Acasă Actualitate Timișoara, „smart” și pentru persoanele cu dizabilități. Viceprimarul Cosmin Tabără susține bugetarea...

Timișoara, „smart” și pentru persoanele cu dizabilități. Viceprimarul Cosmin Tabără susține bugetarea implementării sistemului „Step and Hear”

DISTRIBUIȚI

Viceprimarul Cosmin Tabără spune că va propune, în bugetul local al Timișoarei pe anul 2023, și finanțarea implementării sistemului „Step and Hear”. Acesta a fost convins de beneficiile aduse persoanelor cu dizabilități după ce a purtat o discuție cu Simona Smultea, cea care a venit cu aceeași inițiativă și la proiectul de bugetare participativă. Atunci, însă, propunerea nu a fost printre cele alese de timișoreni.

Sistemul „Step-Hear” este, potrivit site-ului producătorului, „o soluție inteligentă care asigură orientarea în spațiul înconjurător pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Având la bază tehnologia Bluetooth și a senzorilor de proximitate, sistemul Step-Hear este capabil să furnizeze informații, în format audio, persoanelor cu deficiențe de vedere, care să îi ajute în explorarea spațiului fizic”. Sistemul este deja implementat în mai multe orașe din România. Datele arată că în județul Timiș ar fi peste 3.500 de persoane care ar putea folosi beneficiile acestui sistem atunci când traversează Timișoara.

Joi, 13 octombrie, viceprimarul Cosmin și-a arătat la rândul său susținerea print-o postare pe rețelele de socializare:

Administrația Timișoarei, din care și eu fac parte, a lansat tot mai des în spațiul public, transformarea orașului nostru în unul 𝑠𝑚𝑎𝑟𝑡. Când vorbim despre un oraș smart, primul gând ne duce la tehnologie, la tot felul de dispozitive care ar trebui să simplifice și să ajute cetățenii în viața cotidiană, să identifice mai lesne canale de comunicare cu autoritățile locale atunci când interacționează cu serviciile publice.

Asta e în teorie, când totul se administrează la modul general, însă realitatea este, mai degrabă, una foarte crudă pentru unii dintre semenii noștri cu dizabilități: Timișoara încă are sisteme primitive în tot ce înseamnă reglarea traficului, găsirea informațiilor și interacțiunea cu autoritățile.

Da, în Timișoara trăiesc și cetățeni cu nevoi speciale, la care, deocamdată, Primăria Timișoara nu a făcut nimic în a-i ajuta, ba, uneori, chiar îi încurcă prin lipsa de profesionalism a unor funcționari. Pierderea vederii ori dobândirea unei deficiențe de vedere sau de orice tip aduce mult necaz și multe provocări în viața persoanelor aflate într-o astfel de situație. Există multe asociații și organizații care vin în sprijinul acestor persoane, fie că este vorba de egalitate de șanse, accesibilitate, resurse educaționale, culturale, sportive, consiliere pentru prevenție și tratare.

La începutul acestei săptămâni, am primit vizita unui om deosebit, implicată în activități civice în care luptă pentru drepturile persoanelor cu deficiențe de orice tip. Este vorba de Simona Smultea, pe care timișorenii cu siguranță o cunosc, mai ales că recent a introdus un proiect pentru Bugetare Participativă, care din nefericire nu a adunat un număr suficient de voturi pentru a fi implementat.

Simona Smultea a venit însoțită de ghidul ei permanent, cățelul Chilli, care, în timpul discuțiilor purtate despre proiectele în care dorește să se implice, nu a încetat să susțină cu privirea toate cele spuse de stăpâna lui. Discuția a fost una plăcută cu un interlocutor deosebit, care cunoaște foarte bine nevoile timișorenilor în general.

Pledoaria Simonei m-a convins să susțin bugetarea proiectului «Implementarea Sistemului Step and Hear» prin care va crește prezența și implicarea persoanelor cu dizabilități, mai ales ale celor tinere, în viața orașului”. 

Comentarii

comentarii