Acasă Actualitate Timișoara și Reșita au nevoie rapid de un proiect cu trenuri cu...

Timișoara și Reșita au nevoie rapid de un proiect cu trenuri cu hidrogen pentru a primi bani din PNRR

DISTRIBUIȚI

Proiectul trenului cu hidrogen dintre Timișoara și Reșița nu e total exclus de la finanțare, dar trebuie să se ”grăbească” pentru a fi mai aproape de realizarea efectivă pentru a primi bani din PNRR, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Chiar miercuri, când el se afla la Timișoara, Ministerul Transporturilor cumpără 12 locomotive cu hidrogen. Acestea vor ajunge, cel mai probabil, pe rute din zona București.

Chiar dacă proiectul în care sunt implicate județele Timiș și Caraș-Severin, respectiv orașele Timișoara și Reșița, era deja pus bine la punct, are documentație făcută, ales pentru a fi finanțat pentru trenuri trase de locomotive eco a fost unul care să lege Bucureștiul de orașele din jur. Asta pentru că a fost făcut de niște deștepți, înainte, a spus Sorin Grindeanu. După cum se știe, arhitectul PNRR în România a fost fostul ministru USR, Cristian Ghinea.

„Ruta din vestul țării este rută spre Reșița, este rută pe listă complementară. Nu eu am făcut PNRR, l-au făcut niște deștepți înaintea noastră. Este o rută de rezervă. Asta nu înseamnă că nu poate să devină titular. Cu cât proiectul e mai matur, cine termină primul, acela devine titular în PNRR. Am dialog cu primarul Reșiței, îl sprijin cu tot ceea ce pot”, a mai precizat Grindeanu.

Primăria Reșița a fost numită instituția din cadrul acestui patrulater care să se ocupe de documentația aferentă proiectului. Prezent în plenul CJT de miercuri, edilul-șef al orașului cărășean a spus că procedura e înaintată, a fost întocmită documentația, respectiv au fost purtate discuții cu cei de la CFR Infrastructură. Concluzia a fost că se va lucra pe calea ferată dintre Timișoara spre Moravița, iar bucata de aici spre Reșița va fi reabilitată prin efortul partenerilor din proiect, cu speranța primirii de finanțare din PNRR.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat, miercuri, că Guvernul a aprobat nota de fundamentare pentru achiziția a 12 locomotive cu hidrogen. Valoarea estimată a contractului finanțat prin PNRR va fi de 862,23 milioane de lei (cu TVA).

„Astăzi, eu nu am fost la ședința de guvern, am avut înlocuitor, s-a aprobat prin hotărâre de guvern, achiziționarea a 12 locomotive care funcționează cu hidrogen”, a declarat Sorin Grindeanu.

Cumpărarea locomotivelor va veni la pachet cu cumpărarea de instalații de producere a hidrogenului și a celor de reparații.

 

Comentarii

comentarii