Acasă Actualitate Timişoara ia atitudine: Traficul de persoane şi migraţia ilegală – în dezbatere...

Timişoara ia atitudine: Traficul de persoane şi migraţia ilegală – în dezbatere la Universitatea de Vest

DISTRIBUIȚI

joi la uvtDSCF3780Asociația WorldTeach și Universitatea de Vest din Timișoara, prin Școala Doctorală, domeniul Sociologie, au organizat conferința cu participare internațională: “Perspective contemporane privind traficul de persoane”, în parteneriat cu Departamentul de Asistență Socială, vineri 3 septembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Nu suntem pregătiţi să primim fluxul de migranţi

La eveniment au participat şi specialişti din SUA şi Ungaria. Cu acest prilej a fost lansat şi proiectul de construcţie a unui centru pentru prevenirea şi combaterea abuzurilor care va veni în sprijinul persoanelor abuzate, dar şi al victimelor traficului de persoane. „Am organizat această conferinţă fiindcă cel mai arzător lucru în acest moment este fenomenul migraţiei şi al traficului de persoane. Mai grav e că media vârstei persoanelor traficate a scăzut la 13 ani. Timişoara şi România în general au devenit nu numai zone de tranzit, ci şi zone de exploatare sexuală sau prin muncă forţată. Traficul de persoane presupune trafic de droguri, trafic de armament şi sclavie de toate formele. De asemenea, determină fărâmiţarea familiei şi a societăţii. Traficul de persoane distruge nu numai individul, ci şi naţiunea şi comunitatea. Fluxul de migranţi actuali din ţările sărace ale Africii şi din zona arabă reprezintă o amenintare şi va afecta indiscutabil România. Nu suntem pregătiţi să primim fluxul de refugiaţi, care se preconizează a veni în ţara noastră. Situaţia e foarte gravă, fiindcă sunt deja constituite reţele de crimă organizată care vor exploata la maxim pe cei care migrează”, a declarat Beniamin Lup, doctorand al Şcolii Doctorale de Sociologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, preşedintele World Teach, care se ocupă cu prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

300.000 de victime

Printre temele abordate amintim: 1. Conștientizarea privind fenomenul traficului de persoane. 2. Prevenția și recunoașterea tiparelor de comportament. 3. Recuperarea și restaurarea victimelor 4. Asistența juridică a victimelor.

Traficul de persoane este un flagel care crește cu rapiditate în România, Europa și lumea întreagă. Traficul de persoane produce anual peste 300.000 de victime numai pe continentul european. Definit ca o formă modernă de sclavie, traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale, economice sau prelevării de organe reprezintă o gravă ameninţare pentru respectarea drepturilor omului. Fiinţa umană nu mai este tratată ca o persoană cu drepturi depline, ea fiind redusă la condiţia de „marfă” ce este vândută şi revândută în funcţie de „abilităţi” şi „calităţi”. Traficanţii „lucrează” în adevărate reţele naţionale şi transnaţionale, cu mare putere de penetrare a sistemelor legislative şi cu o enormă putere financiară. Traficul de persoane este unanim recunoscut ca o componentă a crimei organizate transfrontaliere şi se manifestă cu precădere în zonele în care lipseşte o legislaţie corespunzătoare, dar şi un sistem de cooperare între diferite organisme guvernamentale şi ONGuri, a căror activitate comună trebuie să aibă ca obiect prevenirea traficului. Potrivit datelor și rapoartelor referitoare la România, țara noatră este atât o țară de origine, tranzit, cât și de destinație a victimelor traficului de persoane. Anual, mii de persoane sunt identificate ca fiind exploatate în diverse forme (muncă forțată, cerșetorie, exploatare sexuală, recoltare de organe, obligare la furt și la săvârșirea de alte infracțiuni). În anul 2014, în România au fost identificate un număr de 757 victime, categoria de vârstă predominantă fiind de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.

Comentarii

comentarii