Acasă Actualitate Timişorenii vor fi intoxicaţi de otrăvurile altor cinci staţii Continental AP

Timişorenii vor fi intoxicaţi de otrăvurile altor cinci staţii Continental AP

322
DISTRIBUIȚI

Din această cauză, timişorenii de lângă Pădurea Verde, reuniţi în cadrul Asociaţiei GIPRO, ameninţă cu noi proteste la toate forurile naţionale competente şi internaţionale
Cei 10.000 de timişoreni din preajma Continental AP Timişoara, de la Pădurea Verde, sunt îngroziţi, fiindcă vor mai fi intoxicaţi, în curând, de otrăvurile a încă cinci staţii de mixare a amestecului de cauciuc primar cu ajutorul negrului de fum şi a siliciului pentru fabricarea anvelopelor, ce vor funcţiona la mai puţin de 100 de metri de locuinţele lor. Acest lucru se va întâmpla deoarece societatea Continental AP a decis să construiască instalaţiile pentru a-şi extinde producţia, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Timiş a decis să îi acorde autorizaţia de mediu, dar cu program pentru conformare pentru firma germană. Din această cauză, timişorenii de la Pădurea Verde, reuniţi în cadrul Asociaţiei GIPRO, ameninţă cu noi proteste la toate forurile naţionale competente şi internaţionale.

Peste 2.000 de sesizări, privind poluarea

“Acest lucru relevă aroganţa şi dispreţul pe care Continental AP îl are faţă de vecinii săi. Nu suntem de acord cu eliberarea autorizaţiei de mediu pentru firma germană de către APM Timiş, fiindcă e o sfidare la adresa cetăţenilor. Noi am făcut peste 2.000 de sesizări, privind poluarea. Nicio soluţie tehnică nu poate recomanda ca sigură pentru sănătatea omului şi ecosistem amplasarea unei asemnea unităţi de producţie la o asemenea distanţă de locuinţele oamenilor. Noi vom sesiza toate foruririle naţionale şi ale Uniunii Europene. Vom analiza oportunitatea pentru a sesiza şi Parchetul Timişoara pentru abuz în serviciu, fiindcă punctele de vedere sesizate de către populaţie trebuiau puse în discuţie, la eliberarea autorizaţiei de mediu”, a declarat Adrian Stoica, reprezentantul GIPRO Timişoara. “În cadrul şedinţelor Comisiei de Analiza Tehnică (CAT) din data de 7, respectiv 14 octombrie 2009, s-a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu cu program pentru conformare, iar, în şedinţa CAT din data de 18.01.2010, s-a acceptat proiectul programului pentru conformare şi s-a luat decizia de emitere a autorizaţiei de mediu cu program pentru conformare”, a precizat Alina Căluşeru, directorul APM Timiş. Anunţul public privind decizia de emitere a autorizaţiei de mediu cu programul pentru conformare, precum şi conţinutul măsurilor şi termenelor cuprinse în programul de conformare se regăsesc inserate pe site-ul www.apmtm.ro , la secţiunea Avize, Acorduri, Autorizări – Anunţuri autorizaţii emitere.

Otrăvurile vor fi degajate mai sus

APM Timiş susţine că, pentru conformare, Continental AP trebuie să ia unele măsuri pentru soluţionarea problematicii mirosului, conform recomandărilor din rapoartele de verificare. Să construiască un sistem de ventilaţie accelerată forţată, care să asigure o mărire a cantităţii de aer exhaustat din aria de vulcanizare, precum şi mărirea vitezei de evacuare a acestuia, cu termen de realizare septembrie 2010. Cetăţenii susţin că acest sistem este şi mai periculos pentru sănătatea oamenilor. “Nu înseamnă filtrare sau monitorizare. Nu va rezolva o problemă. Otrăvurile vor fi degajate mai sus şi va fi o arie de răspândire mai mare. Absolut niciun cuvânt în legătură cu instalarea unor filtre, nimic în legătură cu monitorizarea continuă a compuşilor orgnici volatili (cov), telefon verde sau studiu de impact pentru stabilirea stării de sănătate a populaţiei”, susţin oamenii. Altă măsură pe care Continental AP va trebui să o ia este plantarea unei bariere naturale – vegetaţie înaltă – de copaci din esenţele tei şi carpen, în zonele perimetrale fabricii (zona 1 şi zona 2), până în aprilie 2010, iar în zonele 3 şi 4, până în mai 2011. APM Timiş informează că eventualele sugestii şi contestaţii se pot depune la sediul APM Timiş, din Timişoara, str. Amurgului nr. 1, până în data de  01 martie 2010.

Comentarii

comentarii