Acasă Eveniment Timişorenii vor ca Pădurea Verde să fie nealterată şi accesibilă populaţiei

Timişorenii vor ca Pădurea Verde să fie nealterată şi accesibilă populaţiei

DISTRIBUIȚI

Comisia de experţi în cadrul audierii publice „Pădurea Verde-Paradisul nostru?!”, organizată de Grupul de Iniţiativă Metropolitană Pădurea Verde la Primăria Timişoara, a sintetizat din cele 30 de depoziţii faptul că opţiunea cetăţenilor este pentru o Pădure Verde nealterată şi accesibilă prin mijloace de mobilitate activă pentru toate grupele de vârstă. Principii

Din totalul propunerilor, un procent de 77% prevăd măsuri cu risc redus (0 şi mic) pentru pădure, iar 50% conţin măsuri de amenajare şi accesibilizare, 19% propun măsuri de conştientizare şi de tip administrativ. Din cele 50% propuneri privind accesibilitatea şi amenajarea, 29% propun măsuri de amenajare şi 21% propun măsuri de accesibilizare. Principiul nealterării şi protecţiei absolute instituite pentru trupul Pădurii Verzi Timişoara şi al respectării habitatului animal sunt două dintre principiile impuse de către experţii comisiei. De asemenea, principiile acţiunii prudente şi etapizate şi al reutilizării şi reabilitării infrastructurii existente sunt alte două principii impuse, privind realizarea în viitor a oricăror măsuri în zonă sau cu efect asupra Pădurii Verzi, principii ce vor fi asumate de către toţi actorii.

Recomandări

Comisia de experţi recomandă: 1.Păstrarea Pădurii Verzi sub administrarea ocolului silvic, acest statut oferind cel mai redus grad de risc pentru ecosistemul Pădurii Verzi. 2.Creşterea accesibilităţii Pădurii Verzi cu mijloace de transport alimentate prin energii regenerabile din zona metropolitană, cu condiţia unei infrastructuri minimale în acest sens. 3.Utilizarea pentru amenajarea unor zone de agrement exclusiv a teritoriului intravilan al pădurii, deja utilizate sau utilizate în trecut ca zone de agrement. 4.Luarea în calcul a infrastructurii existente şi reabilitarea acesteia în spiritul durabilităţii, atunci când se propun proiecte noi. 5.Reactivarea infrastructurii de agrement existente deja, dat fiind că multe proiecte propun facilităţi existente deja sau existente în trecut pe locaţii bine determinate (camping, ştrand, lac, echitaţie), mărirea suprafeţelor proprii ale Primăriei Timişoara (4 – 6 locaţii similare noi) pentru plantări compacte de arbori pe un inel in jurul oraşului, precum şi în interiorul acestuia, care să preia în complementaritate sarcina de neutralizare a gazelor nocive, îndeplinită în prezent, în principal, de Pădurea Verde. În aceste locaţii verzi pot fi realizate marea majoritate a propunerilor din depoziţii, prin specializarea fiecărei locaţii pe funcţiuni similare sau complementare.
În acest sens, se recomandă luarea în considerare a cerinţelor regăsite în „Strategia locală privind schimbările climatice în municipiul Timişoara. Plan strategic de acţiuni privind combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice”, elaborată de Denkstadtt Austria. Această strategie a stat la baza elaborării „Conceptului general de dezvoltare urbană (Masterplan)”, din cadrul întocmirii Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara, în care figurează spaţial locaţia orientativă a unor viitoare noi împăduriri, precum şi protejarea pădurii actuale şi accesibilizarea ei prin mijloace de mobilitate activă. Comisia consideră nocivă ruperea trupului Pădurii Verzi între administraţiile mai multor entităţi administrative locale, precum şi utilizarea în scop comercial a unor suprafeţe din Pădurea Verde, altele decât cele existente. Audierile publice viitoare ar trebui să cuprindă şi strategiile de dezvoltare a oraşului Timişoara şi a spaţiilor verzi din municipiu, elaborate de specialişti, precum şi modul în care autorităţile vor soluţiona toate aceste probleme ridicate de utilizarea corectă a Pădurii Verzi.

 

Comentarii

comentarii