Acasă Actualitate Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 aduce evenimente noi în acest an, inclusiv...

Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 aduce evenimente noi în acest an, inclusiv unul dedicat Centenarului Marii Uniri – |Foto

DISTRIBUIȚI

Proiectul Timisoara Capitala Culturala Europeana (TM21) va completa paleta evenimentelor locale traditionale cu altele noi, printre care “Zidurile memoriei” dedicat Centenarului Marii Uniri sau “Camine în miscare”, manifestari care vor aduce cultura de masa în toate cartierele, dar si proiecte culturale prin care traditiile românilor din Serbia vor fi facute cunoscute în Banatul românesc.

Proiectele culturale au fost prezentate de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana (ATCCE) marti seara, în Aula Magna a Universitatii de Vest Timisoara (UVT), în cadrul unei dezbateri cu publicul.

Directorul executiv al ATCCE 2021, Simona Neumann, a precizat ca în anul 2018 vor continua activitatile de formare de manageri culturali, de producatori de festivaluri si evenimente de mare amploare.

“Vom avea si activitati mai vizibile în spatii publice, un ciclu de evenimente în Piata Libertatii, care se numeste ‘Piata’ si care va consta într-o serie de spectacole din domeniul artelor performative care îmbina traditia cu formele de expresie moderne si contemporane. Vom avea un prototip, în pregatirea marelui eveniment din 2021, al Festivalului Bega, un spectacol pe apa care se va desfasura pe parcursul mai multor zile; un alt proiect se va derula în Banatul istoric împreuna cu românii din Serbia si care va cauta sa valorifice traditiile românilor din Serbia si sa le faca cunoscute românilor din Banatul românesc”, a declarat presei Simona Neuman.

Ea a mentionat si proiectul “Camine în miscare”, de turism cultural în regiunea Banatului, vor fi facute mai multe cartografieri ale traditiilor din Banat ce vor fi prelucrate în anii urmatori, pentru ca în 2021, pe baza lor, sa poata fi constituite trasee culturale pentru turistii care vor veni în zona.

“Un alt proiect interesant va fi ‘Zidurile memoriei’, pe care îl dedicam Anului Centenar al Marii Uniri de la 1918 si care presupune crearea unui perete, pe una dintre fetele caruia artistii sa-si aduca contributia cu privire la ceea ce înseamna memoria Timisoarei, iar pe cealalta vor contribui diverse asociatii civice, consiliile de cartier, de sport, de tineret, ale minoritatilor si va fi replicat si în unele cartiere”, a adaugat Simona Neumann.

Totodata, în 2018 va debuta proiectul MultipleXity în colaborare cu Primaria Municipiului Timisoara, care va asigura infrastructura, iar ATCCE va fi coordonator, pentru ca exista deja mai multe initiative private în oras care vin sa îmbogateasca proiectul.

“Va consta în crearea unui centru de mai mari dimensiuni care sa adune spatii de lucru pentru specialisti din IT si alte industrii culturale si creative, va fi un centru pentru vizitatori în 2021, un spatiu în care se vor desfasura activitati educationale. Toate acestea vor fi coordonate de ATCCE. Anul acesta vom elabora împreuna cu partenerii nostri locali conceptul acestui centru si vom avea si doua seminarii (…) pentru ars electronica, pentru arta contemporana, stiinta si inovatie”, a detaliat directorul ATCCE, Simona Neumann.

Primarul Nicolae Robu, care probabil a învăţat lecţia că a permis prea mult grupului “actanţilor” culturali să-i atace pe cei care muncesc la modul cel mai serios şi profesionist la proiectul Timişoara 2021, a avut intervenţii scurte în dezbaterile de marţi seara, devenind aproape simpatic.

De altfel, Simona Neumann a remarcat faptul că TM2021 este un proiect greu, nou, în care apar şi neînţelegeri, dar care trebuie rezolvate prin comunicare civilizată, întrucât “libertatea de exprimare a unuia nu trebuie să lezeze demnitatea celuilalt”.

Aşa că actanţii gălăgioşi de la dezbaterea de săptămâna trecută, care probabil aveau impresia că echipa TM2021 va putea deveni ţinta lor în care să arunce cu săgeţi otrăvite, nu au avut altceva de făcut decât să plece cu tolba cu venin acasă, iar ATCCE să poată lucra în continuare în linişte la cel mai valoros proiect al Timişoarei de după 1989.

Comentarii

comentarii