Acasă Actualitate Timișoara se apropie de anul de „Capitală Europeană a Culturii”, iar primăria...

Timișoara se apropie de anul de „Capitală Europeană a Culturii”, iar primăria desființează terase și chioșcuri de presă. Cosmin Tabără: „Bine ați venit în orașul fantomă…”

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a demolat, recent, două terase din zona centrală, după ce altele 15 au fost deja desființate de proprietari. Motivul ar fi că aceste construcții nu respectau normele locale. Primarul Dominic Fritz vorbea, nu demult, de un nou regulament privind ocuparea domeniului public. Acesta încă nu a fost elaborat, astfel că viceprimarul liberal Cosmin Tabără consideră că deciziile de desființare a teraselor cam pripite.

Mesajul primăriei, postat pe rețelele de socializare, era destul de categoric: „Astăzi (joi, 13 ianuarie – n.r.) în urma verificărilor făcute în cele 17 locații din zona centrală s-a constatat că majoritatea fuseseră luate de pe domeniul public de către proprietari. Pentru două terase s-a procedat la ridicarea lor de pe domeniul public de către primărie, costurile de transport și depozitare urmând să fie suportate de firmele care le dețin.  Prin societățile din subordine, după operațiunile de ridicare a acestor chioșcuri, se salubrizează și repară, dacă este nevoie, zonele pe care acestea au fost amplasate. Firmele care operează aceste terase au fost somate încă de anul trecut să le ridice de pe domeniul public, deoarece nu se află în legalitate”.

Pe de altă parte, în argumentația sa, Tabără amintește de Pall Mall Street, strada din Londra despre care se spune că a generat ideea unui spațiu de promenadă, care în prezent încă reprezintă o alternativă la spațiile aglomerate din malluri. În această ordine de idei, viceprimarul liberal, consideră că inițiativa conducerii useriste a primăriei reprezintă un nou obstacol pentru domeniul HoReCa. Iată mesajul lui Cosmin Tabără:

„Ne pregătim pentru Timișoara, Capitală Culturală Europeană în 2023. Bun venit în viitorul oraș fantomă… În trecut, la început, a fost Pall Mall street. Un loc unde se juca Pall-Mall, un joc asemănător cu croquet. Înrăiții jocului au avut ideea să pună acoperiș la stradă și au imaginat copertine între clădirile de pe stradă, că să poată juca și când e vreme rea. Noutatea a generat aflux de lume, iar odată cu aglomerația a apărut și comerțul. Alții au prins ideea și au construit mall-uri, locuri unde atracțiile să genereze aglomerație care să încurajeze comerțul.

Atracțiile de obicei sunt locurile de promenadă, de întâlnire. Sunt acele terase care, mai ales pe vreme bună, sunt preferate centrelor comerciale din mall-uri. Acelea care, prin voința unilaterală a administrației USR din Timișoara, le desființează. Fără ele, piețele Timișoarei nu vor avea nici oameni care să se plimbe și nici alt fel de comerț. Fără business, nu va mai fi nici cine să plătească taxe și nici cine să câștige destul ca să fie motivat să aibă grijă de clădiri.

Rămân la ideea că, înainte de a fi eliberat domeniul public, trebuiau elaborate regulamentul, condițiile și termenul de intrare în legalitate. Domeniul Horeca trebuie să fie partenerul administrației, nu dușmanul ei”.

 Ar fi de amintit că, în postarea primăriei, se menționa că „operațiunile de ridicare de pe domeniul public a construcțiilor ilegale vor continua pe tot parcursul acestui an”. Se făcea referire, evident, și la chioșcurile de ziare. Și acestora, conducerea primăriei le-a pus gând rău. Și în cazul lor, discuțiile sunt mai vechi, iar reprezentanții primăriei nu acceptă compromisuri, cu toate că au fost întâlniri cu agenții economici. „Soluția, pe viitor, ar fi, cel mai probabil, desfășurarea activității în centre comerciale”, după cum ne spunea city-managerul Matei Creiveanu.

Comentarii

comentarii