Acasă Actualitate Timişoara de altădată: Plopi – un cartier ridicat pe fostele orezării ale...

Timişoara de altădată: Plopi – un cartier ridicat pe fostele orezării ale oraşului

DISTRIBUIȚI

„Nașul” cartierului este marele artist Romul Ladea. Un bun prilej este să ne amintim despre un gest al lui Romul Ladea de a scrie despre Cartierul Plopi. Cartierul Ghiroda Nouă (fostă Colonia Crişan) este amplasat pe terenurile care, în jurul anului 1750, erau orezăriile Timișoarei, adică la Estul orașului.
Înainte de a deveni cartier al orașului, a fost o așezare de sine stătătoare ce purta, în limba maghiară, numele de Kardos-tele. Majoritatea terenurilor au fost deținute, înainte de anul 1918, de văduva contelui Ladislau Gyurky, născută Malva Klaritz.
Aceasta a vândut terenurile, numele ei figurând în cartea funciară a comunei Ghiroda până în zilele noastre. În jurul anului 1930, cartierul a primit numele „I.G. Duca” şi apoi, la sugestia marelui sculptor român Romulus Ladea, ce locuia acolo prin 1940, a fost rebotezat Plopi. Din anii 1949-1951, a format circumscripţia a VII-a a oraşului Timișoara. Cartierul are un număr de 7 străzi principale care pornesc din malurile Begăi. Sau ajung? (sursa:muzeulbanatului.ro).

Comentarii

comentarii