Acasă Actualitate Timișoara, un exemplu spectaculos pentru Norvegia, privind conviețuirea multietnică

Timișoara, un exemplu spectaculos pentru Norvegia, privind conviețuirea multietnică

DISTRIBUIȚI

Joi, 9 februarie, la Timișoara, a fost prezentat proiectul “Timișoara capitală europeană a conviețuirii multietnice”, al cărui punctul de plecare îl reprezintă existența minorităților naționale și conviețuirea lor pașnică în orașul de pe Bega de sute de ani cu populația majoritară.

Această realitate face ca Timișoara să devină un oraș special și astfel a atras atenția norvegienilor. Prima parte a proiectului va fi realizată până în luna mai și va cuprinde filmări cu personalități ale orașului și cu personaje pitorești ale minorităților.

Filmul va fi prezentat de un tânăr norvegian, Chisto, al cărui bunic a trăit aici și s-a ocupat cu minoritățile de etnie rromă și a ajutat la creșterea gradului de conștientizare pozitivă față de aceste persoane atât în România, cât și în Norvegia.

Premiera filmului va fi în luna iunie în Timișoara, când va avea loc și o dezbatere publică pe subiect.

Investiția este de aproape 470.000 RON.

Daniel, producătorul filmului, a explicat că documentarul va fi difuzat atât în România, cât și în Norvegia. Acum se lucrează la identificarea personajelor din cadrul minorităților care vor apărea în acest film. Acest tânăr norvegian, Christo, care va veni pentru prima oară în Timișoara vrem să prezinte prin ochii lui realitățile din acest oraș de conviețuire a minorităților cu populația majoritară în pace și vrem să vadă realitatea politică socială și culturală din Timișoara prin ochii lui nu povestită de alții.

Filmul va vorbi de minoritățile tradiționale care locuiesc aici de sute de ani, dar și de noile minorități care sunt în formare, italienii, arabii sau ucrainienii. Filmul va prezenta realitate dinamică a Timișoarei.

“Vrem să fie un proiect multicultural, multidimensional care să aibă un impact mare atât asupra publicului din Timișoara, cât și din Norvegia.

Pentru Norvegia, România este un exemplu de țară unde minoritățile conviețuiesc în armonie de sute de ani, pe când în Norvegia problema minorităților este relativ nouă. Noi avem foarte multă experiență în domeniu și ei vor să ia lecții de la noi. Vor să ne ia ca model”, a declarat Daniel producătorul filmulului.

Astfel, joi, în anul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, s-a dat startul unui nou demers de promovare a multiculturalismului prin artă și tradiții și care va fi un exercițiu de înțelegere și de cunoaștere a celorlalți, inițiat de Asociația Culturală Metropolis și ONG-ul norvegian Romers Rettigheter.

Timișoara- Capitală Europeană a conviețuirii multietnice este un film documentar regizat de Florin Iepan despre Timișoara văzută prin ochii norvegianului Christo Balthazar, nepotul ziaristului și scriitorului Jahn Otto Johansen, autorul cărții România: O colecție de articole, decorat în 2014 de președintele României pentru meritele aduse imaginii României în Norvegia.

Documentarul va vorbi despre tradiții și obiceiuri, dar și despre noile afaceri locale ale celor care s-au stabilit în Timișoara în ultimii 20-30 de ani, despre gastronomia sârbească, despre meșteșugurile și muzica romă, despre literatura și teatrul maghiar, dar și despre noile afaceri ale comunităților italiene, turcești etc. Premiera filmului în România va avea loc între 28 – 30 iulie la Timișoara, în cadrul unui mini-festival de 3 zile în aer liber.

Echipa este formată din Florin Iepan, regizorul, are peste 40 de filme documentare și producții tv, cu care a obținut mai multe premii în țară și străinătate, originar din Timișoara, Daniel Mitulescu, producător cunoscut pentru filmele “Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” și “Dincolo de calea ferată” și Paul Grec, project manager Asociația Culturale Metropolis.

Comentarii

comentarii