Acasă Actualitate Timişorenii trebuie să utilizeze 24% din energia produsă de vânt sau soare

Timişorenii trebuie să utilizeze 24% din energia produsă de vânt sau soare

DISTRIBUIȚI

Conform noilor directive ale Uniunii Europene (Directiva  nr. 31 din 2010 şi nr. 28 din 2009 ale Comisiei Europene) 24% din energia utilizată (pe încălzire şi răcirea locuinţelor) de orice persoană fizică sau juridică din Timiş şi din întreaga ţară ar trebui să fie produsă de vânt, soare, apă sau să provină din biomasă (partea biodegradabilă a produselor, deşeurilor şi reziduurilor din agricultură, inclusiv substanţele vegetale şi animale, silvicultură), până în 2020. Din păcate, în acest moment, suntem departe de a ne alinia ţărilor UE, unde există o adevărată industrie a producerii energiilor regenerabile.

Dosarele se depun la APM Timiş

Totuşi, timişorenii şi timişenii (persoane fizice) numai din data de 1 iulie 2010 pot accesa programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, denumit popular Programul „Casa Verde”. Cei interesaţi îşi pot depune dosarele de finanţare nerambursabilă la Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Timiş. Cea mai mare problemă este faptul că acest program  decontează cheltuielile după ce au fost făcute. Alina Căluşeru, directorul APM Timiş, a precizat că agenţia preia dosarele, începând cu data de 1 iulie, după următorul program: de luni până joi, între orele 9 –16, iar vineri, între orele 9 -14. Str. Amurgului nr.1, tel. 0256-491845, fax. 0256-201005 e-mail: office@apmtm.ro.  Scopul acestui program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului, prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră.

Sută la sută energie regenerabilă în UE

Pentru România, ţinta prevăzută de Directiva nr. 28 din 2009 a Comisiei Europene este, la nivelul anului 2020, de 24% ca pondere a energiei din surse regenerabile. În acest moment, în UE, sectorul energiilor regenerabile asigură peste 10% din consumul final de energie, 550.000 locuri de muncă şi are o cifra de afaceri de 70 de miliarde de euro. De asemenea, în numai 5 ani, pe plan mondial, capacitatea instalată în centrale de producere a energiei din surse regenerabile a fost de 120 GW, reprezentând, în anul 2008, peste 50% din puterea nou instalată. Mai mult, există abordări care propun ca Europa să-şi asigure, în anul 2050, în proporţie de 100% necesarul de energie din surse regenerabile. Transformarea sistemului energetic european reprezintă o adevărată provocare, dacă se ţine seama că, în prezent, UE importă 55% din energia sa şi ar putea ajunge la 70%, în următorii 20 – 30 ani.
Gh. MIRON

 

Comentarii

comentarii