După multe articole din presă şi plângeri ale cetăţenilor, cazul locatarei de pe str. Martir Ioan Stanciu nr. 5 din Timişoara, care teroriza vecinii din întregul bloc cu sutele de porumbei pe care îi hrănea este pe cale să se rezolve.
Astfel, recent, s-a desfăşurat o acţiune comună de control al unei echipe formate din inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş, Poliţiei Locale şi Serviciului Politici de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.
În urma controlului, femeia a fost amendată cu 200 de lei pentru hrănirea păsărilor pe domeniul public şi cu 1.200 de lei pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare.
Totodată, i s-a interzis să mai hrănească porumbeii pe domeniul public şi i s-a impus să cureţe locul folosit de animalele de companie pe care le deţine sau pe care le îngrijeşte.
Câteva obligaţii pe care trebuie să le îndeplinească dezmierdătoarea de animale: să sterilizeze şi să microcipeze câinii pe care îi deţine sau îi are în îngrijire; să-şi închidă balconul, astfel încât porumbeii să nu se mai poată cuibări în lojă.
Şeful DSVSA Timiş, Flavius Nicoară, a explicat, marţi 27 februarie, că a cerut sprijinul Primăriei Timişoara în acest caz complicat şi astfel s-a intervenit la faţa locului.
În apartamentul femeii au fost descoperiţi trei câini şi cinci pisici. Doi câini aveau toate certificatele sanitar-veterinare, erau vaccinaţi, dar nu erau sterilizaţi.
Femeia a afirmat că al treilea câine îi aparţine unui vecin şi că avea grijă de el de dimineaţă până seara. Cele cinci pisici nu aveau certificat de sănătate.
“Pentru toate neconformităţile sanitar-veterinare femeia a fost amendată cu 1.200 de lei. Inspectorii au impus ca cei doi câini să fie sterilizaţi, iar celor cinci pisici să li se obţină carnet de sănătate şi certificatele sanitar veterinare obligatorii”, a transmis Flavius Nicoară.
Marţi 27 februarie, o echipă a fost iarăşi pentru a verifica dacă s-au respectat măsurile impuse la inspecţia trecută, în urmă cu două săptămâni.
Inspectorii au constatat că doamna era la serviciu, dar la intrarea în bloc nu erau urme de porumbei, iar vasele care erau permanent umplute cu apă era uscate.
“Noi vom monitoriza în continuare situaţia, fiindcă vrem să verificăm dacă au fost aplicate măsurile ce au fost impuse de către inspectori, vizavi de animalele din apartament. Acum, când au fost acolo inspectorii nu au găsit-o pe cetăţeancă acasă, dar vom merge după orele amenzii pentru a verifica situaţia din apartament, legat de animale.
Mesajul este că ceea ce se întâmplă pe domeniul public este responsabilitatea primăriei şi a poliţiei locale, iar DSVSA se ocupă cu ceea ce este legat de animalele din interior”, a concluzionat Flavius Nicoară.