Acasă Actualitate Timișoara FoodSummit reunește 30 de companii din sfera agriculturii cu un profit...

Timișoara FoodSummit reunește 30 de companii din sfera agriculturii cu un profit de 4 miliarde de euro

DISTRIBUIȚI

Timișoara FoodSummit reunește 30 de companii de nivel de top din sfera agriculturii și alimentației din Banat și din întreaga țară care angrenează 30.000 de angajați și au un profit de aproape patru miliarde de euro.

În perioada 23-25.11.2022, la Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I’’ din Timișoara, are loc cel mai important eveniment din Banat – TimișoaraFoodSummit 2022.

 Rectorul Cosmin Popescu a explicat: “Este un lucru impresionant! Sunt investitor cu care trebuie să discutăm problemele cu care se confruntă domeniul și ce trebuie făcut în continuare. De asemenea sunt invitați din administrația locală și centrală. Ca universitate, USV Timișoara vine pe zona de cercetare și inovare. Poate și noi ca dascăli universitari mai avem de învățat pe zona antreprenorială concretă. TimișoaraSummitFood este un eveniment important pentru regiunea Banat. Am participat la FoodSummit București, la FoodSummit în zona Transilvania, iar acum în zona Banatului. Am considerat că și pentru regiunea noastră este necesar să analizăm problemele din agricultură și alimentație. Sunt aici oameni maturi din punct de vedere al afacerilor și cu mari responsabilități, antreprenori care produc pentru România și pentru noi toți cetățenii ca să avem hrană cea de toate zilele”.

Mesajul a fost că pentru România problema alimentului și a agriculturii este ultima redută putin care trebuie să rezistăm. În momentul în care pierdem și această redută, nu ne rămâne decât să ne predăm, dar așa ceva nu se va întâmpla. USV contribuie la dezvoltarea acestei rețele agroalimentare prin formare de specialiști din domeniu cu o pregătire înaltă, atât pe zona teoretică cât și practică.

Rectorul Popescu a adăugat: “De ce ar trebui un accent mai mare se punem pe practică. De aceea avem și învățământul dual, dar punem accent și prin partea de cercetare antreprenorială. O mare reușită a universității noastre este că am reușit să avem finanțare de la Uniunea Europeană pentru un centru de transfer tehnologic. Ce înseamnă asta? Noi ne gândim la un produs indiferent de ce natură este el, serviciu sau produs fizic sau o tehnologie, iar prin acest centru tehnologic are loc preluarea de către mediul economic și pus în practică. E o chestiune extraordinară și la noi la USV asta se întâmplă. Încercăm să ne comportăm și ca o universitate antreprenorială”.

USV  are și câteva centre pilot în zona panificației, lactatelor, procesării de carne, dar și pe zona procesării fructelor. Proiectul a fost demarat tot cu finanțare europeană. Va avea o mică fabrică de sucuri, aproape de universitate. USV are și pe fonduri norvegiene o stație pilot de biogaz, care reprezintă un model. La universitate sunt peste 6000 de studenți iar cu tot cu angajați și cadre didactice aproape 7000 de persoane. Resturile deșeurile organice din campus, din câmp și de la fermele zootehnice sau vegetale  sunt transformate în energie verde în această stație.

“Ieri am semnat contractul pentru o seră modernă prin care se va închide  cercul de energie verde. Aș vrea să vină aici fermieri și reprezentanții comunelor de 2000 3000 5000 6000 până la 10000 de locuitori să vadă exemple de bune practici și se pune și ei în funcțiune în propriile lor comune și ferme agricole. Este un lucru extraordinar din resturi să produci energie verde prietenoasă cu mediul. Sunt câteva exemple din universitate, dar nu avem mult mai multe proiect extraordinar”, a mai spus prof. Popescu.

În legătură cu criza alimentară de care se tot vorbește, rectorul Popescu a explicat: “Pe de altă parte nu ar trebui să vorbim de o criză alimentară în România, așa cum tot se discută în ultima vreme. Că se încearcă inducerea unui sentiment de teamă în populație pentru a crește prețurile alimentelor este una. În România cu terenurile extraordinare pe care le avem, cu potențialul agricol și economic nu se pune problema unei crize alimentare, au spus-o mulți specialiști nu numai noi aici. Problema este cum organizam aceste terenuri acest potențial agricol. De criză energetică, da putem vorbi, dar nu de criza nimeni alimentară”.

TimișoaraFoodSummit cuprinde mai multe paneluri unde vor fi dezbătute diferite teme de actualitate de către parteneri ai universității și antreprenori de succes. Conferințele acoperă tot lanțul specific din agrobusiness, industria alimentară, industria de băuturi, retail și HoReCa. Anvergura mare, proiecte imediate!  Călin Costinaș, deputy CEO Profi, Gabriel Biriș, fondator Biris Goran SPARL București, Adrian Sandu, CEO ASGO Telecom, Valeriu Tabără, Președinte Academia De Stiinte Agricole SI Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, Cosmin Alin Popescu, rector al Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, David Todoran, fondator Mirdatod Ibăneşti, Dimitrie Muscă Combinatul Agroindustrial Curtici, toți parteneri și sponsori, alături de mulți alții, se întâlnesc trei zile ca să facă business de calitate util tuturor! Idei multe, proiecte multe, bani mulți.

Comentarii

comentarii