Acasă Actualitate Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394 în clasamentul...

Timișoara urcă 36 de poziții și ajunge pe locul 394 în clasamentul global al Inovației Orașelor

765
DISTRIBUIȚI

Timișoara a fost din nou inclusă în top 500 cele mai inovative orașe din lume. Potrivit topului realizat de INACO, un ONG care activează la nivel internațional, în topul mondial Timișoara a urcat 36 de poziții și se clasează în acest an pe locul 394.

București a pierdut în acest an 14 poziții și a ajuns pe locul 17 în acest clasament global. Clujul lipsește în acest an din topul celor mai inovatoare 500 de orașe ale lumii în raportul global “Innovation Cities ™ 2019”, publicat de 2thinknow, preluat de Forumul Economic Mondial (detalii aici: https://www.innovation-cities.com/index-2019-global-city-rankings/18842/).

„Trei factori modelează indicele de inovare a oraşelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică şi, în cele din urmă, de a le comunica cu alţii. Pe scurt, inovaţia trece de la idee la implementare dacă oraşul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc.), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovaţiilor (transport, universităţi, afaceri, capital de risc, spaţii de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc.), şi, apoi, este comunicată în pieţe conexe ale inovaţiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor trei factori care compun indicele de inovare a oraşelor, care îşi rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, şi care nu se rezumă la examinarea inovaţiei pur tehnologice sau ştiinţifice”, explică Andreea Paul de la INACO.

Înaintea orașelor românești se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasamentul din acest an, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114 in lume.

New York, Tokio și Londra sunt orașele cele mai inovatoare din întreaga lume în acest an. La nivel european, Londra, Paris și Berlin sunt capitalele care ocupă podiumul inovării, în raportul Innovation Cities ™ 2019.

Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică și socială, de capacitatea de inovare. Orașele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creșterea productivității urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru cetățeni, companii, autorități locale și guvern. Orașele mai competitive atrag, de asemenea, talentele și capitalul, recrutează muncitori calificați, creând un ciclu virtuos de inovare și prosperitate pentru toți. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a orașelor este una dintre cele mai importante și provocatoare probleme actuale.

Comentarii

comentarii