Acasă Editorial Timiș. Județul ”roșu”.

Timiș. Județul ”roșu”.

DISTRIBUIȚI

Vestul țării, adică noi, oamenii care-l locuim, despre oameni este vorba, despre oameni și atitudinea față de pandemie, suntem… colorați în roșu. Suntem, de o bună perioadă de timp, pe locul I pe graficul de reprezentare a situației cazurilor de Corona-virus în România. Se fac multe comentarii în emisiunile de știri, pe facebook, pe alte rețele de comunicare, analize cu și fără sens, au loc confruntări, cu toate suspiciunile ”la pachet”, care au, și ele, logica lor, mintea umană este liberă să-și ia dreptul la analize, fie ele complicate, dar libertatea începe în mintea noastră.

De ce să fie județul Timiș pe locul I? Pentru că aici, la noi, se fac testări cu sau fără implicarea autorităților. Oamenii sunt conștienți sau conștientizați de cei din jur, în anumite cazuri, și fac teste. Nu toate sunt la indicația DSP, sau a medicului de familie. Cunosc o mulțime de oameni care s-au testat pentru depistarea Covid 19, la cel mai mic semn de identificare, fără să aibă cultură medicală, dar având bun simț. Au realizat că au stările descrise, poate, doar din informațiile publice, și s-au testat, apoi, dacă au fost pozitivi, evident, au informat medicul de familie și autoritățile. Nu a fost invers, nu au fost trimiși, s-au dus singuri, din conștiință proprie. Numărul testărilor din voință proprie (din plată personală) este aproape la fel cu cel impus de medici, în situațiile specifice. În Timiș, se testează, zilnic, între 1500 – 2500 de persoane. Sunt județe cu ”zero” testări, adică zero raportări.

 Dorința de a fi informat, urmată de cea de a nu greși, au generat, mereu, un comportament mult mai responsabil, comparativ cu altele, ale semenilor, desigur, educați… mai vag. Aici a început Revoluția Anticomunistă, în vremea în care alți ”semeni” voiau să ne atace cu ”bâte”, ca în 1907, aici există o atitudine europeană față de civilizație, reguli, norme. Atunci când ne revoltăm, o facem conștienți că vrem să schimbăm ceva, atunci când ascultăm, o facem pentru că realizăm că ne folosește.

Roșul din hartă, departe de a avea vreo legătură cu simpatiile politice ale bănățenilor din Timiș, are conotațiile sale, dar și consecințele sale. Suferă Horeca, școlile, educația, în general, suferă și alte domenii, dar poate că responsabilitatea de a fi… pe locul întâi, negativ, este exact paradoxul ce ne caracterizează.

Deținem informații despre județe în care nu se face niciun test pe zi, cu oameni care au simptome, dar se expun și îi expun pe alții, devenind persoane de contact (și nu contacți, cum greșit se spune!), în vreme ce se duc la serviciile lor, unele chiar în administrația publică. În acele județe, Covid 19 are culoarea ”roz”, nu? Așa se pune când totul pare perfect!

Rămânem, totuși, o zonă a țării în care respectul are încă valoarea sa. Aceasta este normalitatea, așa ar trebui să fie, ar urma să nu ne mai mirăm, comparând mereu firescul cu nefirescul, dar puse în cap. Adică, pe dos, să tot fim obligați să păstrăm tăcerea în fața anormalului, pus la loc de… normalitate.

Suntem un județ ”roșu” dintr-o normalitate indubitabilă, în care medicii, specialiștii domeniului au rolul lor, locul lor, menirea….

Comentarii

comentarii