Acasă Actualitate Timișoara primește, până la urmă, premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5...

Timișoara primește, până la urmă, premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru programul Capitală Europeană a Culturii

DISTRIBUIȚI

Timișoara va primi, până la urmă, premiul Melina Mercouri pentru programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Comisia Europeană a luat recent această decizie, iar vineri, 16 decembrie, reprezentanții primăriei au făcut și anunțul. În 2020, Alin Nica atenționa că Timișoara riscă să fie singura Capitală Europeană a Culturii din ultimii 35 de ani care să nu primească acest premiu. Ce-i drept, pe atunci, în plină pandemie, încă nu era sigură amânarea programului cultural timișorean cu doi ani, iar primar al Timișoarei era Nicolae Robu.

„Mă bucură această recunoaștere a Comisiei Europene, pentru că acest premiu prestigios se acordă doar orașelor care sunt cu adevărat pregătite pentru anul Capitalei Culturale. Nu este un premiu care vine la pachet cu titlul câștigat, ci este un premiu care evidențiază calitatea muncii depuse. Este premiul fiecărui timișorean care a crezut în proiectul Capitalei Culturale și a pus umărul la această reușită. Anul viitor este șansa noastră istorică de a promova Timișoara și România în Europa și sunt convins că 2023 va schimba nu doar viața culturală a orașului, ci Timișoara pe de-a întregul. Acest premiu este recunoașterea eforturilor depuse de întreaga echipă, pentru care le mulțumesc”, spune acum primarul Dominic Fritz.

Potrivit unui comunicat al primăriei, în raportul care stă la baza acordării premiului, se arată că „juriul apreciază progresul excelent realizat de echipa TM2023 în fața provocărilor majore. Am fost încântați să vedem o echipă unită care s-a maturizat și a găsit soluții la cerințele structurale și legislative complexe, protejându-și în același timp viziunea inițială cu care s-a candidat”. Tot primăria spune că „echipa a evidențiat că noul sistem local de finanțare a operatorilor culturali independenți este un progres major pentru oraș, care permite o programare diversă și de înaltă calitate”.

Suma de bani va ajunge la Primăria Timișoara cel târziu în luna martie, după weekend-ul oficial de deschidere al Capitalei Culturale, 17-19 februarie 2023 (https://opening.timisoara2023.eu/). Ea va fi folosită pentru „a crește impactul european al titlului pentru oraș”.

Comentarii

comentarii