Acasă Cultura Timiş: Corul Regal Venlona (Olanda), la Festivalul Internaţional de Operă şi Operetă

Timiş: Corul Regal Venlona (Olanda), la Festivalul Internaţional de Operă şi Operetă

DISTRIBUIȚI

corul regal olandaCorul Regal Venlona (Olanda) va susţine un concert extraordinar, vineri, în deschiderea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Operă şi Operetă, organizat de Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT).
Spectacolul trebuia să aibă loc pe scena în aer liber din Parcul Rozelor, dar, din cauza condiţiilor meteo, programele de vineri şi sâmbătă au fost mutate în sediul Operei.
Oaspeţii olandezi vor evolua alături de solişti vocali ai ONRT, cu piese compuse, în majoritate, de Giuseppe Verdi, sub bagheta dirijorului Wim Schepers.
“Corul Regal Venlona va mai prezenta un concert de cântece religoase, în stiluri şi limbi diferite, modern şi clasic, şi sâmbătă, cu începere de la ora 20,15, la Domul din Piaţa Unirii”, a declarat, pentru AGERPRES, Paul Beurskens, membru al Corului Regal Venlona.
Societatea Corală Venlona, denumită ulterior Corul din Venlona, a fost înfiinţată în anul 1900, la iniţiativa membrilor Bisericii Sf. Martin din localitatea Venlo, Olanda. Destul de rapid, a obţinut un loc important în comunitatea locală, devenind cunoscut şi recunoscut la nivel naţional şi internaţional, câştigând premii importante chiar în primii trei ani de la înfiinţare: Premiul I la divizia de top şi Premiul pentru cel mai bun dirijor, la Concursul Internaţional în Arnhem. În 1931, recunoaşterea naţională a meritelor corului a fost acordată prin primirea titlului Royal (Regal).
“În timp, Corul Regal Venlona a susţinut concerte şi a obţinut premii în cadrul diferitelor competiţii naţionale şi internaţionale din Belgia, Germania, Franţa, Italia, Letonia, Polonia, Republica Cehă, Elveţia, iar acum sunt prezenţi şi în România. În 1980, prin  participarea la Concursul de muzică internaţională Baden (Austria), a obţinut cel mai mare punctaj din toate asociaţiile participante. A participat la concertul de încheiere a Festivalului Olanda, de la Haga, a susţinut un recital extraordinar cu ocazia celei de a o suta aniversări a Conversatorium Regal de Flandra, de la Anvers”, adaugă Paul Beurskens.
În anul 2000, Corul şi-a serbat împlinirea a 100 de ani de activitate. Concertele au continuat, iar în 2001, la invitaţia Papei Ioan Paul al II-lea, Corul a susţinut un concert la Roma, în Piaţa Sfântul Petru.
Verdi, Bizet, Janacek, Schubert, Gounod, L. Bernstein, Wagner, Grieg, Ceaikovski, Gershwin, Donizetti, Bellini, Rossini, De Marzi, Prokofiev, Mousorgski, Martin, Haydn, Offenbach, Karl Jenkins sau Maierhofer sunt câţiva dintre compozitorii ale căror creaţii fac parte din repertoriul Corului.
Turneul olandezilor în România se va încheia duminică, odată cu recitalul extraordinar susţinut, de la ora 10,30, la Basilica Maria Radna din judeţul Arad.

Comentarii

comentarii