Acasă Cultura Timișoara 2021: Consulart 2019 – expoziție de artă România -Serbia, în parcul...

Timișoara 2021: Consulart 2019 – expoziție de artă România -Serbia, în parcul Gheorghe Doja

798
DISTRIBUIȚI

Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii organizează în cadrul proiectului cultural Ecouri Europene Consulart 2019 o expoziție de artă, în parcul Gheorghe Doja, Piața Plevnei, marți, 29 octombrie 2019, ora 17:00.

Manifestarea face parte din seria colaborărilor cu consulatele onorifice ale Macedoniei de Nord, Moldovei, Serbiei și Germaniei.
Artiști expozanți sunt Branislav Nikolić (Belgrad) și Nicolae Velciov (Timișoara).

Curator: Aura Bălănescu.

Lucrările vor putea fi vizionate în perioada 29 octombrie – 15 noiembrie 2019, între 7:00 – 23:00.

„Proiectul TRANSBORDER prezintă experiențe culturale comune celor două țări prin filiera senzitivă a artei site specific, ce reflectă activitatea artiștilor Nicolae Velciov (Timișoara) și Branislav Nikolic (Belgrad) ca expresie personală, ori a comunităților din care provin, dar și ca problematizare creativă a istoriei pornind de la specificitatea unui loc dat, Parcul Gheorghe Doja situat în proximitatea consulatului Serbiei.

Deși separate de o limită fizică, cele două comunități română și sârbă dețin evenimente istorice comune, cum ar fi Răscoala țărănească multietnică condusă de Gheorghe Doja (1514) ce a condus, printr-un efort comun la nivel european, la îndepărtarea de un ev mediu întunecat în favoarea formării unei societăți moderne ce avea să fie definită de Revoluția Copernicană (1543).

În același mod, lucrarea propusă în acest proiect, printr-un caracter colaborativ între cei doi artiști, dar și participativ adresat publicului, reiterează ideea de a transborda limitele unei lumi fragmentare învechite, exprimate prin unghiul de vedere privilegiat ca percepție singulară totalitară (reprezentarea scaunului de tortură ce a condus la martirizarea lui Gheorghe Doja), pentru a crea fundamentul unei realități globalizante a multiplelor puncte de vedere ce abolesc orice graniță, fapt dovedit deja prin valoarea europeană a patrimoniului cultural timișorean în care lucrarea va fi inserată”, explică curator Aura Bălănescu.

 „Proiectul Ecouri Europene Consulart urmărește punerea în valoare și includerea în circuitul cultural a unor spații neconvenționale pentru evenimente artistice, în special a clădirilor (inclusiv a vecinătăților acestora) în care își desfășoară activitatea consulatele generale și onorifice din Timișoara.

Aceste spații, destinate în mod obișnuit activităților de business, de locuit sau în particular activităților consulare, vor găzdui temporar proiecte colaborative, interdisciplinare și interculturale.

Fiecare proiect va implica un duo format dintr-un artist vizual timișorean (sau muzician/ scriitor/ antropolog/ arhitect, etc) și unul provenit din țara al cărei consulat găzduiește evenimentul.

Rezultatul colaborării va fi o instalație comună, concepută în funcție de locație (site-specific, adaptată spațiului în care va avea loc fiecare eveniment în parte) și care să aibă o componentă preponderent vizuală”, explică asociația DIPLOMATIC ART Timișoara.

Ecouri Europene Consulart 2019 este un proiect Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația DIPLOMATIC ART, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara.

Comentarii

comentarii