Acasă Actualitate Timişoara de altădată: Plopi – un cartier ridicat pe fostele orezării ale...

Timişoara de altădată: Plopi – un cartier ridicat pe fostele orezării ale oraşului

DISTRIBUIȚI

Timisoara de altada plopi„Nașul” cartierului este marele artist Romul Ladea. Un bun prilej este să ne amintim despre un gest al lui Romul Ladea de a scrie despre Cartierul Plopi. Cartierul Ghiroda Nouă (fostă Colonia Crişan) este amplasat pe terenurile care, în jurul anului 1750, erau orezăriile Timișoarei, adică la Estul orașului.
Înainte de a deveni cartier al orașului, a fost o așezare de sine stătătoare ce purta, în limba maghiară, numele de Kardos-tele. Majoritatea terenurilor au fost deținute, înainte de anul 1918, de văduva contelui Ladislau Gyurky, născută Malva Klaritz.
Aceasta a vândut terenurile, numele ei figurând în cartea funciară a comunei Ghiroda până în zilele noastre. În jurul anului 1930, cartierul a primit numele „I.G. Duca” şi apoi, la sugestia marelui sculptor român Romulus Ladea, ce locuia acolo prin 1940, a fost rebotezat Plopi. Din anii 1949-1951, a format circumscripţia a VII-a a oraşului Timișoara. Cartierul are un număr de 7 străzi principale care pornesc din malurile Begăi. Sau ajung? (sursa:muzeulbanatului.ro).

Comentarii

comentarii