Acasă Actualitate Timișoara: tembeli și decibeli

Timișoara: tembeli și decibeli

DISTRIBUIȚI

Că și în Timișoara, la fel ca în ”toată țara” mișună tembelii (am preferat cuvântul tembel celui, oarecum sinonim, de nesimțit, dată fiind istoria de ocupație turcească a Timișoarei) este un fapt demonstrabil în fiecare moment. Ai ieșit din casă și vezi gunoaie peste tot: de la banala învelitoare de înghețată, pachetul de țigări gol, la tot mai multele grămezi de murdărie aruncate în cele mai nepotrivite locuri. Mergi cu mașina personală sau cu una de transport comun și trebuie să fii continuu vigilent la ”băgatul în față”, la ”scuipatul în față”, sau mai grav, la ”băgatul mâinii” în buzunar sau poșetă, geantă. Tembelismul agresiv comunitar face ravagii! Oameni prost crescuți, de toate etniile și din toate regiunile, mai nou, din alte țări, oarecum depărtate, acționează în spațiul public doar după poftele bunului plac, într-o mârlănie completă. Din când în când, avem probe de nesimțire șefească arogantă, ultimul exemplu, cel cu spălarea mașinii directorului unei prestigioase instituții culturale în fața Primăriei, lăsându-ne siderați de două ori: cum a fost posibil, apoi, cum de a mai rămas în funcție respectivul?

Bădărănia sonoră promovată de mitocani este poate cea mai pe față, cea mai frecvent întâlnită: toți țopârlanii dau ”muzica” tare, fie că sunt în propria mașină, fie că sunt la nenumăratele terase, fie la un chef, pe care îl fac aiurea, de la Pădurea Verde, la terenul de sport din fața Universității de Vest, trecând prin propria locuință, sau ”sală de festivități” închiriată. Nu poți să nu te întrebi: de unde să fie nevoia asta de muzică tare? Să fie oare de la creierul nu prea mare, în căutare de super și primitivă excitare? Tuturor acestor tupeiști nu le pasă de celălalt, de concitadinii lor, care, în momentul ”distracției” bădăranilor, poate că ar dori, în spațiul lor, cât și în spațiul comun, puțină liniște, sau pur și simplu o minimă civilitate!

O culme de anti-civilitate, de rîtănie sonoră, de mahalagism cu pretenții de modernism muzical cosmopolit o trăiește Timișoara în aceste zile, de joi până duminecă 2 iunie, prin manifestarea principală, adică cea nocturnă, a ceea ce se cheamă (evident în limba engleză!) ”Revolution Festival”! Susținătorii îl laudă ca pe cel mai mare festival al Timișoarei! De ”muzică, circ și relaxare”, după cum scrie un ziar local care îl popularizează. Muzica asta, aranjată de ”DJ”-i, mi se pare cea mai modestă dintre muzici: deși bazată pe un număr cât mai mare de decibeli, este o expresie monotonă a sărăciei spirituale contemporane, vizibilă, din nefericire, la mulți tineri. Pe de altă parte, nu pot să nu observ rizibila ironie a sorții, atunci când constat că acest festival, promotor a tot felul de vedete cu nume îmbârligate anglofonistic (citiți, vă rog, programul), se desfășoară la Muzeul Satului Bănățean!!! Halal! Dacă tot e ”Anul Centenar”…!

Nefiind pasionat de pestrițeala manifestării nu aș fi aflat de ea, dacă în noaptea de 31 mai spre 1 iunie, nu ar fi început să îmi bubuie geamurile! Ca om cu castele de romi în vecinătate, rabd ce rabd vreo 2 ore, dar pe la 3 dimineața dau telefon la ”112”, mi se face legătura la poliție, îmi cer scuze de deranj, o voce politicoasă mă lămurește: e festival, aprobat de Primărie!!!! Zic mulțumesc, apoi încep să meditez, pe ritm de bum-bum, până pe la 6 dimineață: măi să fie, dragă Primărie, chiar avizați toată noaptea așa infernală gălăgie???? Și eu locuiesc la vreo 3 km de Muzeul Satului… Chiar dacă am avut ”bucuria” de a fi înnebunit azi noapte de ”Deliric X Silent Strike”!!! Frumos nume, nu??? Predestinat… Ca să știți ce vă așteaptă la noapte, consultați programul, dragi timișoreni. Este alcătuit pe 3 secțiuni: ”Music Guru”, ”Electric Apex”, ”X Treme music”!!!

Infernul zgomotos nocturn creat de acest ”festival” este un mega exemplu de non civilitate, printre tembelismele pe care le trăim zi de zi, tot mai mult, în Timișoara, nescuzabil, fără de nici o legătură cu dreptul la diversitate! A tolera așa ceva, nu înseamnă ”decât” (cuvânt autohton, contemporan, folosit cu precădere în Teleorman) că am rămas, așa cum ne spunea cinicul și cosmopolitul guru al anilor 90, ”stupid people”!

Noapte bună!

Comentarii

comentarii