Acasă Actualitate Timișoara retrăiește gloria anilor ’30: Memorialul „Timișoara 1930” și expoziția de automobile...

Timișoara retrăiește gloria anilor ’30: Memorialul „Timișoara 1930” și expoziția de automobile istorice

DISTRIBUIȚI
Sâmbătă, la Iulius Town Timișoara, pasionații de istorie și automobile sunt invitați la un eveniment special: cea de-a cincea ediție a memorialului automobilistic „Timișoara 1930 – Primul Concurs Internațional de Automobile din Banat”. Manifestarea aduce în prim-plan o pagină spectaculoasă din trecutul orașului și al automobilismului românesc, alături de o expoziție rară de vehicule antebelice.
Evenimentul comemorează primul concurs internațional automobilistic desfășurat în Timișoara pe 20 mai 1930, organizat de filiala Banat-Crișana a Automobil Clubului Regal Român, condusă atunci de rectorul Universității Politehnica, dr. Vâlcovici, și susținută de ministrul Banatului, Sever Bocu. Competiția a avut parte de un participant special: Alteța Sa Regală Principele Nicolae, care a și câștigat proba de viteză, conducând cu 80 km/h un automobil construit în România, pe șasiu de Ford și cu caroserie din aluminiu.
Traseul cursei a avut loc pe un segment de nouă kilometri din șoseaua Timișoara–Șag, cunoscut atunci ca „triunghiul Șagului”. Tribune au fost amenajate de-a lungul drumului, iar printre spectatorii de onoare s-au numărat oficialități precum Sever Bocu, generalul Constantinescu și primarul Coriolan Băran.
Competiția a fost relatată pe larg în presa interbelică, ziarul *Vestul* numind-o „primul concurs internațional de automobile în Banat”. Din păcate, evenimentul s-a încheiat și cu o tragedie: Alexandru Hegedus, un șofer angajat să piloteze un Ford în locul inginerului Mihaly Fischer, care se simțea rău, a murit în urma răsturnării automobilului.
La doar o zi după cursă, pe 21 mai 1930, a avut loc și primul concurs de eleganță auto din România, organizat tot la Timișoara – un detaliu istoric redescoperit de Vlad Capotescu, coordonatorul memorialului de azi, în urma cercetărilor făcute în arhivele locale pentru cartea sa *Automobile în Timișoara interbelică*.
„Este un eveniment dedicat acelui moment istoric unic. Am reunit cele mai importante vehicule antebelice din vestul țării, adică mașini fabricate până în 1952. Din păcate, mai există foarte puține. Vom expune zece exemplare rare”, a declarat Capotescu.
Vizitatorii vor putea admira sâmbătă, între orele 11:00 și 17:00, pe platoul Tucano din Iulius Town, următoarele modele de epocă:
Buick 1925
Citroen 1923
Citroen 1937
Citroen 1952
Mercedes 1939
Peugeot 1934
Mercedes 1951
DKW 1938
Steyer-Fiat 1938
Austrin 1935
Memorialul „Timișoara 1930” nu este doar o expoziție de automobile, ci o veritabilă lecție de istorie pe patru roți – o reconstituire a unei epoci în care pasiunea pentru tehnologie și eleganță se întâlnea cu spiritul aristocratic al vremurilor.

Comentarii

comentarii