Acasă Actualitate Timișoara, Veszprém și Elefsina au preluat, la Atena, ștafeta Capitalei Culturale Europene...

Timișoara, Veszprém și Elefsina au preluat, la Atena, ștafeta Capitalei Culturale Europene – 2023

DISTRIBUIȚI

Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) și Novi Sad (Serbia), cele trei Capitale Culturale Europene în 2022, au predat oficial prestigiosul titlu orașelor Timișoara, Veszprém-Balaton (Ungaria) și Elefsina (Grecia) – Capitalele Europene ale Culturii în 2023.

Schimbul de ștafetă între fostele și viitoarele Capitale Culturale Europene a avut loc în cadrul unei ceremonii desfășurate la Muzeul Acropole din Atena, în prezența vicepreședintele Comisiei Europene, grecul Margaritis Schinas.

Evenimentul „O flacără pentru cultură și un viitor comun” a fost marcat de momente artistice și de discursurile reprezentanților fiecărui oraș prezent.

Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii, au reprezentat Timișoara la acest eveniment simbolic.

“Evenimentul a fost un nou prilej de a reaminti sensul Capitalelor Europene ale Culturii, ca proiecte unice care celebrează cultura europeană. Misiunea lor este de a conecta oamenii, orașele și țările și contribuie la consolidarea Europei într-un mod durabil”, spune Anderka-Maria Iancea, de la Centrului de Proiecte.

Atena a fost primul oraș care a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 1985, la  inițiativa fostei ministre a culturii, Melina Mercouri, din Grecia, și a omologului său francez, Jack Lang. Obiectivul a fost acela de a aduce cetăţenii europeni aproape, prin cultură, istorie și valori comune.

“Proiectul de Capitală Europeană a Culturii al fiecărei țări care a câștigat acest titlu de-a lungul anilor este un efort comun al autorităților, al oameni de cultură și al cetățenilor. În contextul acestui prestigios titlu, sute de artiști, instituții, voluntari și cetățeni construiesc proiecte durabile în orașul sau regiunea lor, contribuie la dezvoltarea sa culturală, socială și economic”, a mai spus Anderka-Maria Iancea.

Toate orașele, foste și actuale Capitale Europene a Culturii, sunt membre ale Familiei Capitalelor Europene a Culturii (ECoC Family). Între ele există o permanentă colaborare prin proiecte comune, schimburi de idei și bune practici, lucru care întărește cooperarea transfrontalieră.

Comentarii

comentarii