Acasă Administraţie Timişoara va avea statui ecvestre, care să atragă mulţi turişti pentru poze

Timişoara va avea statui ecvestre, care să atragă mulţi turişti pentru poze

DISTRIBUIȚI

df gh tmPrimarul Nicolae Robu a declarat, vineri, că Timişoara va avea trei statui ecvestre, aşa cum a promis, principalele personaje înfăţişate fiind prinţul Eugeniu de Savoya, Iancu de Hunedoara şi Paul Chinezu sau Carol Robert de Anjou, toţi trei călare, monumentele urmând să fie amplasate în diverse locuri din oraş.

„Aşa cum am promis, continuăm proiectele de înfrumuseţare a oraşului şi a venit momentul realizării statuilor ecvestre. Ne pregătim ca Timişoara să aibă oferte de obiective de vizitat, de locuri unde vizitatorii să-şi poată face poze. Toate oraşele importante, care au în spate o istorie, au astfel de monumente. Am rămas în urmă şi la acest capitol. Singurul lucru bun în acest sens sunt busturile de pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central”, a punctat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.
Ideea realizării statuilor ecvestre îi aparţine şi va fi supusă votului aleşilor locali în viitoarea şedinţă de Consiliu Local, figurile reprezentate fiind personalităţile istorice care au marcat viaţa culturală, economică şi spirituală a Timişoarei şi a Banatului.
Monumentele ar putea fi amplasate în Piaţa Huniade, unde se află Castelul Huniazilor (care adăposteşte Muzeul de Istorie a Banatului) şi în zona intersecţiei Michelangelo – Piaţa Leonardo da Vinci, dar şi în alte zone accesibile turiştilor.
„Am considerat până acum că nu este o prioritate, pentru că o astfel de statuie nu este ieftină deloc. Trebuie să vedem cum putem proceda, pentru că şi aici trebuie să facem o competiţie de proiecte. Este un regim mai special de achiziţie, fiind vorba despre un monument”, a mai spus Robu.
Timişoara are în prezent un singur monument ecvestru, cel al Sfântului Gheorghe.
„Ne preocupă ridicarea gradului de atractivitate a oraşului. Timişoara a rămas foarte mult în urmă şi din acest punct de vedere. (…). Privim spre istoria de începuturi a Timişoarei, care a fost glorioasă, pentru o scurtă perioadă a fost chiar capitală (a Regatului Ungariei – n.r.) pe vremea lui Carol Robert de Anjou”, a afirmat edilul.
Primarul doreşte să realizeze şi câteva statui şi busturi ale unor personalităţi marcante pentru viaţa urbei, reuşind până acum să finalizeze bustul care-l reprezintă pe Wilhelm Muhle, florarul care a creat primul soi de trandafiri imperiali în Timişoara, în secolul XIX-lea, fiind decorat de împăratul Austro-Ungariei, urmând unul dedicat lui Johnny Weissmuller, supranumit „Tarzan”, care s-a născut în Timişoara.

 

Comentarii

comentarii