Acasă Actualitate Timișoara celestă – Concentrica organizată de BJT și CJT – succes extraordinar,...

Timișoara celestă – Concentrica organizată de BJT și CJT – succes extraordinar, în Piața Libertății

DISTRIBUIȚI

Timișoara celestă – Concentrica 2023, manifestare literară organizată de Biblioteca Județeană Timiș și Consiliul Județean Timiș, a avut un succes extraordinar, miercuri 7 iunie, în Piața Libertății.

Au citit public poezie elevi, jandarmi, persoane private de libertate, angajați de la Aquatim, ai instituțiilor publice, reprezentanți ai asociațiilor de seniori, din administrația locală și județeană, bibliotecari, alături partenerul simbolic: comunitatea timișoreană.

Scriitotul Tudor Crețu, directorul BJT, a explicat: “De la o zi care a început cu ploaie dimineața, să ajungi exact la ora când a început Concentrica la o lumină celestă, să spunem așa, la un cer senin cu soare, la o condiție optimă de desfășurare a evenimentului, asta este chiar interesant și de admirat.

Astăzi, discutăm despre oamenii care sunt sus de tot, adică sunt dispăruți dintre noi. Este vorba de poeții din Timișoara reeditați de Biblioteca Județeană Timiș într-o antologie numită Timișoara Celestă.

Vorbim de un volum care cuprinde poeți de la Ion Monoran, la Ion Turcu, de la Nicolae de Popa, la Gheorghe Pruncuț etc.

 Fiecare reprezentant al unui grup participant la manifestare a citit un poem scris de unul dintre acești poeți care au trecut în ceruri de multă vreme.

Ceea ce am văzut noi în Piața Libertății din Timișoara, cercurile de oameni care au citit poezie, arată că astfel comunitatea se poate concentra în jurul cărții.  Acestea sunt singurele evenimente literare care au fost preluate de alte județe, Cluj, Craiova, Sibiu sau Brașov.

Manifestările au fost remarcate și la nivelul Uniunii Europene.

Ceea ce s-a întâmplat la Paris cu dictarea de pe Champs Elysees unde au participat 10.000 de oameni, nu că ne-ar fi copiat pe noi din Timișoara, dar e o sincronizare perfectă cu acest tip de manifestări literare publice pe care Biblioteca Județeană Timiș, cu sprijinul Consiliul Județean Timiș, le desfășoară de aproape 10 ani cu mare succes în comunitate și cu ecouri formidabile la nivel național și iată chiar european”.

Circulară nr. 1. ConCentrica, ediția a VIII-a avut loc, miercuri, 7 iunie, în Piața Libertății, organizată de Biblioteca Județeană Timiș, cu sprijinul CJT, unde partener simbolic a fost comunitatea.

Este cea mai mare lectură publică din România care transformă Timișoara an de an în capitala lecturilor publice.

S-a citit din antologia Bleu ciel. Timișoara celestă, lucrare deopotrivă, retro- și pro-spectivă de poezie, realizată de B.J.T. în 2022.

Lucrarea conține extrase din poeți timișoreni dispăruți pe care B.J.T. i-a (re)editat sau îi va (re)edita în ediții integrale.

“Spre a puncta simbolic caracterul de happening comunitar al manifestării, ne-am rezumat la menționarea generică a principalului partener: Comunitatea, urmând ca actanații să fie „deconspirați” la fața locului -a amintit Crețu.

ConCentrica este organizată de către Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Prima ediție a reunit peste 1000 de persoane, fiind cea mai mare manifestare organizată în jurul unei cărți, la propriu și la figurat, din istoria orașului.

Principiul definitoriu: comunitatea parcurge o carte, cartea parcurge comunitatea. Reprezentanții fiecărui grup citesc câte un poem, până la finalul manifestării fiind lecturat un întreg volum de versuri.

Lecturile publice marca B.J.T. sunt singurele concepte de eveniment literar din istoria Timișoarei care au fost preluate și organizate și în alte centre culturale: Cluj, Craiova, Sibiu, Brașov, Reșița, Lugoj etc, generând un fenomen unic.

În 2016, juriul Galei „Oamenii Timpului” sublinia că „lecturile publice reunind peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură.”

Comentarii

comentarii