Acasă Actualitate Timișoara pute – între miros de excremente, cauciuc sau praf de pe...

Timișoara pute – între miros de excremente, cauciuc sau praf de pe șantiere!

DISTRIBUIȚI

La Timișoara, când pute, pute! Desi pericolul cel mai mare vine de fabrica de la Pădurea Verde, Continantal, iar cetățenii din zonă se plâng adesea că mirosul de cuaciuc îi obligă să stea cu geamurile închise, ieri duhoarea greu de suportat a lovit toate cartierele orașului.

Cetățenii s-au plans redacției ZIUA de Vest, dar și altor publicații din Timișoara, inclusiv la Garda de Mediu Timiș, că în oraș pute urât!

“Pute în Calea Lipovei, încât am crezut că a murit cineva în casă. În zona Traian, pute a rahat. Din păcate, și în Calea Șagului! În Freidorf, da, de asemenea, și în Complexul Studențesc. În cartierul Mehala, e groaznic!  Da, miroase și în Piața Unirii. Se simte mirosul și în afara orașului, 12 km… un miros greu de suportat…”, a fost mesajul unui cetățean. 

De fapt, cine mai apără orașul? Cât spațiu verde mai există pentru ca cetățeanul să mai aibă șansă la un aer mai curat?  

Dan Diaconu, fostul viceprimar al Timișoarei, a avut o explicație profesionistă: ”Politica din ultimii doi ani în domeniul spațiilor verzi e departe de promisiunile din campanie, ba dimpotrivă aș spune că e chiar opusă. Domnul primar a terminat cu “Palmișoara”, de parcă asta e problema acestui oraș care îți oferă în fiecare zi o altă surpriză: de ales între miros de excremente, cauciuc, sau praf de pe șantiere.

După doi ani ați terminat cu “Palmișoara” (vorba vine, palmierii sunt în continuare proprietatea municipalității și mai sunt scoși în social media din când în când, așa cum dictează propaganda)”  

Care sunt însă problemele pe care propaganda nu le abordează și care definesc de fapt incapacitatea de a aduce ceva bun în viața oamenilor în acest domeniu (doar câteva dintre ele)? Dan Diaconu le enumeră:

Timișoara a pierdut peste 3500 de copaci maturi în ultimii doi ani și s-au plantat doar 200, de 25 de ori mai puțin decât media anuală din ultimii 20 de ani. (Sursa: Raportul primarului 2021, însumarea tăierilor de pe șantiere, calculele de pierderi naturale anuale din experiență proprie).

Niciun proiect de amenajare/modernizare/înființare în domeniul parcurilor, sau măcar a locurilor de joacă nu a fost elaborat în ultimi doi ani și nici o lucrare nu s-a desfășurat în acest domeniu.

După doi ani, Parcul Civic e rușinea Timișoarei, deși s-au primit inclusiv sume de la guvern pentru finalizarea lui. Ambrozie, mizerie, buruieni, cam acestea sunt cuvintele ce au definit parcul în ultimii doi ani.

Un hectar – 10.000 de m2 – de spații verzi s-au pierdut prin modificarea proiectului de pe Cetății, ceea ce îl face neeligibil pentru o eventuală decontare de pe fonduri europene (surse: articole de presă documentate și situația la fața locului).

Pădurea Verde a fost realmente pe punctul de a fi pierdută și returnată către Guvern prin incapacitatea de a realiza un simplu studiu timp de doi ani. A fost nevoie de scandal public și intervenția liberalilor pentru ca acest lucru să nu se întâmple în ultimul moment.

Foarte multe din amenajările din anii anteriori s-au degradat, fie că e vorba de locuri de joacă, sau parcuri, iar pârloagele au primit denumiri pompoase de tip “insule de biodiversitate”.

Perdeaua de protecție forestieră din nordul orașului nu a mai beneficiat de vreo atenție deși era aproape de finalizare.

Ar mai fi probabil foarte multe de spus, poate nu e locul și nici spațiul aici. Cert e că nu cu “Palmișoara” am terminat în acești doi ani, ci tocmai cu Timișoara Verde, acel frumos slogan de campanie”.

”Astăzi nu am simțit miros urât, dar ieri a fost în zona Lunii, la mine, unde chiar mirosea urât, pe la ora 18.00. Aseară am trimis comisarii în cartierele orașului să identifice mirosuri și surse. Nu au mai găsit nimic. Ne-a fost imposibil să găsim o sursă. Într-adevăr cetățenii s-au plâns pe site-urile de socializare că în cartiere miroase urât. Dacă nimeni nu identifică o sursă sigură de unde să o luăm? Problema este că cetățenii spun că sunt zone diferite. E un fenomen foarte ciudat. Faptul că a mirosit ieri este adevărat. Oricum problema rămâne în atenția noastră, nu lăsăm lucrurile așa…!”, a spus Lucia Mușuroi, șefa Garzii de Mediu Timiș, vineri 28 octombrie 2022.

Comentarii

comentarii