Acasă Actualitate Timișoara, Banatul, medicul Adrian Bădescu și jazz-ul

Timișoara, Banatul, medicul Adrian Bădescu și jazz-ul

DISTRIBUIȚI

Fără să știm, rezonăm subconștient cu anumite genuri de muzică, cu un anumit vibe, cu o anumită amprentă, iar când te retragi într-un colțișor al lumii tale, te întrebi: “De ce?”, își pune întrebarea medicul Adrian Badescu, fondatorul Clinicilor Medici’s și un mare iubitor de artă, care mai ridică o întrebare: De ce unora ne place jazz-ul sau, mai exact, anumite genuri de jazz?
 
Dr. Badescu răspunde: “Fie că vorbim despre New Orleans, Ragtime, Dixieland, Chicago, Swing, Bebop, HardBop, CoolJazz, ModalJazz, FreeJazz…!
 De ce această muzică rezonează mai mult cu anumite persoane, cu anumite locuri, orașe sau regiuni? De ce un sat precum Gărâna, „aruncat instagramatic” pe culmile domoale ale munților Caraș-Severinului, a devenit, simbolic, capitala jazz-ului în România?”.
 
În continuare dr. Bădescu explică: 
“Fără să știi nimic altceva despre jazz, închizând doar ochii și devenind una cu ritmul care te pătrunde, simți visceral sentimentul libertății, al revoltei, al bucuriei și durerii. 
Jazz-ul înseamnă LIBERTATE. Înseamnă revoltă. Înseamnă înțelegere profundă, marginală, educată și neînțeleasă… Jazz înseamnă să știi cine ești, să îți cunoști valoarea, educația, profunzimea. 
Și, mai ales, să nu îți pese de „voma lumii”, de cei ce vorbesc fără sens și fără stop, de cei care le știu pe toate la tribuna lumii și a parlamentelor. Să rămâi valoros și low-profile, în același timp”.
 
Este o coincidență dezlănțuirea aceasta vibrantă a ritmurilor de jazz în Banat? se mai întreabă dr. Adrian Bădescu, pentru a concluziona astfel:
 
“Este o coincidență că Timișoara și Banatul au fost avanpostul libertății României, deși locurile acestea au rămas aparent marginale, sute de ani, aruncate la marginea unui imperiu (pentru un timp) și a unei identități naționale românești? Și totuși atât de în inima Europei, departe de porțile Orientului… 
Ne vedem, și în această seară, sâmbătă, la JAZZx, în inima Timișoarei…! Iar săptămâna viitoare, în inima jazz-ului românesc… la GĂRÂNA JAZZ FESTIVAL”.

Comentarii

comentarii