Acasă Actualitate Timișoara, Capitala Culturală, și vulgaritatea proletară

Timișoara, Capitala Culturală, și vulgaritatea proletară

DISTRIBUIȚI
Foto pamflet

Cine ar fi crezut în urmă cu patru ani, mai exact în 2016, după succesul răsunător al Timișoarei, acela de a fi câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, că nivelul discuțiilor și al vulgarității o să fie atât de jos, încât să existe riscul desființării asociației TCCE2021?

Seara zilei de 1 iulie 2020 a fost una traumatizantă pentru multe persoane de bun simț din cadrul asociației, unele fiind parte din conducerea executivă, altele din boardul asociație. La această ultimă întâlnire, Simona Neumann, directoarea Asociației TCCE2021, a fost supusă, pur și simplu, unei umilințe fără seamăn. La întâlnirea boardului, ce a durat peste două ore și jumătate, cineva a înregistrat pe ascuns, fără să le spună celorlalți membri ai grupului că face asta (halal etică, interpretată de ”specialiștii” în stâlpi de înaltă tensiune, cu girul unei persoane atașată emoțional de subiect, sperând că așa face PR), o ieșire a primarului Robu, cea care a apărut, trunchiat, aproape în toată presa locală… Din păcate, colegii din mass – media care au primit, practic, subiectul ”pe tavă” , fără să fi avut intenții negative, desigur, au redat o înregistrare, care relevă ultimele cinci minute ale întâlniri, nu și cele 150 de minute care le-au stimulat pe cel cinci!

Mai exact, la întâlnire, avocatul eminent Cristian Clipa, profesor universitar al UVT, Facultatea de Drept, a prezentat o propunere de statut ce ar urma să fie votată în viitorul apropiat, la adunarea generală a ATCCE2021. Despre acest statut, domnul Horațiu Rada spus că este ”ilegal”! Așadar, un ”specialist” în fire electrice (care mai și taie firele ENEL-ului, desigur, din greșeală) cutează să-i spună specialistului în drept că scrie… texte ILEGALE! Ce poantă! Ce glumă sinistră! De asta ne merge nouă, în România, cum ne merge, pentru că premianții sunt jigniți de… clasa ajunsă pe meterezele imposturii!

Statutul despre care este vorba urmează să repoziționeze atribuțiile echipe operative, în care poziția de ”director executiv” nu se poate identifica cu cea de ”director de operațiuni”. Nu pot fi egale. Simona Neumann este directorul cu rol de director general, de fapt, omul care este agreat la Comisia Europeană, nu poate fi în organigramă la egalitate cu ”alt director”, pentru că pur și simplu nu este logic. Trei domni din board nu au fost la întâlnire, ei și-au dat mandatele lui Rada Horațiu, nu-i comentez pe cei care sunt într-un partid, ci nu-l înțeleg pe medicul Mihai Gafencu, un bun profesionist, un bun coordonator al unui ONG social, dar locul pe care-l ocupă în boardul (actual) este al unui ONG cultural… Nu știu cum a acceptat jocurile lui Rada Horațiu, unii spun că Masoneria dorește să fie cu ochii pe acolo, dar eu nu cred așa o prostie….

Aici apare rolul aspru judecat al primarului Nicolae Robu. Cum nu sunt o ipocrită, și asta se știe, mă definesc din nou ca cineva care are tușe critice la adresa domnului Robu, de multă vreme. Încerc să-mi mențin echilibrul și să fiu critică cu mine însămi, dar de data asta, are dreptate! Cu vârf și îndesat. Explicația este următoarea și o dau pentru cei care nu au avut poate destul de mult timp să documenteze legislația referitoare la capitalele culturale. Aici, rolul unui avocat competent este esențial. Și nu poate fi păcălit de amatori. În legislație este stipulat detaliul care susține că proiectul, fiind al comunității, aceasta, la rândul ei, este coordonată în activități de administrația publică locală, poate fi gestionat de administrație. Asta le-a scăpat celor care se luptă cu dinții, naturali, nenaturali, nu contează, și aduc acuze. După ce primarul Robu, pe ton civilizat, răbdător, cam rar așa ceva (!) s-a străduit să facă pace între board și departamentul operativ, dar fără succes, a fost stresat de strigătele de acolo, de jigniri, de teme subculturale. Știindu-se că s-ar putea să-l agaseze, mizând pe un comportament, adesea exploziv al primarului, tensiunea și atacurile au continuat. Atunci, s-a introdus șiretenia mișelească cu înregistrarea pe ascuns. Frumos! Tipic mafiot! Ce țară, de națiune, ce grup insolent!

