Acasă Actualitate Timișoara, între artiști și bădărani

Timișoara, între artiști și bădărani

DISTRIBUIȚI

O mare parte din lucrurile bune, vizibile, ale imaginii Timișoarei, continuă să fie amestecate într-o ”oală” specială, în care-și bagă mâinile prea mulți incompetenți și persoane care nu cunosc Timișoara. Unii care vor o Timișoara după chipul lor, indiferent că este hidos sau pervers.

M-a impresionat mult postarea pe Facebook lui Ionuț Suciu, pe care-l știu de câțiva ani, el a muncit în Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, și a demarat în 2020, alături de partenerii din CRIES – Centrul pentru Resurse Inițiative Etice & Solidare, gândind împreună un concept de decorare a fântânilor Timișoarei cu lucrări de artă, un proiect impresionant. Lucrările erau realizate de artiști ai orașului – capitala culturală mult dorită de noi toți, iar în urma realizării acestor lucrări, Timișoara urma să fie mai bogată. Iată ce scrie Ionuț Suciu: ”Era continuarea unui demers început în 2019, când artiștii de la Nava C2 au realizat o lucrare artistică pe structura fântânii din zona Bucovina, în cadrul programului Memoriile Cetății”.

S-au realizat atunci, în cadrul programului La Pas, și alte lucrările artistice: în parcul Botanic, în zona 700, cu artiștii de la Lapsus, apoi, în parcul Poporului, cu sprijinul doamnelor Andreea Medar și Malina Ionescu, care au conceput și realizat o hartă artistică a Timișoarei. Ce idee minunată, câtă creativitate, toate, acum, ignorate și lăsate uitării… Din păcate, proiectul nu a mai continuat.

Ceea ce ar fi acum ”continuarea” este un soi de ”renovare” a fântânilor. Mai exact, o călcare în picioare a proiectului artistic, gândit de Ionuț Suciu. ”Sunt câteva ceasuri de când am primit pozele și încă nu știu cum să reacționez. Îmi vine să urlu, dar sunt fără cuvinte”. Așa scrie Ionuț Suciu.

Nu doar Ionuț Suciu este revoltat pe modul în care se construiesc unele ”proiecte” ale Capitalei Culturale Europene. Nu doar el este revoltat și jignit. Prea multă lume implicată de la bun început în proiectul capitalei culturale este dezamăgită de modul bădărănesc în care s-au strivit proiecte minunate, idei excepționale, din orgolii, numai și numai ca să nu mai fie ”ca înainte”. Ca și cum proiectele ar fi fost contaminate cu vreo substanță interzisă.

Ce păcat… Acum, fântânile ce puteau fi decorate artistic au primit niște pietre. La propriu. Niște mici ziduri hidoase. Chipul cui le-a ”inventat”.

Comentarii

comentarii