignoranţă şi nepăsare de către guvernanţi şi politicieni şi să părăsească ţara.

Tabelele cu semnături vor fi duse la Primăria Timişoara

Tabelele cu semnaturi vor fi duse la Primăria Timişoara sau la primăriile localităţilor de unde aparţin pacienţii. “Există o subfinaţare cronică a Sănătăţii în România.
Faţă de alte ţări ale Uniunii Europene unde procentul este mai mare, la noi, întotdeauna este mai mic. 6% din PIB înseamnă bani mai mulţi în sectorul sanitar, înseamnă dotări de spitale şi ambulatoriu, aparatură nouă şi salarii la medici. Îţi poţi face un plan de afaceri la nivel de spital şi ambulatoriu şi cabinete, să îţi zugrăveşti, să îţi dotezi, să te poţi alinia la standardele sanitare din Uniunea Europeană.
Nu mai stai înnebunit că or fi sau nu bani la buget”, a declarat dr. Iftode. “Toţi medicii din Timiş şi din România vor să sprijine această iniţiativă pentru a se acorda Sănătăţii un procent fix din PIB. Este o problemă de interes general ce afectează întreaga populaţie. În caz contrar ajungem în situaţia  când guvernul poate să aloce procente diferite, iar de obicei economie se face de la Sănătate, ceea ce este grav. Este motivul pentru care dorim să se aloce 6% din PIB pentru sectorul sanitar.
Dorim să se aloce şi 12% medicinii de familie din bugetul sănătăţii.
Dacă în alţi ani, s-a acordat 7 –8% medicinei de familie, acum, procentul este de 4%. Asa că veniturile medicilor de familie au scăzut la jumătate”, a declarat dr. Vlad Călin Sârbovan, preşedintele PMF Timiş, împuternicitul de Comitetul de Iniţiativă de la Bucureşti, condus de dr. Dorin Gabor, pentru a coordona campania în judeţul Timiş.
Lista pentru semnături este aici:
http://www.amfms.3x.ro/initiativa_legislativa_ 2009/259.html

Comentarii

comentarii

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCălătorind prin Univers
Articolul următorBani pentru Poli