A plecat spre presă doar discursul primarului de numai cinci minute, în care a spus că Primăria Timișoara se va retrage din asociație.

Are dreptul? Da. Este cel mai important contribuitor financiar, ca parte a administrației publice, în finanțarea proiectului.

Se poate transfera spre Primăria Timișoara managementul proiectului pentru 2021, respectiv 2022 sau 2023, indiferent cine ar fi să fie primarul Timișoarei? Da!

Personal, simt o mare durere și dezamăgire. Am pus și eu, ca multe alte persoane – membri fondatori, multă energie, speranță, suflet și creativitate în asociație, în acțiunile ei, nu aș vrea să se dizolve. Dar domnul Rada nu pricepe că într-un ONG cultural nu țipi, nu bați cu pumnul în masă, nu ameninți, și mai ales, nu te suprapui peste activitatea directorului și a echipei sale! Nu a priceput chiar deloc că locul lui ar fi fost să atragă bani din firme, de la donatori și sponsori, nu de la instituțiile publice, care au alte uși spre asociație. Și-a mutat ” biroul” personal la asociație, deși niciunde în caietul de candidatură nu scrie asta. Cum nu scrie nici că el angajează și dă afară pe cine vrea, când vrea… Una dintre achizițiile bune a fost Cosmin Pleșa, regizor timișorean, cu o parte a vieții la București, pe care l-a mutat aici, apoi, din nou la București, ca pe o piesă mobilă. Cosmin Pleșa este talentat și bun. L-am susținut prin Clubul Rotary Timișoara un proiect premiat la Moscova, Ursul de Aur, dar a plecat și el. Ca și alții, mulți, care nu au mai înțeles nimic. Cine este coordonatorul? Simona Neumann, directorul care a scris impecabil dosarul de candidatură a Timișoarei sau de ”domnul” de la o firmă de instalații electrice care reprezintă, cică, medul de afaceri în ATCCE?

Pe fondul unei presiuni psihice adusă la paroxism, miercuri seara, 1 iulie, Nicolae Robu a făcut anunțul care este deja public de multe ore, de ieri noaptea, nu mai redau citatele, sunt publice, când spunea că va prelua activitatea de continuare a proiectului, pe primărie. Totul este pe legea capitalelor culturale, deci poate să facă asta. Era mai prietenos proiectului ca asociația să fie funcțională. Să fie vie și fără războaie interne. Nu s-a putut. Cineva va da socoteală pentru asta, cât de curând.

Azi, și-au dat demisiile din asociație domnul profesor Clipa, avocatul asociației, și domnul profesor Ovidiu Bunget, care era în comisia de audit.

Pierderi. Sărăcirea este prin pierderea valorilor umane, nu prin a contractelor cu statul… Apropos, firma domnului Rada are multe contracte cu primăria, era un mare amator al statului pe la ușile politicienilor, mai de mult, la ușile ale celor din PDL (mare băsist, treaba lui) apoi a celor din PSD (partid care l-a susținut să devină președintele boardului), acum, mai nou, a celor din PNL! Cine este la putere, acela este mai ”bun și frumos, pe planeta noastră!”

Deocamdată, atât.

Adunarea Generală a Asociației este forul superior pentru generarea deciziilor. Scrie în lege. Pentru dictatorii mici și răi!

Comentarii

comentarii